Μενού Κλείσιμο

Κίρρα Φωκίδας

H Κίρρα είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Φωκίδας με ιστορία που πάει πίσω μέχρι την Πρωτοελλαδική Εποχή. Σήμερα είναι σχεδόν ενωμένη με την Ιτέα και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Δελφών. Ο πληθυσμός της κατά την απογραφή του 2011 ήταν 1.385 κάτοικοι.

Η ύπαρξη της Κίρρας από την Πρωτοελλαδική Εποχή βεβαιώνεται από διάφορα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές. Θεωρείται ότι εκείνος ο οικισμός εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο κατά τους Μεσοελλαδικούς Χρόνους και παρήκμασε στο τέλος της Υστεροελλαδικής Εποχής μεταξύ 1600 και 1100 π.Χ. πιθανότατα επειδή οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν λόγω ισχυρού σεισμού και να μετακινηθούν στο ύψωμα του Άι Γιώργη που βρίσκεται νότια του χωριού Χρισσό. Ο Παυσανίας την ταυτίζει με την πόλη Κρίσα την οποία ο Όμηρος συμπεριλάμβανε στις εννέα Φωκικές πόλεις που είχαν πάρει μέρος στην Τρωική εκστρατεία.

Η Κίρρα ήταν το κοντινότερο λιμάνι στους Δελφούς και οι προσκυνητές ανέβαιναν οδικώς προς το ιερό μέσω του αρχαίου μονοπατιού Κίρρας-Δελφών. Ωστόσο, το 595 π.Χ. οι σχέσεις της με τη Δελφική Αμφικτυονία διαταράχθηκαν καθώς οι κάτοικοί της φαίνεται πως εκμεταλλεύονταν τους προσκυνητές του μαντείου των Δελφών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάει ο πρώτος ιερός πόλεμος που κράτησε δέκα χρόνια και τελικά η πόλη να καταστραφεί από τον στρατό της Δελφικής Αμφικτυονίας. Το μέσο, μάλιστα, της καταστροφής ήταν η δηλητηρίαση των πηγών της πόλης με το φυτό ελλέβορο που προκάλεσε ακατάσχετη διάρροια στους υπερασπιστές της πόλης που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Στη συνέχεια η Κίρρα ανοικοδομήθηκε και λειτούργησε ξανά ως επίνειο των Δελφών.

Η πόλη συνέχισε να κατοικείται κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, κατά τη Λατινοκρατία και στην Τουρκοκρατία. Απομεινάρια από εκείνες τις περιόδους είναι οι λιμενικές εγκαταστάσεις και ο μισοκατεστραμμένος  μεσαιωνικός πύργος στο λιμάνι που πιθανότατα χρησίμευε ως φάρος.

Κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου στη γιορτή της αποτομής της κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου γίνεται μαζί με τον θρησκευτικό εορτασμό του ομώνυμου ξωκλησιού μεγάλη εμποροπανήγυρις και ζωοπανήγυρις που συγκεντρώνει πολύ κόσμο από την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας.