Μενού Κλείσιμο

Κοζιώτης Αντώνιος

Ο Αντώνιος Κοζιώτης γεννήθηκε το 1942 και κατάγεται από το Άργος. Μαζί με τα αδέρφια του, Βαγγέλη, Φίλιππο και Πέτρο, ίδρυσαν το 1977 την επιχείρηση εμπορίας τροφίμων «Αφοί Κοζιώτη» με έδρα το Άργος.

Ο Μιχαήλ Κοζιώτης, ο πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε το 1906. Ο πατέρας του, Αντώνης Κοζιώτης, με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, γνώρισε το 1896 τη γυναίκα του στο Αγγελόκαστο Κορινθίας και έμειναν εκεί έως το 1912 που μετακόμισαν στο Άργος. Ο Μιχαήλ ξεκίνησε από την ηλικία των 12 ετών να εργάζεται και έμαθε την τέχνη του παντοφλά. Παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών με προξενιό τη Μαριγώ, το γένος Αποστολοπούλου, η οποία γεννήθηκε επίσης το 1906. Απέκτησαν εννέα παιδιά, εκ των οποίων έζησαν τα επτά.

Ο Μιχαήλ ήταν άνθρωπος πράος, ήπιων τόνων και πολύ θρήσκος, που έζησε μαζί με τη γυναίκα του 75 χρόνια, αγαπημένοι και αχώριστοι. Η Μαριγώ ήταν η κινητήριος δύναμη της οικογένειας, έχοντας τον κατάλληλο τρόπο να πειθαρχήσει επτά παιδιά. Αγαπούσε πολύ τα ήθη και τα έθιμα της οικογένειας. Τα παιδιά της οικογένειας ήταν η Παγώνα, η Γεωργία, η Αδαμαντία, ο Βαγγέλης, ο Αντώνης, ο Φίλιππος και ο Πέτρος.

Τα περισσότερα παιδιά μεγάλωσαν την περίοδο της κατοχής. Περίοδος διπλής και τριπλής δυστυχίας για όλο τον ελληνικό λαό. Τα επτά αδέρφια έζησαν δύσκολα παιδικά χρόνια και βίωσαν την πείνα και τη στέρηση. Μεγάλωσαν, όμως, με την απεριόριστη αγάπη και τη φροντίδα των γονέων τους.

Μεγαλώνοντας, έκλεισαν οι πληγές τους και προσπάθησαν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, με την ελπίδα να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ωστόσο, οι δυσκολίες ήταν πολλές, γεγονός που οδήγησε τον Αντώνη να μεταναστεύσει στον Καναδά, προκειμένου να εξασφαλίσει σιγουριά στην επαγγελματική του ζωή και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα αδέρφια, όπως και έγινε.

Τα τέσσερα αγόρια της οικογένειας, σμίγοντας στον Καναδά, αγόρασαν ένα καθαριστήριο και κατάφεραν να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσής τους. Ποτέ όμως δεν ξέχασαν την Ελλάδα και πάντα είχαν την επιθυμία να επιστρέψουν σ’ αυτήν, πράγμα που τελικά έπραξαν το 1976.

Επιστρέφοντας στο Άργος, ο Αντώνης και ο Βαγγέλης βολιδοσκόπησαν την αγορά και εντόπισαν την ανάγκη για δημιουργία αποθήκης τροφίμων για την τροφοδοσία παντοπωλείων και super market. Έτσι, αποφάσισαν να ιδρύσουν την επιχείρηση «ΑΦΟΙ ΚΟΖΙΩΤΗ» το 1977. Αφού έχουν επιστρέψει και τα άλλα δύο αδέρφια, ο Φίλιππος και ο Πέτρος, δραστηριοποιούνται πλέον όλοι μαζί, αναπτύσσοντας την εταιρεία στον χώρο του χονδρικού εμπορίου τροφίμων και άλλων προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Είναι αξιοθαύμαστη η άριστη συνεργασία που είχαν τα τέσσερα αδέρφια μεταξύ τους, καταφέρνοντας από την αρχή να ξεχωρίσουν τις ευθύνες στα διαφορετικά πόστα που ανέλαβε ο καθένας, διαπνεόμενοι από σεβασμό, εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Στήριγμά τους οι σύζυγοί τους, πάντα στο πλευρό τους, βοηθώντας στο μεγάλωμα των παιδιών και στη διατήρηση των ηθών που κληρονόμησαν και οι ίδιοι από τους προγόνους τους. Η τιμιότητα και η σκληρή τους δουλειά ολοκλήρωσαν τη συνταγή της επιτυχίας.

Ως συνταξιούχοι πλέον, συμβουλεύουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, για να συνεχίσουν να λειτουργούν επιτυχώς την επιχείρηση. Τα τέσσερα παιδιά, ακολουθώντας τη συμβουλή αλλά και την παράδοση της οικογένειας, αναλαμβάνουν τα ηνία της επιχείρησης το 2019. Εγκαταλείπουν τις παλιές εγκαταστάσεις της και τη μεταφέρουν λίγο έξω από την πόλη, σε νεόδμητο κτίριο 2.000 τ.μ. Εκσυγχρονίζουν -εκτός από τις εγκαταστάσεις- και τον τρόπο λειτουργίας της και τη μεταβάλλουν σε μία σύγχρονη επιχείρηση, εναρμονισμένη με την εποχή.

Αναφορικά με τα επτά αδέρφια της οικογένειας Κοζιώτη, η πρωτότοκη Παγώνα γεννήθηκε το 1927 και πήρε το όνομά της προς τιμήν της γιαγιάς της. Παντρεύτηκε τον Στέφανο Παπακόρδα, σιδηρουργό και απέκτησαν έναν γιο, τον Παναγιώτη.

Η Γεωργία γεννήθηκε το 1931. Παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά, την Ελένη, τη Μαρία και τον Κώστα. Με τον σύζυγό της διατηρούσαν παντοπωλείο στο Άργος.

Η Αδαμαντία γεννήθηκε το 1933. Στα 22 της χρόνια έγινε καλόγρια σε μονή στο Ναύπλιο.

Ο Βαγγέλης Κοζιώτης γεννήθηκε το 1935 και αρχικά εργαζόταν ως κουρέας. Το 1967 έφυγε για το Τορόντο του Καναδά μετά από πρόσκληση του αδερφού του, Αντώνη. Παρέμεινε εκεί για 7-8 χρόνια και ύστερα επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου παντρεύτηκε την Ευαγγελία Σπανού. Απέκτησαν έναν γιο, τον Μιχαήλ, που έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο Φίλιππος Κοζιώτης γεννήθηκε το 1945. Ολοκληρώνοντας το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Άργους, δούλεψε ως συμβασιούχος στο τεχνικό τμήμα της ΔΕΗ για ένα εξάμηνο. Το 1969 μετέβη και εκείνος στον Καναδά. Επιστρέφοντας στο Άργος, παντρεύτηκε την Ευαγγελία Μπουλαμάμη και απέκτησαν τρία παιδιά. Η Μαρία είναι νηπιαγωγός και εργάζεται στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας. Η Κωνσταντίνα σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Ο Παναγιώτης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Αθηνών.

Ο Πέτρος Κοζιώτης γεννήθηκε το 1948. Εργάστηκε αρχικά στον τομέα των σιδηροκατασκευών και έπειτα ακολούθησε κι εκείνος τα αδέρφια του στον Καναδά. Επέστρεψε το 1976 και παντρεύτηκε την Άννα Ζαχαρία από το Άργος. Απέκτησαν τη Μαρία, που σπούδασε Οικονομικά στο Deree και τον Μιχαήλ, πτυχιούχο Βιολόγο από το ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο.

Ο βιογραφούμενος Αντώνης Κοζιώτης γεννήθηκε το 1942 και από μικρός έμαθε την τέχνη του επιπλοποιού. Έφυγε το 1966 για τον Καναδά. Εκεί εργάστηκε σε εργοστάσια ως ξυλουργός. Το 1972 επέστρεψε στην Ελλάδα και παντρεύτηκε την Παναγούλα Διαμαντή από το Άργος. Απέκτησαν δύο αγόρια, τον Μιχαήλ και τον Παναγιώτη. Ο Μιχαήλ είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος και ο Παναγιώτης είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών.