Μενού Κλείσιμο

Κοσμίδης Ηλίας

Ο Ηλίας Κοσμίδης, του Κοσμά και της Χρυσής, εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση «Κοσμίδης ΑΕΒΕ» την οποία ίδρυσε ο πατέρας του το 1974. Το όνομα Κοσμίδης είναι συνδεδεμένο εδώ και χρόνια με την εξυπηρέτηση, την ποιότητα και την εγγύηση στον χώρο του εξοπλισμού πλυντηρίων.

Η καταγωγή της οικογένειας Κοσμίδη είναι από την Τραπεζούντα του Πόντου. Ο παππούς του, Ιωάννης Κοσμίδης, είχε έρθει σε ηλικία 2 ετών στο Κέντρο (Βέντζια) Γρεβενών, πρωτεύουσα τότε του νομού. Στο επάγγελμα ήταν έμπορος οσπρίων, αλεύρων και λοιπών προϊόντων και θεωρείτο ευκατάστατος. Δεν είχε αδέρφια και είχε μείνει ορφανός από μικρός όπως και η σύζυγός του, Άννα Καπαγερίδου. Από τον γάμο τους απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Δημήτριο, τον Θεοχάρη, τον Κοσμά, πατέρα του βιογραφούμενου, την Παρασκευή και τη Ζηνοβία.

Ο Κοσμάς Κοσμίδης γεννήθηκε το 1946. Αφού αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή στα Σέρβια Κοζάνης, ασχολήθηκε με το εμπόριο. Δραστηριοποιήθηκε αρχικά με χημικά προϊόντα καθαρισμού και αργότερα επεκτάθηκε σε εξοπλισμούς πλυντηρίων. Το 1974 ίδρυσε την εταιρεία «ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΑΕΒΕ» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και σκοπό τις εισαγωγές και τη διακίνηση χημικών και βοηθητικών προϊόντων για καθαριστήρια, πλυντήρια και σιδερωτήρια.

Η γνώση των αναγκών της αγοράς τον οδήγησε το 1991 να επεκτείνει τις δραστηριότητες της εταιρείας στην εισαγωγή και την εμπορία καινούργιων και μεταχειρισμένων επαγγελματικών μηχανημάτων στον κλάδο του ιματισμού, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξυπηρέτηση μετά από την πώληση (after sale service). Το 1997, εφόσον είχε δημιουργηθεί η ανάλογη υποδομή όσον αφορά τον εξοπλισμό σε μηχανήματα, αναλώσιμα, ανταλλακτικά και ανθρώπινο δυναμικό, άρχισε η δραστηριοποίησή της στον εξοπλισμό Ξενοδοχειακών, Νοσοκομειακών και Στρατιωτικών μονάδων, εξασφαλίζοντας συνεργασίες μεγάλων οίκων της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Το εργοστάσιο στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή Λαγυνά Θεσσαλονίκης. Οι εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν είναι 2.500 τ.μ. και περιλαμβάνουν τα γραφεία, την έκθεση, τους αποθηκευτικούς χώρους και το πλήρως εξοπλισμένο συνεργείο.

Ο Κοσμάς παντρεύτηκε τη Χρυσή Λαζαρίδου. Η Χρυσή γεννήθηκε το 1958 στην Καλαμαριά όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς της, ο Ηλίας και η Ησαΐα, μετά τον ξεριζωμό τους από τον Πόντο. Η Χρυσή σπούδασε λογιστική. Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ηλία και τον Θεόδωρο.

Ο Θεόδωρος γεννήθηκε το 1979. Είναι ηλεκτρονικός και ψυκτικός και δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση. Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Καμενίδου και έχουν τρία παιδιά.

Ο βιογραφούμενους, Ηλίας Κοσμίδης, γεννήθηκε το 1982. Σπούδασε Marketing και Διοίκηση Επιχειρήσεων και εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση.