Μενού Κλείσιμο

Παναγία Κάσου

Η Παναγία, το χωριουδάκι της Κάσου που βρίσκεται ανάμεσα στο λιμανάκι του Εμπορειού και στον οικισμό Πόλι ήταν κάποτε το χωριό των καραβομαραγκών και καπεταναίων του νησιού. Σήμερα, έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που το επισκέπτονται το καλοκαίρι για να απολαύσουν την ηρεμία και τη γραφικότητά του.

Στο χωριό υπάρχουν πολλά καλοσυντηρημένα αρχοντικά που έχουν ως χαρακτηριστικά στοιχεία τους τις αρχαϊκού τύπου κολώνες στην είσοδό τους και τις περίτεχνες ξύλινες εξώθυρες. Εντυπωσιακή είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς στο εσωτερικό της έχει υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο με λευκά και μαύρα βότσαλα και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στον περίβολό της βρίσκεται η μαρμάρινη σαρκοφάγος/λάρνακα της Οσίας Κασσιανής. Απέναντι από τον ναό βρίσκεται το πρώτο σχολείο της Κάσου που χτίστηκε το 1843.

Ιδιαίτερο αξιοθέατο είναι το σύμπλεγμα έξι μικρών εκκλησιών που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του χωριού. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι στη θέση που είναι χτισμένα τα εκκλησάκια κατοικούσαν κάποτε έξι νεράιδες και κάθε φορά που χτιζόταν μια εκκλησία εξαφανιζόταν μία από αυτές. Όταν χτίστηκαν και οι έξι, η περιοχή απαλλάχτηκε από τα πνεύματα των νεράιδων. Κατά μία άλλη εκδοχή του μύθου στη θέση εκείνη βρισκόταν αρχαίο ιερό όπου λατρεύονταν οι Νύμφες. Οι έξι εκκλησίες έχουν στο εσωτερικό τους αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη που προέρχονται από παλαιοχριστιανικές βασιλικές, ενώ σε κάποια από τα τέμπλα υπάρχουν εικόνες που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

Κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται στην Παναγία μεγάλο πανηγύρι, το οποίο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα στα Δωδεκάνησα.

Φωτό: https://tourism.kasos-heroicisland.gr/