Μενού Κλείσιμο

Λαΐνη-Κολλιαλή Παναγιώτα

Η Παναγιώτα Λαΐνη-Κολλιαλή είναι Φαρμακοποιός, κόρη του Γεωργίου Λαΐνη (του Θεμιστοκλή και της Ευθυμίας) και της Μαρίας Σουβλίδη (του Ιωάννη και της Ευαγγελίας, το γένος Μπαζούρου-Μοσκαχλαϊδή).

 

Γεννήθηκε στην Άμφισσα Φωκίδας το 1956 και κατοικεί από τότε στην Ιτέα Φωκίδας. Ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή της στο Δημοτικό Σχολείο Ιτέας και τη δευτεροβάθμια στο εξατάξιο Γυμνάσιο Ιτέας (Καψάλειο) με άριστα.

Φοίτησε στη Φαρμακευτική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1980 διατηρεί Φαρμακείο στην πόλη της Ιτέας.

Είναι παντρεμένη με τον Ηλία Κολλιαλή (του Ιωάννη και της Αμαλίας), Η/Μ Υπ./κό, του οποίου η καταγωγή είναι από τα Μέγαρα της Αττικής. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Ιωάννη και τη Μαρία.

Ο Ιωάννης είναι Πολιτικός Μηχανικός, πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College of London και εξειδίκευση στις Σύμμεικτες κατασκευές. Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Αντωνία Λύγκα (του Βασιλείου και της Σταματίας) και έχουν δύο παιδιά, τον Ηλία και τη Σταματίνα.

Η Μαρία είναι Φαρμακοποιός, πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Μάρκετινγκ και τα Οικονομικά και είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στη Φαρμακολογία. Εργάζεται στο Φαρμακείο τους, συστεγαζόμενη με τη μητέρα της από το 2007. Είναι παντρεμένη με τον Πολιτικό Μηχανικό Δημήτριο Ψιμούλη (του Αργύρη και της Παναγούλας) και έχουν ένα παιδί, την Παναγιώτα.

 

Οι ρίζες των γονιών της Παναγιώτας, η ανατροφή, η εκπαίδευση του οικογενειακού περιβάλλοντος -όπως πιστεύει ακράδαντα η ίδια- αλλά φυσικά και η παιδεία που δέχτηκε από τους δασκάλους και καθηγητές (εκείνης της εποχής) είναι οι αιτίες που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της.

Η καταγωγή του πατέρα της είναι από ένα ημιορεινό χωριό, την Τριταία (ή Καλοπετινίτσα – αρχαία Ύπνια), όπου η ασχολία των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία κυρίως και η γεωργία. Υπήρχε φτώχεια και σκληρή δουλειά και για να μορφωθούν τα παιδιά έπρεπε να πηγαίνουν στο ιδιωτικό (τότε) Γυμνάσιο της Ιτέας (Καψάλειο) με τα πόδια (πολλοί ξενιτεύτηκαν στην Αμερική). Ο ίδιος αποφοίτησε από το εξατάξιο ιδιωτικό Γυμνάσιο του Π. Καψάλη και εργάστηκε ως Εργοδηγός στην Μεταλλευτική Εταιρεία Βωξίτες Παρνασσού (στην οποία σταδιακά προσέλαβε πολλούς άνδρες και γυναίκες από το χωριό του). Επίσης εργαζόταν και σε δεύτερη απογευματινή δουλειά σε γραφείο που πρακτόρευε πλοία (το τότε γραφείο Παπαδόγιαννη). Είχε διατελέσει επί σειρά ετών Κοινοτικός και Δημοτικός Σύμβουλος και μετά Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου στον πρώην Δήμο Ιτέας. Επίσης ήταν δεινός πεζοπόρος και ήταν μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Ιτέας ,όπως επίσης μέλος του Ναυτικού Ομίλου Ιτέας και μέλος του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών Φωκίδας. Σήμερα ευρίσκεται εν ζωή και είναι σχεδόν 96 ετών.

Όπως η ίδια λέει, «οι δραστηριότητες, οι προσπάθειες του πατέρα της για το χωριό του την Κο(α)λοπετινίτσα-Τριταία, για την Ιτέα και η λεβεντιά του», σίγουρα την επηρέασαν.

Η καταγωγή της μητέρας της Παναγιώτας -της Μαρίας Σουβλίδη- είναι από τη μεν μητέρα της από την Άμφισσα, από τον δε πατέρα της από την Μάκρη-Λεβίσι της Μικράς Ασίας. Και οι δύο γονείς της Μαρίας ήταν από ευκατάστατες οικογένειες. Η οικογένεια του πατέρα της ασχολείτο με το εμπόριο αλλά ο ίδιος είχε μεταναστεύσει στην Αμερική, όταν η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει με τους Τούρκους, με αποτέλεσμα να γυρίσει στην Ιτέα και συγκεκριμένα στο Γαλαξίδι όπου βρισκόταν η μάνα του και η αδελφή του. Η Μαρία τελείωσε το οκτατάξιο Γυμνάσιο Άμφισσας, μαθαίνοντας γαλλικά και μουσική-μαντολίνο εκείνη την εποχή.

Όπως αναφέρει η βιογραφούμενη, οι γονείς της «πάλεψαν» για να της δώσουν όσο το δυνατόν καλύτερη μόρφωση. Οι περιγραφές της ζωής των παππούδων-γιαγιάδων και των γονέων αποτυπώθηκαν έντονα στο μυαλό της βιογραφούμενης, όπως φαίνεται από την πορεία της.

 

Η Παναγιώτα ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με συλλογικές δραστηριότητες και τα κοινά. Με το ακορντεόν της συνόδευε τη χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Ιτέας και τον Ερυθρό Σταυρό, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και στους εράνους. Είχε ξεκινήσει από πολύ μικρή με τη Δημοτική Φιλαρμονική Ιτέας (saxsofono alto), στην οποία συμμετείχε και ως φοιτήτρια.

Ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό από τα φοιτητικά της χρόνια και υπήρξε μέλος του Δ.Σ. τα δύο τελευταία έτη της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών.

Στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Φωκίδας δραστηριοποιήθηκε από πολύ νωρίς, όπου έχει διατελέσει επί σειρά ετών ταμίας, γραμματέας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος. Οργάνωσε τον Σύλλογο δημιουργώντας Μητρώο (διότι δεν υπήρχε) και συνέταξε τον Κανονισμό Λειτουργίας του. Εκλέγετο εκλέκτορας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επί σειρά ετών.

Επίσης εκπροσωπούσε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στην Επιτροπή Συμπληρωμάτων Διατροφής και Προϊόντων Ειδικής Διατροφής.

Υπήρξε Αντιπρόεδρος της τοπικής Αθλητικής Ποδοσφαιρικής Ομάδας Ιτέας «ΑΣΤΕΡΑΣ» επί μία θητεία (στα δύσκολα).

Ήταν ιδρυτικό μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Ιτέας, ο οποίος ιδρύθηκε το 2005. Επίσης υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της «Εστίας Άγιος Νικόλαος Γαλαξιδίου» επί πολλά έτη, που δραστηριοποιείται στη φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Διετέλεσε, ως Εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας, Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών του Νομού Φωκίδας.

Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της επαναδραστηριοποίησης του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας από το 2008 έως σήμερα.

Στήριξε τον Σύλλογο από όλες τις αυτοδιοικητικές θέσεις που κατείχε (και όχι μόνο), με μοναδικό σκοπό να μη λησμονηθούν οι Αλύτρωτες Ελληνικές Πατρίδες και η Ιστορία των προγόνων τους. Σε αυτόν τον τομέα είχε επηρεαστεί πολύ από τις περιγραφές της πρόσφατα εκλιπούσας μητέρας της, η οποία απεβίωσε στις 30 Νοεμβρίου 2020, σε ηλικία 95 ετών.

Σε συνεργασία με τα μέλη του Συλλόγου διοργάνωσε ημερίδες Ιστορικού περιεχομένου, παρουσιάσεις βιβλίων απογόνων Μικρασιατών και μη, αναβιώσεις εθίμων.

Μεγάλο βάρος έδωσε στη συλλογή στοιχείων των πρώτων Μικρασιατών που έφθασαν στην Ιτέα.

Συνέταξε Φάκελο υποβολής πρότασης και ενέταξε τον Σύλλογο σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Leader (2015-2016), με σκοπό την αναβάθμισή του και την συλλογή Αρχειακού υλικού, την εκτύπωσή του και την ψηφιοποίηση αυτού, όπως και των δραστηριοτήτων, ώστε να αφήσουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Έχοντας κατά νου ότι δεν διδάσκεται η Ιστορία πλέον του Ελληνικού Έθνους και κυρίως αυτό το κομμάτι της Γενοκτονίας των Μικρασιατών, έχει αναλάβει την παρουσίαση Ιστορικών στοιχείων σε κάθε ευκαιρία.

Γι’ αυτόν τον λόγο έγραψε-συμπλήρωσε τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου Ερχομός, έγραψε-δημιούργησε το λεύκωμα-Αρχειακό άλμπουμ για τις πατρίδες των προγόνων, όπως και τα ονόματα όσων ήλθαν από εκεί και επανεκτύπωσε το Δημοτολόγιο των Προσφύγων της Ιτέας (το οποίο είχε διασώσει). Με πρότασή της προς το Δ.Σ. απένειμαν Βραβείο Προόδου στους μαθητές που είχαν καταγωγή από τη Μικρά Ασία.

Το 2007 εξελέγη, πρώτη σε ψήφους, Νομαρχιακή Σύμβουλος του Νομού Φωκίδας.

Τη διετία 2007-2008 ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε. όπου διαχειρίστηκε ορθολογικά και ολοκλήρωσε επιτυχώς, μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες της, αρκετά προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η ίδια αναφέρει ότι ήταν πολύ σημαντική η εμπειρία της εκείνο το διάστημα, διότι της δόθηκε η δυνατότητα να ασχοληθεί -εντρυφήσει επί της ουσίας- τον τρόπο λειτουργίας αυτών των ειδικών προγραμμάτων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία βασικών δομών και εργαλείων αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Νομό.

Διετέλεσε Α΄ Αντινομάρχης την περίοδο 2009-2010, αρμόδια Διοικητικών Υπηρεσιών, Υγείας και Πρόνοιας, Παιδείας και Αθλητισμού, Προγραμματισμού και Οικονομικών. Στήριξε προτάσεις-αιτήματα των τότε Δήμων που αφορούσαν τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας των πολιτών, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, διότι πίστευε και πιστεύει στην αλληλεπίδραση των καλών αποτελεσμάτων των «γειτόνων» με τη βέλτιστη αξιοποίησης πόρων εντός του Νομού.

Την περίοδο εκείνη, σε συνεργασία με στελέχη της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας κυρίως, αλλά και πολλούς άλλους φορείς, δημιούργησε το «ΑΚΕΣΩ», Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία Ν. Φωκίδας. Μια υπηρεσία τηλεφωνικής υποδοχής, καταγραφής, παραπομπής και παρακολούθησης ψυχοκοινωνικών και προνοιακών αιτημάτων του πληθυσμού του νομού, η οποία λειτουργεί έως σήμερα με ιδιαίτερα επιτυχή αποτελέσματα.

Οργάνωσε, μαζί με τις εξαιρετικές συνεργάτιδες του Τμήματος Υγιεινής, πλήρες σχέδιο συντονισμού και κάλυψης όλου του Νομού, σε περίπτωση παρουσίασης κρούσματος από την πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα και υπέβαλε φάκελο στο ΕΚΕΠΥ.

Ανέλαβε να διοργανώσει, για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία τους Ναυταθλητικούς αγώνες OPTIMIST στην Ιτέα και το Γαλαξίδι, οι οποίοι συνεχίστηκαν μέχρι και το 2015. Ήταν μεγάλο το θετικό πρόσημο για την στήριξη της οικονομικής αλυσίδας της περιοχής. Επίσης, διοργάνωσε πλειάδα άλλων αθλητικών εκδηλώσεων (CHARITY TRECK- Αρχαίο μονοπάτι Κίρρας-Δελφών), Πολιτιστικών όπως και Συνεδρίων.

Στις Δημοτικές Εκλογές του 2010 εξελέγη πρώτη σε ψήφους Δημοτική Σύμβουλος του νέου Καλλικρατικού Δήμου και από την 1η Ιανουαρίου 2011 ανέλαβε Αντιδήμαρχος Δήμου Δελφών στη Δημοτική Ενότητα Ιτέας έως και την 31η Αυγούστου 2014, που έληξε η θητεία της.

Της εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες οργάνωσης του νέου Δήμου (Διοικητικές Υπηρεσίες, Παιδεία και Αθλητισμός, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Οικονομικών, Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής). Μέσα σε όλες τις αρμοδιότητες και δραστηριότητες που ανέλαβε, χαρακτηριστικές είναι οι εξής:

Α) Στήριξε σθεναρά τη δημιουργία του Εργαστηρίου Παραγωγής Σαπουνιού του Κοι.Σ.Π.Ε. Νομού Φωκίδας «Αγνός Σάπων-Έλαιο Δελφών», που βρίσκεται στην Ιτέα, στο χώρο των παλαιών Δημοτικών σφαγείων (ενταγμένο σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ). Στόχος του είναι η ήπια ένταξη ατόμων με ψυχικά νοσήματα στην εργασιακή απασχόληση και κοινωνική αποκατάσταση.

Β) Ανέλαβε, ως εκπρόσωπος του Δήμου Δελφών στη ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, τα θέματα του Θερμαλισμού-Ιαματικών Πηγών, για πρώτη φορά σε όλη τη περιοχή του νέου Δήμου, στο Δίκτυο Δήμων Στερεάς Ελλάδας για τον Θερμαλισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στο Δήμαρχο Δελφών, για όλες τις Δημοτικές Ενότητες -λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε μιας (μετά από συλλογή στοιχείων από κάθε τοπικό Αντιδήμαρχο), και ειδικότερα για την Ιαματική Πηγή της Κοινότητας Κίρρας της Ενότητάς της. Παρουσίασε μάλιστα σχετική εργασία σε διημερίδα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας.

Γ) Υπέγραψε Προσύμφωνο Συνεργασίας με τον εκπρόσωπο του Δήμου του Montegrotto Terme της Ιταλίας, δράττοντας της ευκαιρίας κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας των Δημάρχων του Abano Terme και των Καμένων Βούρλων, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε από την ΠΕΔ. Στόχος της ήταν να αρχίσει μια συνεργασία για την εφαρμογή καλών πρακτικών ανάπτυξης και ανταλλαγής Νέων από Σχολεία και Αθλητικά Σωματεία των αντίστοιχων περιοχών. Την επόμενη χρονιά προσεκλήθη ο Δήμαρχος Δελφών για επίσκεψη γνωριμίας.

Δ) Στο Δήμο Δελφών (Δημοτική Ενότητα Ιτέας και στην Τεχνική Υπηρεσία) κατέθεσε πλήρη φάκελο αναγνώρισης της Ιαματικής Πηγής της Κίρρας.

Ε) Διοργάνωσε μαζί με την τότε Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας, για πρώτη φορά, τη Γιορτή της Νερατζιτιάς την τελευταία Κυριακή των Απόκρεω, μαζεύοντας τα νεράντζια από τα πάμπολλα δένδρα των δρόμων της Ιτέας, φτιάχνοντας το γλυκό-στο ΚΑΠΗ Ιτέας- το οποίο μοίραζαν στους παρευρισκόμενους και καρναβαλιστές, μαζί με χαλβά κόλλας εκατοντάδων μέτρων (επί τόπου μαγειρεμένος) -δύο γλυκά που συνήθιζαν οι παλιότεροι Ιτιώτες να έχουν στα σπίτια τους τέτοιες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής της θητείας στη Δημοτική Ενότητά της εισηγήθηκε και κατέθεσε:

1) ολοκληρωμένο πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Έργων, με ιδιαίτερη πρόταση για τη δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου για τον Κορινθιακό κόλπο (με εκπαιδευτικούς χώρους, ενυδρείο ώστε να είναι επισκέψιμο από το κοινό) στους Γαλλικούς μόλους στην Ιτέα

2) υλοποίησε μελέτες (κάποιες από αυτές έγιναν έργα) ανάπλασης και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σε κάθε Κοινότητα ευθύνης της -εισηγούμενη και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία

3) μελέτη και έργο ανακατασκευής των πεζοδρομίων του κεντρικού δρόμου της Κίρρας (με υποδομές νέου ηλεκτροφωτισμού)

4) μελέτη για ένταξη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοτικού Κολυμβητηρίου-Κλειστού Γυμναστηρίου Ιτέας

5) ολοκληρωμένη-ώριμη μελέτη Ανακατασκευής «Καψάλειου» στην Ιτέα (πρώην σχολικό συγκρότημα σε Εκπαιδευτικό-Συνεδριακό Κέντρο)

6) αρχική μελέτη για τη δημιουργία Πολυπολιτισμικού Κέντρου στο Κληροδότημα «Μακεδώνα» στην Κίρρα

7) μελέτη Ενεργειακής Αναβάθμισης Γυμνασίου-Λυκείου Ιτέας

8) μελέτη και έργο Ανάπλασης τμήματος Παραλιακού πεζόδρομου και Ανακατασκευή Παιδικής χαράς

9) μελέτη ώριμη-ολοκληρωμένη για την ανάπλαση του Δυτικού προσφυγικού συνοικισμού και προκαταρκτική μελέτη για ανάπλαση Ανατολικού προσφυγικού συνοικισμού Ιτέας.

10) ολοκληρωμένη ώριμη μελέτη ανακατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου Ιτέας

11) πραγματοποιήθηκαν έργα υποδομής όπως Αντικατάσταση Υποθαλάσσιου Αγωγού Λυμάτων, νέο Βοηθητικό Γήπεδο, ανακατασκευή χλοοτάπητα και εγκαταστάσεων παλαιού Γηπέδου, καίριες βελτιώσεις σε υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, οριστική λύση στην υδροδότηση Τριταίας και πολλά άλλα έργα.

12) μελέτη ανάπλασης χώρων στη Τριταία-συνέχεια προγράμματος LEADER.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα και άσκησε έντονες πιέσεις (προς τους υπεύθυνους ανωτέρω της) για χρονίζοντα προβλήματα όπως Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού, Επέκταση αποχετευτικού Δικτύου Κίρρας, Αντικατάσταση δικτύου Ύδρευσης Ιτέας (τρία από τα πιο βασικά έργα με απίστευτες παλινωδίες).

Ενέταξε στο πρόγραμμα LEADER την Αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιτέας και τον Εξοπλισμό σε μουσικά όργανα και στολές της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ιτέας.

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας (την εξαιρετική Έφορο και τον συνεργάτη της Αρχαιολόγο) υλοποίησε τη βελτίωση και ανάδειξη του «Νεωρίου» στο κέντρο της Κοινότητας Κίρρας και συγχρόνως υλοποίησε διαδραστική εκπαιδευτική παρουσίαση στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κίρρας.

Ιδιαίτερα μεγάλο βάρος και ενασχόληση έδωσε στην καταγραφή, αποτύπωση και ψηφιοποίηση σε σύστημα ΕΓΣΑ 87 (της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας) για εξαίρεση περιοχών-υποδομών κατά την Αναοριοθέτηση της ΖΟΕ Δελφών -χωρίς καμία βοήθεια από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, μόνο με δικούς της εθελοντές- η οποία ολοκληρώθηκε και πήρε ΦΕΚ τον Μάιο του 2012.

 

Όπως η ίδια αναφέρει, «η εμπεριστατωμένη επιστημονική τεκμηρίωση μεγάλων Ιστορικών γεγονότων μιας περιοχής είναι το Α και Ω της Ιστορίας της», γι’ αυτόν τον λόγο διοργάνωσε σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια (με τον εκλεκτό Πρόεδρο και φίλο Ανδρέα Κούκο), για πρώτη φορά, Τριήμερο Επιστημονικό και Ιστορικό Συνέδριο στην Ιτέα, για τον Ιδρυτή της πόλης της Ιτέας (Καποδίστριας) και τον Φιλέλληνα Άγγλο Ναύαρχο (Ναυμαχία της Αγκάλης) με τίτλο « Ιωάννης Καποδίστριας – Φράνκ Άμπνεϋ Άστιγξ: Η δύναμη της Διπλωματίας και της Στρατηγικής».

«Αυτή η Ιστορία πρέπει να προβάλλεται, μαζί με τη διαχρονική εξέλιξη των γεγονότων της ζωής των κατοίκων του τόπου» και για αυτό το λόγο, για πρώτη φορά, ξεκίνησε με δύο Μουσειολόγους – Αρχαιολόγους τις συντονισμένες ενέργειες καταγραφής, αξιολόγησης και ψηφιοποίησης των αντικειμένων που ήδη είχαν συγκεντρωθεί για την Ίδρυση Μουσείου Ιστορίας της πόλης της Ιτέας και ως καθ’ ύλην Αρμόδια Αντιδήμαρχος υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Πολιτιστικό Όμιλο «Δεσμός» και ιδιώτες Συλλέκτες, καταθέτοντας (προς τον Δήμαρχο) και την πρόταση εγκατάστασής του στο κτίριο της παλαιάς Κοινότητας Ιτέας στο κέντρο της πόλης (με επέκταση και αναβάθμισή του) και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να ενταχθεί.

Η ίδια καταθέτει ότι ο τόπος μας, η Ελλάδα μας, θα αναπτυχθεί και θα βγει από το τέλμα στο οποίο έχει πέσει, μόνο όταν οι πολιτικοί αγαπήσουν τον τόπο τους, τα παιδιά τους και ξεχάσουν τις «καρέκλες». Όταν αυτοί τους οποίους εκλέγουμε έχουν ήθος, αξιοπρέπεια, δεν είναι κοντόφθαλμοι, δεν τους διακατέχει ο μικροκομματισμός και «βλέπουν» την Ελλάδα του μέλλοντος.

Ευγνωμονεί τους γονείς της για την ανατροφή που της έδωσαν. Ευχαριστεί τον σύζυγό της για την υπομονή, τη συμπαράσταση και την ουσιαστική βοήθεια που της προσέφερε σε όλες αυτές τις δραστηριότητές της. Επίσης ευχαριστεί τα παιδιά της που της παραστάθηκαν με τον τρόπο τους και υπέμεναν τις αρνητικές επιπτώσεις από την ενασχόλησή της με την Αυτοδιοίκηση.

Προτρέπει τους νέους να αγωνίζονται, κρατώντας τα ήθη και έθιμα του τόπου τους, της Ελλάδας, βάζοντας τον Χριστό και την Παναγία στην καρδιά τους, να διαβάζουν, να μαθαίνουν την ιστορία όλου του Ελληνικού Έθνους και να βλέπουν μπροστά και να μην επαναλαμβάνουν τα λάθη των μεγαλύτερων για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα συνεχίζει να είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας. Επίσης, είναι Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ιστορικών Ερευνών «ΛΥΚΙΑ». Συνεχίζει τη συλλογή στοιχείων και την καταγραφή γενεαλογικών δένδρων των Μικρασιατών που έφθασαν στον τόπο της και ιδιαίτερα όσων κατάγονταν από την Μάκρη-Λεβίσι της Λυκίας. Επίσης συνεχίζει να συγκεντρώνει ιστορικά στοιχεία για το χωριό του πατέρα της, την Τριταία.

Στηρίζει μαζί με την κόρη της τις δραστηριότητες του Παραρτήματος Φωκίδας της Αντικαρκινικής Εταιρείας. Είναι και οι δύο μέλη των Φαρμακοποιών του Κόσμου.

Εργάζεται ακόμη στα «Συστεγασμένα Φαρμακεία Λαΐνη-Κολλιαλή Π.-Κολλιαλή Μαρία ΟΕ», αλλά προσπαθεί να αφιερώνει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί με τον σύζυγό της στα πολυαγαπημένα τους εγγόνια.