Μενού Κλείσιμο

Αγγελόκαστρο Κορινθίας

Το Αγγελόκαστρο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων στη νότια πλευρά του όρους Πολίτης ή Πουλαγέζα, επάνω στην ορεινή επαρχιακή οδό που συνδέει το Σοφικό με το Άργος και το Ναύπλιο. Απέχει 38 χιλιόμετρα από την Κόρινθο και οι κάτοικοί του (376 σύμφωνα με την απογραφή του 2011) ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή μαρτυρούν ότι κατοικείται από τη νεολιθική εποχή. Πιθανολογείται ότι η ονομασία του κατά τα αρχαία χρόνια ήταν Ερινθεία από τη μυθική ηρωίδα Ερινθώ η οποία φέρεται να έχει ταφεί στο Αγγελόκαστρο.

Στα δυτικά του χωριού, σε υψόμετρο 830 μέτρων, βρίσκονται τα ερείπια κάστρου, το οποίο χτίστηκε πιθανόν στις αρχές του 13ου αιώνα επί ηγεμονίας του Μιχαήλ Α’ Άγγελου Κομνηνού και σε αυτόν οφείλεται μάλλον η ονομασία του κάστρου και του οικισμού. Το 1358 δόθηκε ως ανταμοιβή στον Νικόλα Ατσαγιόλι μαζί με άλλα 7 κάστρα και το 1394 περιήλθε στον Δεσπότη του Μυστρά Θεόδωρο Α΄ Παλαιολόγο ως κληρονομιά από τον πεθερό του Νέριο Ατσαγιόλι, Δούκα των Αθηνών. Από το 1395 έως το 1440 μάλλον βρισκόταν υπό τη διαχείριση Αλβανών κατοίκων της περιοχής που είχαν ως αρχηγούς απογόνους του Λέοντος Σγουρού. Ήδη από το 1467 αναφέρεται ως ερειπωμένο. Το κάστρο, έκτασης 4 στρεμμάτων, αποτελείται από ακρόπολη με πύργο κατόπτευσης, αυλή από πύργους και οικίσκους, σκεπαστούς δρόμους και ερείπια ενός ρωμαϊκού οικίσκου έξω από την αυλή.

Το Αγγελόκαστρο έχει αξιόλογες εκκλησίες, όπως ο λιθόκτιστος ναός του Αγίου Νικολάου με θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες και ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου με ξύλινο τέμπλο και εξαίρετες φορητές εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας.