Μενού Κλείσιμο

Αιγιές Λακωνίας

 

 

Οι Αιγιές είναι χωριό της Λακωνίας, χτισμένο σε υψόμετρο 47 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας που απλώνεται πάνω στην επαρχιακή οδό Σπάρτης Γυθείου. Διοικητικά υπάγονται στον Δήμο Ανατολικής Μάνης με έδρα το Γύθειο.

Η αρχαία πόλη των Αιγιών είχε κτισθεί κοντά στο σημερινό χωριό και γνώρισε την ακμή της κατά την προϊστορική (μεσοελλαδική) και κατά την Μινωική περίοδο. Ο Όμηρος ονομάζει τη πόλη «Αυγειάς ερατινάς». Φαίνεται ότι η ονομασία της πόλης προϊστορικά, ήταν Αυγειαί. Από την προϊστορική περίοδο δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κανένα ίχνος της πόλης. Υπάρχουν λείψανα αρχαϊκής, κλασσικής και ρωμαϊκής περιόδου. Η θέση της αρχαίας πόλης πιθανολογείται ότι βρίσκεται στη θέση Παλαιοχώρα ή ίσως εντός της παρακείμενης λίμνης, διότι όπως φαίνεται η περιοχή έχει υποστεί σοβαρές καθιζήσεις. Στη περιοχή έχουν ανακαλυφθεί επίσης μπρούτζινα ευρήματα.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Κουτουμού ή Χάνια Κουτουμούς. Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος που εορτάζει στις 6 Αυγούστου με παραδοσιακό γλέντι που συγκεντρώνει αρκετό κόσμο από το χωριό και την γύρω περιοχή.

 

 

 

Φωτό: https://www.exploring-greece.gr/el/show/22183/:ttd/EGIES#.YIad4riI6n9