Μενού Κλείσιμο

Κοθάλης Σταύρος

• Έτος Γεννήσεως: 1942
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Λήμνος, Βόρειο Αιγαίο, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: -

Ο Σταύρος Κοθάλης γεννήθηκε το 1942 στα Καμίνια Λήμνου. Σε ηλικία 13 ετών εισήλθε στην οικογενειακή επιχείρηση κεραμοποιίας, που λειτουργούσε στη Χρυσούπολη Καβάλας. Η διορατικότητα και η φιλοδοξία που τον χαρακτηρίζουν, τον έκαναν να ξεχωρίσει. Ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματική δράση και κατάφερε να δημιουργήσει τον ΟΜΙΛΟ ΚΟΘΑΛΗ. Σήμερα δραστηριοποιείται με την επωνυμία Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ Α.Ε.), η οποία βρίσκεται σε κυρίαρχη θέση στην παραγωγή και διακίνηση προϊόντων κεραμοποιίας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

 

Η οικογένεια Κοθάλη προέρχεται από τα Καμίνια της Λήμνου. Ο πατέρας του Σταύρου Κοθάλη, Στυλιανός, γεννήθηκε το 1912, έφυγε σε μικρή ηλικία από τη Λήμνο και έμαθε την τέχνη της κεραμοποιίας στην Κατερίνη. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε στη Λήμνο όπου ξεκίνησε τη δική του οικογένεια, ενώ το 1948 εγκαταστάθηκε οριστικά στον Νομό Καβάλας. Το 1953, ίδρυσε στη Χρυσούπολη το πρώτο μηχανοποιημένο εργοστάσιο κεραμοποιίας στον Νομό Καβάλας, το οποίο παρήγαγε κυρίως κεραμίδια και οπτόπλινθους (τούβλα) διαφόρων ειδών και τύπων. Το 1970, επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητά του συμμετέχοντας στη δημιουργία δεύτερου εργοστασίου στην Αλεξανδρούπολη. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, το 1972, την επιχείρηση αναλαμβάνει ο Σταύρος Κοθάλης, ως ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας.

Ο Σταύρος Κοθάλης γεννήθηκε το 1942 στα Καμίνια της Λήμνου. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο στο Χαϊδευτό Καβάλας και κατόπιν παρακολούθησε μαθήματα στην Εμπορική Σχολή Καβάλας για ένα χρόνο. Η ενασχόλησή του με την οικογενειακή επιχείρηση από πολύ νεαρή ηλικία συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη της επιχειρηματικής του ικανότητας και στην απόκτηση σημαντικής εμπειρίας στον χώρο της κεραμοποιίας. Η διορατικότητα και η φιλοδοξία που τον χαρακτήριζαν οδήγησαν στη μετέπειτα ανάπτυξη και διεύρυνση της επιχείρησης.

Το 1975 ιδρύονται δύο νέα εργοστάσια κεραμοποιίας, στην Ορεστιάδα Έβρου και στο Σχηματάρι Βοιωτίας, με το δεύτερο να είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας την εποχή εκείνη. Το εργοστάσιο στο Σχηματάρι λειτουργεί ακόμη και σήμερα, ωστόσο με άλλη επωνυμία. Το 1980 η υπάρχουσα εργοστασιακή μονάδα στη Χρυσούπολη επεκτείνεται και η δομή της εκσυγχρονίζεται. Στα επόμενα χρόνια, η εταιρεία αναπτύσσεται μέσω της εξαγοράς ανταγωνιστικών κεραμοποιείων στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και επενδύοντας σε πρωτοποριακές τεχνολογίες τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Τη δεκαετία του 1990 γίνεται η πρώτη ελληνική κεραμοποιία που παράγει έγχρωμα κεραμίδια, ενώ ακολούθως προχωρά σε δραστική βελτιστοποίηση της ενεργειακής της απόδοσης. Ειδικότερα, το 2001 είναι από τις πρώτες βιομηχανίες στην Ελλάδα που αντικαθιστά τα συμβατικά καύσιμα με φυσικό αέριο και γίνεται η πρώτη κεραμοποιία παγκοσμίως που χρησιμοποιεί απαέρια από ΣΗΘΥΑ για την τροφοδοσία των καυστήρων του κλιβάνου όπτισης.

Το 2006, η οικογένεια Κοθάλη με την ίδρυση της ΚΕΒΕ Α.Ε., κατασκευάζει νέα παραγωγική μονάδα στη Νέα Σάντα Κιλκίς, δυναμικότητας 2.000 τόνων οπτόπλινθων και 200.000 κεραμιδιών ημερησίως. Πρόκειται για μία από τις πιο σύγχρονες και υψηλότερης δυναμικότητας κεραμουργίες παγκοσμίως. Σήμερα, η ΚΕΒΕ Α.Ε. κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, σημαντική θέση στα Βαλκάνια και εξάγει τα προϊόντα της σε 30 χώρες στις 5 ηπείρους.

Παράλληλα με την πορεία της οικογενειακής επιχείρησης στον κλάδο της κεραμουργίας, ο Σταύρος Κοθάλης επέκτεινε την επιχειρηματική του δραστηριότητα και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Ήδη από το 1990 επενδύει στον τουριστικό κλάδο, όπου η ιδρυθείσα από τον ίδιο εταιρεία XENIOS GATE σημειώνει σταθερά ανοδική πορεία, έχοντας σήμερα στο δυναμικό της 4 ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελείας στη Θάσο. Οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φιλοξενίας που παρέχονται από τις παραπάνω μονάδες απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό και εξυπηρετούν ετησίως χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, από το 2006 δραστηριοποιείται και επενδύει και στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την εταιρεία Εναλλακτική Ενέργεια Α.Ε. να έχει στο ιστορικό της αλλά και στα άμεσα σχέδιά της πληθώρα επενδυτικών έργων σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Σήμερα, ο Σταύρος Κοθάλης δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά μεταλαμπαδεύοντας στα παιδιά του, Άγι και Δέσποινα, τις αξίες και τα ιδανικά που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της οικογενειακής παράδοσης. Παραμένει δραστήριος και αφιερώνει πολύ χρόνο στη δουλειά του, στηρίζοντας το όραμα και το μέλλον της επιχείρησης.