Μενού Κλείσιμο

Άκτιο Αιτωλοακαρνανίας

Το Άκτιο είναι ένας μικρός οικισμός στο ακρωτήριο της ομώνυμης χερσονήσου της Ακαρνανίας, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Βρίσκεται απέναντι από την Πρέβεζα, από την οποία απέχει μόλις 725 μέτρα. Στο Άκτιο έχει δημιουργηθεί υποθαλάσσια σήραγγα που το συνδέει με την απέναντι ακτή της Ηπείρου, διαθέτει μαρίνες για ελλιμενισμό σκαφών και το ομώνυμο αεροδρόμιο όπου σταθμεύουν τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου AWAKS του ΝΑΤΟ. Το μήκος του αεροδιαδρόμου είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Από τον 5ο π.Χ. αιώνα υπήρχε στην περιοχή του Ακτίου ναός του Απόλλωνος που χτίστηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης Ανακτόριον που βρισκόταν κοντά στη σημερινή Βόνιτσα. Ο ναός αυτός δεν υπάρχει σήμερα και θεωρείται ότι γκρεμίστηκε από σεισμό και καθίζηση στη θάλασσα. Κάποιοι ογκόλιθοι του ναού που έχουν διασωθεί έχουν μεταφερθεί στην παραλία της Κυανής Ακτής στην Πρέβεζα. Στο Άκτιο διοργανώνονταν κάθε δύο χρόνια αγώνες ιππικοί και γυμνικοί, τα Άκτια, καθώς και γιορτές προς τιμήν του Απόλλωνα.

Στη θαλάσσια περιοχή του Ακτίου έγινε το 31 π.Χ. η Ναυμαχία του Ακτίου στο πλαίσιο του Ρωμαϊκού εμφυλίου για την εξουσία του ρωμαϊκού κράτους ανάμεσα στον Οκταβιανό και στον Μάρκο Αντώνιο που είχε μαζί του και το ναυτικό στόλο της Κλεοπάτρας. Η ναυμαχία έληξε με ήττα του Μάρκου Αντώνιου, ο οποίος διέφυγε με όσα πλοία του είχαν απομείνει ακολουθώντας την Κλεοπάτρα η οποία είχε αποχωρήσει νωρίτερα βλέποντας την εξέλιξη της μάχης.

Δίπλα στη θάλασσα και σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο είναι χτισμένο το οθωμανικό φρούριο του Ακτίου που εξασφάλιζε τον έλεγχο του θαλάσσιου περάσματος αλλά και των χερσαίων οδών προς το εσωτερικό της Ακαρνανίας. Το φρούριο που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα με εντολή του Αλή Πασά έχει τριγωνικό σχήμα και σε κάθε γωνία του υπάρχουν προμαχώνες με θέσεις για κανόνια. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη βόρεια πλευρά όπου ένας διάδρομος οδηγεί στην εσωτερική αυλή που περιβάλλεται από ψηλό περιμετρικό τείχος. Από την αυλή μια ράμπα (κεκλιμένο επίπεδο) οδηγεί στον επάνω όροφο του οχυρού.

Φωτό: https://www.efaaitl.gr/ (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας)