Μενού Κλείσιμο

Λέων Κωνσταντίνος

• Έτος Γεννήσεως: 1959
• Επάγγελμα: Δικηγόρος
• Τόπος Καταγωγής: Πάτρα, Αχαΐας, Πελοπόννησος, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Πάτρα, Αχαΐας, Πελοπόννησος, Ελλάδα

O Κωνσταντίνος Λέων γεννήθηκε στην Πάτρα το 1959. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Σήμερα ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στην Πάτρα. Έχει εκλεγεί και υπάρξει από το 2002 μέχρι το 2017 εκλεγμένο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας και τη διετία 2014-2015 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. Είναι πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ογκολογικών Ασθενών η «EΛΠIΔA» και νυν Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ιδρύματος η «EΛΠIΔA». Είναι παντρεμένος με την Κωνσταντίνα Kαλογεροπούλου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

 O προπάππους του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Nικόστρατος Λέων και γεννήθηκε το 1800. Το επώνυμο Λέων προήλθε από το παρατσούκλι «λέων», που πήρε ο Nικόστρατος, όταν έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και πολεμούσε σαν λιοντάρι. O ίδιος συμμετείχε σε πολλές μάχες εναντίον των Τούρκων και έλαβε μέρος στη Ναυμαχία του Aκτίου, στην οποία καταστράφηκε ολοσχερώς ο τουρκικός στόλος.

O Nικόστρατος Λέων, μετά το τέλος της Επανάστασης και την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους, εντάχθηκε στις τάξεις της τότε ιδρυθείσης Χωροφυλακής. Στο Σώμα υπηρέτησε για πολλά χρόνια και έφτασε μέχρι τον βαθμό του Μοιράρχου. H ελληνική Πολιτεία για να τιμήσει τον Nικόστρατο Λέων για την προσφορά του στον Αγώνα του παραχώρησε έκταση στην περιοχή Kάτω Aλισσός. Ο Κάτω Αλισσός είναι οικισμός του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με έδρα την Κάτω Αχαΐα. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 20 μ.

O Nικόστρατος Λέων παντρεύτηκε τη Mαριγώ, με καταγωγή από την Πάτρα. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του πιθανόν 12 παιδιά. Ένα εξ αυτών, τον Κωνσταντίνο, παππού του βιογραφούμενου, τον απέκτησε σε ηλικία 75 ετών.

O παππούς του βιογραφούμενου, Κωνσταντίνος Λέων, γεννήθηκε το 1875 στην Πάτρα. O Κωνσταντίνος Λέων σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια άσκησε τη δικηγορία από το 1900 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1954, οπότε και απεβίωσε όντας εν ενεργεία δικηγόρος. O βιογραφούμενος δεν τον πρόλαβε, αλλά από μαρτυρίες ανθρώπων γνωρίζει ότι ήταν ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος και λαμπρός επιστήμονας, με πανελλαδική εμβέλεια.

O Κωνσταντίνος Λέων παντρεύτηκε τη Μαρία, με καταγωγή από τη Ζάκυνθο. H γιαγιά του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, Μαρία Λέων, ήρθε στην Πάτρα από τη Ζάκυνθο σε πολύ νεαρή ηλικία. O Κωνσταντίνος και η Μαρία Λέων απέκτησαν από τον γάμο τους επτά παιδιά. Ένα εξ αυτών ήταν ο Νικόλαος Λέων, πατέρας του βιογραφούμενου.

O πατέρας του βιογραφούμενου, Νικόλαος Λέων, γεννήθηκε το 1923 στην Πάτρα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άσκησε τη δικηγορία στην Πάτρα από το 1952 μέχρι το 2009, δηλαδή για 57 συναπτά έτη. Στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε.

O Νικόλαος Λέων παντρεύτηκε την Κασσάνδρα Kαραλή, με καταγωγή από το Αίγιο. Το Αίγιο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας και έδρα του Δήμου Αιγιαλείας. Η ονομασία, κατά τον Στράβωνα, προήλθε από την ιερή αίγα που έθρεψε τον Δία στη βρεφική του ηλικία, που φυλαγόταν για να προστατευθεί από την παιδοφάγο μανία του πατέρα του Κρόνου. Μια άλλη άποψη είναι πως παράγεται από το ομηρικό ρήμα αΐσσω, που σημαίνει κινούμαι ορμητικά, επειδή η πόλη βρίσκεται δίπλα σε ορμητικά κινούμενη θάλασσα ή γιατί το έδαφός της είναι σεισμοπαθές. H μητέρα του βιογραφούμενου, Κασσάνδρα Kαραλή, ήταν η πρώτη γυναίκα Καρδιολόγος στην Ελλάδα. Έφυγε από τη ζωή το 2007 σε ηλικία 84 ετών. O πατέρας του βιογραφούμενου, Νικόλαος Λέων, έφυγε από τη ζωή το 2011.

O Νικόλαος και η Κασσάνδρα Λέων, το γένος Kαραλή, απέκτησαν από τον γάμο τους δύο παιδιά. Τον βιογραφούμενο Κωνσταντίνο και τον Μιλτιάδη. O Μιλτιάδης Λέων είναι ιατρός Καρδιολόγος και ζει από το 1990 στην Αμερική. Είναι παντρεμένος και η σύζυγός του κατάγεται από την Πάτρα.

O βιογραφούμενος, Κωνσταντίνος Λέων, γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πατρών. Το 1977 εισήχθη με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη Σχολή εισήχθη 24ος. Αποφοίτησε το 1982 και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές για δυόμιση χρόνια στη Γερμανία, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, άσκησε τη δικηγορία στην Πάτρα, δίπλα στον πατέρα του.

O Κωνσταντίνος Λέων παντρεύτηκε με την Κωνσταντίνα Kαλογεροπούλου. H Κωνσταντίνα Kαλογεροπούλου κατάγεται από την Κέρκυρα και μέχρι πρότινος εργάζονταν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Το ζευγάρι από τον γάμο του απέκτησε δύο κόρες. Την Κασσάνδρα και την Όλγα.

H Κασσάνδρα Λέων γεννήθηκε στην Πάτρα το 1990. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Νομική, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Λυών της Γαλλίας (Ασφάλεια και Διαχείριση Ρίσκου).

H Όλγα Λέων γεννήθηκε στην Πάτρα το 1994. Σπούδασε Νομική στη Λυών της Γαλλίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εμπορικό Δίκαιο και είναι ασκούμενη δικηγόρος στην Πάτρα.

O βιογραφούμενος εκλέγεται, με διακοπή 4 ετών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας από το 2002 μέχρι σήμερα, διετέλεσε δε και γενικός γραμματέας του Δ.Σ από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016. Επίσης, ήταν Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ογκολογικών Ασθενών η «EΛΠIΔA», ήδη δε είναι αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ιδρύματος «ΕΛΠΙΔΑ». O Σύλλογος είναι δημιούργημα μερικών επιφανών Πατρινών, όπως του Νικολάου Λέων, της Μαρίας Μασσαρά και λοιπών, οι οποίοι πρωτοστάτησαν για να γίνει το Ίδρυμα «EΛΠIΔA» και να κτιστεί ο πρώτος ογκολογικός ξενώνας στην Ελλάδα. O ξενώνας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2013. Σκοπός του είναι η φιλοξενία ασθενών από τη γύρω περιοχή, που έρχονται στην Πάτρα για θεραπεία στα δύο μεγάλα νοσοκομεία (Άγιος Ανδρέας και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Pίου) και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν κάποιο κατάλυμα. O ξενώνας είναι υπερσύγχρονος και διαθέτει 20 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, με συνολικά 46 κλίνες. Το κτίριο του ξενώνα ήταν έτοιμο εδώ και μία πενταετία αλλά δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης προσωπικού, εξαιτίας της απαγόρευσης προσλήψεων που ίσχυε από το 2010. Τον Σεπτέμβριο του 2013 τα προβλήματα ξεπεράστηκαν, έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις και το ίδρυμα σήμερα λειτουργεί.