Μενού Κλείσιμο

Λέκκας Παναγιώτης

O Παναγιώτης Λέκκας γεννήθηκε στους Μολάους του Νομού Λακωνίας το 1961. Είναι γιος του Μελέτιου Λέκκα και της Ζαχαρούλας Ζουρντού με καταγωγή από τους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Brooklyn College και σήμερα είναι επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης. Είναι ιδιοκτήτης του γνωστού εστιατορίου «ΕΛΙΑ» στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, καθώς και δύο ακόμη καταστημάτων εστίασης με την επωνυμία «PURBIRD» στην ίδια γειτονιά. Είναι παντρεμένος με τη Χριστίνα Comerford και πατέρας δύο παιδιών.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Αναστάσης Λέκκας και γεννήθηκε στον οικισμό Κουτουμού, που βρίσκεται σε μία από τις ιστορικές τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής του Γυθείου, τις σημερινές Αιγιές, στον Νομό Λακωνίας.

Ο Αναστάσιος Λέκκας είχε άλλα έξι αδέλφια και ήταν οικοδόμος στο επάγγελμα. Παντρεύτηκε με τη Σταματική Χρίστακου και το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Τη Γεωργία, τον Μελέτιο, πατέρα του βιογραφούμενου, και την Παρασκευή.

Μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού ο Αναστάσιος Λέκκας μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από δύο χρόνια και τότε απόκτησε το τρίτο παιδί του. Η επιστροφή του ήταν προσωρινή, γιατί ξαναέφυγε μετά από κάποιο διάστημα στην Αμερική. Ζούσε στη Νέα Υόρκη και δούλευε μαζί με τα αδέλφια του, ως μικροπωλητής ξηρών καρπών, στην περιοχή Elizabeth του New Jersey. Όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (1914-18), το Ελληνικό κράτος εξέδωσε ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο όσοι απόδημοι Έλληνες πολίτες δεν επέστρεφαν στην Ελλάδα, για να πολεμήσουν, δεν θα μπορούσαν να επισκεφτούν ξανά την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους. Έτσι, ο Αναστάσιος επέστρεψε στην Ελλάδα, για να πολεμήσει. Όπως έμαθαν οι δικοί του άνθρωποι, κάποια στιγμή προσβλήθηκε από φυματίωση ή πνευμονία και άρρωστος όπως ήταν, κοιμήθηκε στο ύπαιθρο και απεβίωσε. Η οικογένειά του δεν παρέλαβε ποτέ τη σωρό του και μέχρι σήμερα δεν ξέρουν το μέρος που κηδεύτηκε.

Όσοι γνώρισαν τον Αναστάσιο Λέκκα, μιλούν για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα ευχάριστο, καλοσυνάτο και μερακλή. Υπήρξε άριστος οικογενειάρχης και πατέρας, που αγωνίστηκε σκληρά, για να βελτιώσει τη ζωή όλης της οικογένειας. Όποτε επισκέπτονταν την πατρίδα, έφερνε μαζί του μπαούλα με ρούχα για τα παιδιά και τους συγγενείς του, μπαούλα που υπάρχουν ακόμα και τα έχει ο εγγονός του Τάσος. Ο παππούς Αναστάσιος έφυγε από τη ζωή πολύ νέος, σε ηλικία 29-30 ετών.

Η γιαγιά Σταματική Χρίστακου γεννήθηκε στους Μολάους, κωμόπολη του Νομού Λακωνίας και έδρα το

υ Δήμου Μονεμβάσιας. Ο οικισμός βρίσκεται 75 χλμ ΝΑ της Σπάρτης, χτισμένος σε υψόμετρο 200 μ., δυτικά της ομώνυμης πεδιάδας. Το όνομα του οικισμού προέκυψε από παραφθορά της λατινικής λέξης mola που σημαίνει μύλος. Ο οικισμός, με μια μικρή παραφθορά του ονόματος, απαντάται για πρώτη φορά σε κείμενο του 1209 και συγκεκριμένα στη λεγόμενη Συνθήκη της Σαπιέντζας, η οποία είχε συναφθεί ανάμεσα στον Γοδεφρείδο Βιλεαρδουίνο, ηγέτη των Φράγκων, και στους Βενετούς. Στη διάρκεια των Ορλωφικών οι Μολάοι έπαθαν μεγάλες καταστροφές από τις επιδρομές των Τουρκαλβανών. Απελευθερώθηκαν σχεδόν με το ξεκίνημα της επανάστασης του 1821, άλλα καταστράφηκαν το 1825 από επιδρομή του Ιμπραήμ στην περιοχή. Με την απελευθέρωση της Ελλάδας, εξελίσσονται σε διοικητικό κέντρο, αρχικά ως έδρα του Δήμου Ασωπού και από το 1864 ως έδρα της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς. Αν και σήμερα έχει την όψη μιας τελείως σύγχρονης πόλης, υπάρχουν παράλληλα αρκετά σημεία της που μας πείθουν ότι έχει ρίζες βαθιά μέσα στην Ιστορία. Τέτοια σημεία είναι: οι τάφοι και τα πλούσια Μυκηναϊκά ευρήματα στη Θέση Γκαγκανιά, ο μεταλλευτικός ορυκτός πλούτος της στην ίδια θέση, ο λόφος Βίγκλα με λείψανα αρχαίας ακρόπολης στην κορυφή του, ο “παλιόπυργος”, ένα Μεσαιωνικό κτίσμα πάνω στον κοκκινωπό βράχο της Αγίας Παρασκευής, αλλά κυρίως το φαράγγι με την ονομασία Λάρνακας που διασχίζει την πόλη. Στον χώρο αυτό του φαραγγιού, ο οποίος μάλιστα διέθετε και δικό του πηγαίο νερό – από την πηγή την ονομαζόμενη “μάνα” – φαίνεται ότι αναπτύχθηκε ο πρώτος οικιστικός πυρήνας, ο οποίος αργότερα, στα Βυζαντινά χρόνια, εξελίχτηκε σε ένα αρκετά μεγάλο και οικονομικά εύρωστο οικισμό. Διέθετε μάλιστα και κάστρο, στο οποίο κατέφευγαν οι κάτοικοι σε περιπτώσεις εχθρικών επιδρομών και από το οποίο ήλεγχαν την πεδιάδα μέχρι τη Μονεμβασιά.

Η γιαγιά Σταματική ήταν μοναχοκόρη και μετά τον γάμο της αφοσιώθηκε στην οικογένεια και στην ανατροφή των παιδιών της. Ο άντρας της στην ξενιτιά και εκείνη πίσω να ασχολείται με τις αγροτικές εργασίες και την κτηματική περιουσία της οικογένειας, δηλαδή τα κτήματα με τα ελαιόδεντρα, που άφησε προίκα στις δύο κόρες της. Αν και έμεινε χήρα σε νεαρή ηλικία, ποτέ δεν ξαναπαντρεύτηκε και μόνη μεγάλωσε τα παιδιά της με πολλές δυσκολίες και κόπους. Όταν γέννησε το τρίτο παιδί της, επειδή είχε πολύ γάλα, θήλαζε και άλλα μωρά με αντάλλαγμα διάφορα προϊόντα, όπως όσπρια, φακές και αλεύρι. Με τον τρόπο αυτό μπόρεσε να επιβιώσει η ίδια και να θρέψει τα τρία παιδιά της. Στα νιάτα της ήταν μία πανέμορφη γυναίκα και διατήρησε τη λυγερή κορμοστασιά της μέχρι τα γεράματα. Άνθρωπος εξαιρετικά φιλότιμος και φιλόξενος, ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους τους συγγενείς και συγχωριανούς της. Η ίδια έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα εγγόνια της και τους μοίραζε τη μικρή σύνταξή της, για να έχουν χαρτζιλίκι. Έφυγε από τη ζωή το 1967 σε ηλικία 83 ετών.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Μελέτιος Λέκκας, γεννήθηκε το 1913 στους Μολάους Λακωνίας. Αποφοίτησε από το Σχολαρχείο και ήταν καλός μαθητής, αγαπούσε τα γράμματα και ήταν πολύ καλός στα μαθηματικά. Από μικρό παιδί εργάστηκε σε κουρείο, έμαθε την τέχνη και σε ηλικία 18 ετών απέκτησε το δικό του κουρείο. Έλαβε μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939-45) και πολέμησε στο Αλβανικό πόλεμο (1940). Αμέσως μετά επέστρεψε στους Μολάους, άνοιξε πάλι το μαγαζί του και συνέχισε να κουρεύει μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Μελέτιος Λέκκας παντρεύτηκε με τη Ζαχαρούλα Ζουρντού και το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Τον Αναστάσιο, τη Σταματική και τον βιογραφούμενο Παναγιώτη.

Ο Αναστάσιος (Τάσος) Λέκκας γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1954 στους Μολάους Λακωνίας. Είχε τελειώσει την 1η τάξη του Γυμνασίου στους Μολάους, όταν έφυγε με την οικογένειά του στην Αμερική. Στο Brooklyn της Νέας Υόρκης φοίτησε στο High School Jan Jay και αμέσως μετά άρχι

σε να εργάζεται. Αρχικά, σε ένα παγωτατζίδικο και στη συνέχεια για έναν χρόνο ως οδηγός ταξί. Κατόπιν έγινε μεταφορέας οπωρολαχανικών στην περιοχή του Manhattan. Το 1974, με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενεργοποιείται πολιτικά και λαμβάνει μέρος στις πολλές και μεγάλες διαδηλώσεις της Ελληνικής Ομογένειας, που διοργανώθηκαν για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Κύπρου. Εκείνη την περίοδο διανυκτέρευσε έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και πήρε μέρος στις τρεις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Ουάσιγκτον. Την ίδια χρονιά άρχισε να δραστηριοποιείται στις γούνες, εργασία που διατήρησε μέχρι το 1980, που αγόρασε ένα μικρό ψιλικατζίδικο και το μετέτρεψε σε ένα μικρό εστιατόριο – σουβλατζίδικο. Το εστιατόριο πήρε το όνομα «Greek Corner» και μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών το επέκτεινε και το οργάνωσε σε κανονικό Coffee Shop. Κράτησε το μαγαζί αυτό στο Manhattan για 37 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 2016, που αποφασίζει να διακόψει τη λειτουργία του και να πάει στο Brooklyn. Εκεί ανοίγει με τη θυγατέρα του Κυριακή το εστιατόριο Blue Door, το οποίο σερβίρει το παραδοσιακό Ελληνικό σουβλάκι, αλλά και άλλα εδέσματα από την πατρίδα του.

Ο Αναστάσιος (Τάσος) Λέκκας παντρεύτηκε με τη Χαρούλα Παλατζόγλου, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Τη Ζαχαρούλα, την Κυριακή, τον Μελέτιο και τον Χρήστο. Η Ζαχαρούλα Λέκκα γεννήθηκε το 1989. Σπούδασε Νοσηλευτική σε Τεχνική Σχολή του Manhattan και σήμερα εργάζεται στο Maimonides Hospital. Η Κυριακή Λέκκα γεννήθηκε 1990. Σπούδασε Fashion Merchandise & Management στο Fashion Institute of Technology (FIT). Σήμερα είναι συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου Blue Door, που άνοιξε με τον πατέρα της. Ο Μελέτιος Λέκκας γεννήθηκε το 1994. Αποφοίτησε από το John Jay και σπούδασε Criminal Justice. Ο Χρήστος Λέκκας γεννήθηκε το 1998. Είναι απόφοιτος του High School και σήμερα συνεχίζει τις σπουδές του.

Η Σταματική (Ματούλα ή Τίνα) Λέκκα Αρμπετίνου γεννήθηκε το 1957 στους Μολάους Λακωνίας. Αποφοίτησε από το High School Fort Hamilton και συνέχισε τις σπουδές της στο Brooklyn College. Κατόπιν έμαθε την τέχνη του οδοντοτεχνίτη, αλλά δεν ακολούθησε αυτό το επάγγελμα. Εδώ και 34 χρόνια εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας της Νέας Υόρκης. Είναι παντρεμένη και από τον γάμο της απέκτησε δύο κόρες, τη Μαρία Φωτεινή που γεννήθηκε το 1979 και τη Χαρούλα. Η Μαρία Φωτεινή σπούδασε Λογοθεραπεία και εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ η Χαρούλα σπούδασε Οικονομικά και είναι κάτοχος διπλώματος Master από το Hofstra University. Σήμερα εργάζεται στην εταιρεία Investment Company στο Edward Jones.

Το 1968 ο Μελέτιος Λέκκας δέχτηκε πρόσκληση να μεταναστεύσει για μία καλύτερη ζωή στην Αμερική από την αδελφή της γυναίκας του, Αντωνία Καλαμά, που ήδη ζούσε εκεί. Έτσι, στις 2 Ιουλίου 1969 όλη η οικογένεια έφυγε από τους Μολάους για το μεγάλο υπερατλαντικό ταξίδι. Ταξίδεψαν με το πλοίο «Άννα Μαρία» και έφτασαν στη Νέα Υόρκη στις 18 Ιουλίου 1969. Αρχικά, εγκαταστάθηκαν για έναν μήνα στην Corona της Νέας Υόρκης, φιλοξενούμενοι στο σπίτι της θείας Αντωνίας Καλαμά, και μετά πήγαν στο Brooklyn, στο σπίτι του εξαδέλφου Γεώργιου Λέκκα. Μετά από έναν μήνα εγκαθίστανται σε δικό τους διαμέρισμα στο Brooklyn, στην οδό 12-93 Prospect Avenue. Στο διαμέρισμα αυτό έμειναν μέχρι το 1973, καθώς εκείνη τη χρονιά μετακόμισαν στο Bay Ritch, 510 79 Street.

Στη Νέα Υόρκη ο Μελέτιος Λέκκας εργάστηκε, αρχικά, στο εστιατόριο του εξαδέλφου του Κώστα Λέκκα και μετά από τέσσερις μήνες κατάφερε να βρει δουλειά σε ένα κουρείο στο Manhattan, στους 23 Str. & 8th Av., εξασκώντας έτσι το επάγγελμά του. Στο κουρείο αυτό εργάστηκε για τρία χρόνια

και το 1973 αποφάσισε να ανοίξει το δικό του κουρείο στο Brooklyn. Το κουρείο βρισκόταν κάτω από το διαμέρισμα που νοίκιαζαν και το διατήρησε για περισσότερα από δώδεκα χρόνια, μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε το 1985.

Ο Μελέτιος Λέκκας ήταν ένας σοβαρός άνθρωπος, αλλά με τρομερή αίσθηση του χιούμορ. Χαιρόταν την καλή παρέα με φίλους, ειδικά αν συνοδευόταν με μπυρίτσα και κρασάκι. Άνθρωπος φιλότιμος, φιλόξενος και πολύ αγαπητός σε όλο τον κόσμο. Στις σχέσεις με τα παιδιά του ήταν πολύ δημοκρατικός και προστατευτικός. Τους έδινε πάντα τις συμβουλές του, αλλά τους άφηνε να κάνουν μόνοι τις επιλογές τους. Δυστυχώς, έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, από αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το δυστύχημα έγινε το 1987, καθώς πήγαινε στη Θεσσαλονίκη, για να γνωρίσει τα πεθερικά του γιου του Αναστάση.

Η μητέρα του βιογραφούμενου, Ζαχαρούλα Ζουρντού, γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1925 στους Μολάους Λακωνίας. Αποφοίτησε από το Δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια έμαθε την τέχνη της ραπτικής σε μία Σχολή και έγινε μοδίστρα. Στην Αμερική εργάστηκε στη βιοτεχνία της εταιρείας Burma Bibas, η οποία παρήγαγε χειροποίητες γραβάτες. Στη συγκεκριμένη βιοτεχνία απασχολήθηκε από το 1969 μέχρι το 1996 και ενώ είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί. Ήταν πολύ καλή στη δουλειά της και γι’ αυτό παρέμεινε στην ίδια εταιρεία τόσα πολλά χρόνια. Συχνά έπαιρνε και δουλειά στο σπίτι, για να κερδίσει περισσότερα χρήματα και να προσφέρει όσο μπορούσε στην οικογένεια. Αυτή η γυναίκα εργάστηκε πραγματικά πολλές, πάρα πολλές ώρες. Ήταν άνθρωπος εξαιρετικά εργατικός, δραστήριος και δυναμικός. Αυτή διαχειριζόταν τα οικονομικά της οικογένειας, γιατί ήταν πολύ οικονόμα. Γυναίκα φιλότιμη, φιλόξενη, σοβαρή και τυπική στις κοινωνικές σχέσεις της, έχαιρε της εκτίμησης και του σεβασμού όλου του κόσμου. Ένα από τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα ήταν ότι δεν είχε να πει κάτι κακό για κανέναν. Σαν μάνα ήταν ο ισορροπιστής ανάμεσα στα παιδιά της, τα οποία μεγάλωσε με πολλή αγάπη, στοργή και φροντίδα. Είναι ο άνθρωπος που τους μετέδωσε ήθος, αρχές και ηθικές αξίες. Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, το 2016, σε ηλικία 91 ετών.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Παναγιώτης Ζουρντός και γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας. Ήταν αγρότης στο επάγγελμα και παράλληλα διατηρούσε το δικό του οπωρο-παντοπωλείο. Αργότερα δούλεψε σε περίπτερο. Παντρεύτηκε με τη συγχωριανή του Αναστασία Σπανιόλου και το ζευγάρι απέκτησε πέντε παιδιά, τρία κορίτσια και δύο αγόρια. Τη Ζαχαρούλα, μητέρα του βιογραφούμενου, τον Χρήστο, την Αντωνία, τον Μιχάλη και τη Θέτις. Ο παππούς Παναγιώτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών και λίγες ημέρες μετά πέθανε από τη στεναχώρια της και η γιαγιά Αναστασία σε ηλικία 86 ετών.

Ο βιογραφούμενος, Παναγιώτης (Pete) Λέκκας, γεννήθηκε το 1961 στους Μολάους Λακωνίας και μετανάστευσε με τους γονείς και τα αδέλφια του στην Αμερική σε ηλικία 8 ετών. Φοίτησε Δημοτικό σχολείο στο PS 154 και μετά στο PS 127, στο Brooklyn. Συνέχισε σπουδές στο Mc Kinley Junior High School και στο Brooklyn Technical High School, ενώ αποφοίτησε από το Brooklyn College, όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων για δυόμιση χρόνια. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκ

ε για αρκετό χρονικό διάστημα στην οικογενειακή επιχείρηση «Greek Corner», αλλά και σε άλλα εστιατόρια σαν σερβιτόρος μέχρι το 1998.

Το 1998 ο Παναγιώτης Λέκκας αποφασίζει να ανοίξει στην περιοχή του Brooklyn, στο Bay Ritch, το γνωστό εστιατόριο με την επωνυμία «ΕΛΙΑ» και με εδέσματα της σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας. Το εστιατόριο έχει μία επιτυχημένη πορεία εδώ και είκοσι χρόνια χάρη στην ακοπίαστη εργασία του βιογραφούμενου, αλλά και της συζύγου του Χριστίνας Comerford, που είναι μία πολύτιμη συνεργάτης και βοηθός του όλα αυτά τα χρόνια. Η ίδια στήριξε τον σύζυγό της με την προσωπική της εργασία στο ξεκίνημα της επιχείρησης και στέκεται πάντα δίπλα του μέχρι και σήμερα.

Ο Παναγιώτης Λέκκας και η Χριστίνα Comerford παντρεύτηκαν το 1991. Η Χριστίνα γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι Αμερικανικής καταγωγής. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τα δίδυμα αδέλφια Κυριάκο – Μελέτιο και Josephine.

Ο Κυριάκος Μελέτιος Λέκκας (Charlie) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 2 Φεβρουαρίου 1996. Σπουδάζει Media & Communications στο Muhlenberg College της Πενσυλβάνιας και ταυτόχρονα είναι μέλος και ρίπτης (pitcher) της ομάδας Baseball του Πανεπιστημίου.

H Josephine Λέκκα γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 2 Φεβρουαρίου 1996. Σήμερα σπουδάζει Double Major Art History & Media Management στο Fairfield University του Κονέκτικατ.

Το 2011 ο Παναγιώτης (Pete) και η Χριστίνα άνοιξαν δεύτερο εστιατόριο με την επωνυμία «PURBIRD», πάλι στην περιοχή του Brooklyn, στο Park Slope, το οποίο σερβίρει πανόστιμα ψητά κοτόπουλα. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2016, ανοίγουν και το τρίτο μαγαζί τους, το δεύτερο «PURBIRD», αυτή τη φορά στο Carol Gardens του Brooklyn. Και οι δύο έχουν στόχο να δημιουργήσουν αλυσίδα εστιατορίων με τη μέθοδο του franchising και με την επωνυμία «PURBIRD».

Ο Παναγιώτης (Pete) Λέκκας αφιερώνει τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του στην οικογένεια και στο αγαπημένο του χόμπι, το γκολφ. Του αρέσει πολύ η θάλασσα, την οποία χαίρεται να βλέπει τα καλοκαίρια στο εξοχικό του σπίτι, στο Point Lookout της Νέας Υόρκης. Λατρεύει το καλό φαγητό και το καλό κρασί με καλή φιλική παρέα και αγαπημένους φίλους. Όπως ομολογεί, «είμαι τυχερός γιατί η Χριστίνα είναι εξαιρετική μαγείρισσα και γνωρίζει φαγητά από διάφορες εθνικές κουζίνες (κινεζική, μεξικανική, ινδιάνικη, ιταλική και ελληνική)».