Μενού Κλείσιμο

Κοσμάτος Ιωάννης

• Έτος Γεννήσεως: 1948
• Επάγγελμα: Ναυτιλιακά
• Τόπος Καταγωγής: Κεφαλονιά , Επτάνησα , Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη, Βόρεια Ελλάδα, Ελλάδα

Ο Ιωάννης Κοσμάτος, του Λευτέρη και της Ελπίδας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως υπάλληλος σε ναυτιλιακό γραφείο. Τον Αύγουστο του 1972 ιδρύει την πρώτη του ατομική εταιρεία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τις Ναυτικές Εργασίες και Τροφοδοσίες Πλοίων.

 

O Ιωάννης Κοσμάτος είναι μέλος της πέμπτης γενιάς μιας οικογένειας με ρίζες από το νησί της Κεφαλονιάς. Οι προπάπποι του, Ιωάννης και Αναστάσιος, καθώς και ο παππούς του Γεώργιος Κοσμάτος, γεννήθηκαν στο χωριό Αθέρας στην Κεφαλονιά.

Ο παππούς του είχε στην κατοχή του εκτάσεις γης που τις καλλιεργούσε ο ίδιος. Παράλληλα ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Από τον γάμο του με τη συμπατριώτισσά του, Ευαγγελία, απέκτησε πέντε παιδιά: τον Σπύρο, τη Γερασιμούλα, την Ισμήνη, τον Νικόλαο και τον Λευτέρη. Άνθρωπος εξαιρετικά δραστήριος και εργατικός, ο Γεώργιος δούλευε πολλές ώρες προκειμένου να μη λείπει τίποτα από την οικογένειά του, ενώ χάρη στην κοινωνικότητα και τον ευχάριστο χαρακτήρα του ήταν πολύ αγαπητός στους συντοπίτες του. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Η σύντροφος της ζωής του, Ευαγγελία, μια γυναίκα με πράο και ήρεμο χαρακτήρα, ήταν καλή νοικοκυρά κι εξαίρετη σύζυγος και μητέρα. Πέθανε πολύ νέα, στα 45 της χρόνια.

Ο Λευτέρης Κοσμάτος, πατέρας του Ιωάννη, γεννήθηκε το 1914 στην Κεφαλονιά και απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη το 2007. Από μικρό παιδί ακόμη μυήθηκε στην καλλιέργεια της γης από τον πατέρα του και ασχολήθηκε κυρίως με τα αμπέλια και τα ελαιόδεντρα.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Π.Ν. στον Πειραιά. Απολυόμενος, επέστρεψε στην Κεφαλονιά και ανέλαβε τη διαχείριση της κτηματικής περιουσίας της οικογένειάς του.

Παντρεύτηκε την Ελπίδα Λιοσσάτου. Η Ελπίδα, που ήταν μόλις 17 ετών όταν παντρεύτηκε, γεννήθηκε το 1926 στην Κεφαλονιά. Οι γονείς της, Φώτης και Θεοδώρα Λιοσσάτου, εκτός από εκείνη, είχαν αποκτήσει τέσσερα ακόμη παιδιά, τον Βαγγέλη, τον Σωκράτη, τον Χαράλαμπο και την Ευγενία. Ο Φώτης Λιοσσάτος ήταν κτηνοτρόφος και παραγωγός τυριών.

Καρπός του γάμου του Λευτέρη και της Ελπίδας ήταν πέντε παιδιά: η Κατερίνα (1944) η οποία απεβίωσε 17 μηνών, ο Γιώργος (1946-2016), ο Ιωάννης (1948), ο Παναγιώτης (1952) και ο Ευάγγελος (1960).

Αναζητώντας καλύτερες προοπτικές ζωής, ο Λευτέρης λίγο μετά τον γάμο του πήγε στη Θεσσαλονίκη. Για ένα διάστημα απασχολήθηκε σε αγροτικές εργασίες στην περιοχή των Γιαννιτσών. Λίγο αργότερα ξέσπασε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, οπότε ο Λευτέρης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της πατρίδας, αναχωρεί για το μέτωπο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής επέστρεψε για ένα διάστημα στην Κεφαλονιά, ενώ μετά την απελευθέρωση γύρισε στη Θεσσαλονίκη. Άρχισε να εργάζεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1975.

 

Άνθρωπος εργατικός και δραστήριος, ο Λευτέρης μετά τη συνταξιοδότησή του πρόσφερε τη βοήθειά του για 15 χρόνια στην επιχείρηση του γιου του, Γιάννη. Από τη φύση του ήταν ευχάριστος και κοινωνικός και αγαπούσε πολύ το γλέντι και την καλή παρέα. Μάλιστα, το σπίτι του ήταν κέντρο συνάθροισης και γλεντιού των Κεφαλλονιτών που ζούσαν στη Θεσσαλονίκη. Εξαίρετος οικογενειάρχης, φρόντισε να μεγαλώσουν τα παιδιά του μέσα σ’ ένα ζεστό οικογενειακό κλίμα και στήριζε πάντα τις επιλογές και τις φιλοδοξίες τους.

Σ’ αυτό είχε άξιο συμπαραστάτη τη σύντροφό του, Ελπίδα (1926-2020), μια γυναίκα γεμάτη ζωντάνια και ενεργητικότητα, με ανεξάντλητα αποθέματα αγάπης, που φρόντισε να μπολιάσει τα παιδιά της με ηθικές αξίες και να τους μεταδώσει την πίστη στο Θεό και τον εαυτό τους.

Αξιώθηκαν κι οι δυο να καμαρώσουν τα τέσσερα παιδιά τους αποκατεστημένα επαγγελματικά και οικογενειακά και να γνωρίσουν 9 εγγόνια και 9 δισέγγονα.

Ο Ιωάννης Κοσμάτος γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1948 στη Θεσσαλονίκη, όπου και κατοικεί μόνιμα. Μετά την αποφοίτησή του από το Ε΄ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, εργάστηκε για δυο χρόνια σε ναυτιλιακό γραφείο.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός στις Διαβιβάσεις, μετακινούμενος με τη μονάδα του σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Απολυόμενος το 1970, επιστρέφει στην παλιά του δουλειά.

Έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία, προχωρά τον Αύγουστο του 1972 στην ίδρυση της δικής του επιχείρησης, με την επωνυμία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ ΝΑΥΤΙΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ-ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΙ ΠΛΟΙΩΝ».

Σταδιακά προσχωρούν στην επιχείρηση τα αδέλφια του και μετατρέπουν την ατομική επιχείρηση σε ομόρρυθμη εταιρεία με τις ίδιες δραστηριότητες.

Το 1977 διαχωρίζει τις δραστηριότητες της πρώτης εταιρείας και ιδρύει την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΚΟΣΜΑΤΟΥ ΟΕ» με αντικείμενο τους εφοδιασμούς πλοίων στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα. Συνεργάζονται όλοι μαζί έως το 1985, οπότε διαχωρίζουν πλέον τις δραστηριότητές τους.

Ο Γιώργος και ο Παναγιώτης αναλαμβάνουν τους εφοδιασμούς πλοίων και αναπτύσσουν την εταιρεία σε δικές τους εγκαταστάσεις, κατορθώνοντας να την αναδείξουν στη σπουδαιότερη στον τομέα της στη Β. Ελλάδα. Σήμερα η εταιρεία εφοδιασμών συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με τα παιδιά του Παναγιώτη Κοσμάτου, τον Λευτέρη και τον Χρήστο.

Ο Ιωάννης και ο Βαγγέλης κρατούν τη ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε ομόρρυθμη εταιρεία, αργότερα σε Ε.Π.Ε με τη συμμετοχή και των θυγατέρων του Ιωάννη Κοσμάτου, της Κατερίνας και της Ελισάβετ, που έχουν ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Το 2012, μετά τη συνταξιοδότηση του ιδρυτή Ιωάννη Κοσμάτου, η ναυτιλιακή εταιρεία μετατρέπεται σε ΑΕ με την επωνυμία «ΚΟΣΜΑΤΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΕ». Με αυτή την επωνυμία συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο την Ελισάβετ Κοσμάτου, που έχει αναπτύξει τη δραστηριότητα της εταιρείας σε πολυποίκιλους τομείς.

Ο Ιωάννης συμμετέχει από το 1985 έως το 2005 με υψηλά ποσοστά σε ναυτιλιακές πλοιοκτήτριες εταιρείες.

Από το 1974 έως το 2001 εκτελεί τακτικά δρομολόγια μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κύπρου με χρονοναυλωμένα πλοία και με το δικό του φορτηγό πλοίο ELISABETH που αγοράσθηκε το 1995 με συμμετοχή των αδελφών του.

Από το 1992 οι δυο εταιρείες, η ναυτιλιακή και η εφοδιαστική, στεγάζονται σε ιδιόκτητο κτίριο 1.000 τ.μ. στην οδό Ι. Κωλέττη 5.

O Ιωάννης Κοσμάτος βραβεύθηκε το 2015 από τη Ναυτιλιακή Λέσχη Θεσσαλονίκης για την επιτυχημένη, πολύμορφη και μακροχρόνια ναυτιλιακή του δραστηριότητα και το 2017 από τον Σύλλογο Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης για την πολυετή προσφορά του ως Πρόεδρος.

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, ο Ιωάννης Κοσμάτος παντρεύτηκε το 1974 τη Χαρίκλεια Πολυζωίδου από τη Θεσσαλονίκη κι απέκτησε μαζί της δύο κόρες: την Κατερίνα (1974) και την Ελισάβετ (1976).

Με τη δεύτερη σύζυγό του, Όλγα Γουναροπούλου, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, απέκτησε έναν γιο, τον Βασίλη (1986).

Η Κατερίνα σπούδασε ναυτιλιακά στο Plymouth της Αγγλίας και κατέχει Bachelor Degree στο Maritime Business and Law κι έκανε Μaster στο Cardiff πάνω στα ναυτιλιακά και τις μεταφορές. Μπήκε στην εταιρεία το 1997, αλλά αποχώρησε το 2003, λόγω του γάμου της με τον Γιάννη Αργουδέλη, πολιτικό μηχανικό με καταγωγή από τη Μύκονο, κι εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Κατέχει πολύ καλά την αγγλική γλώσσα και είναι κάτοχος ανώτερων διπλωμάτων της γαλλικής. Έχει τρία παιδιά, τον Θοδωρή, τον Γιάννη και τον Κωστή.

Η Ελισάβετ σπούδασε επίσης Maritime Business with Maritime Law στο ίδιο πανεπιστήμιο και κατέχει τον ίδιο τίτλο σπουδών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο University of London αποκτώντας Μaster στο International Trade and Transport. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στην οικογενειακή εταιρεία το 1998, ενώ από το 2002 έχει αναλάβει τη διεύθυνση του γραφείου με πλήρη εξουσιοδότηση για όλες τις επαγγελματικές αποφάσεις. Είναι διπλωματούχος της Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας. Από τον γάμο της με τον Γιάννη Σαραφίδη απέκτησε δύο παιδιά, την Κλειώ και τον Αλέξη.

Ο Βασίλης σπούδασε Μηχανολόγος-Ναυπηγός στο Newcastle University και ακολούθησε ναυτιλιακή καριέρα. Εργάσθηκε 5 χρόνια στην Αμερική και 5 χρόνια στην Ευρώπη σε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και σήμερα είναι σημαίνων στέλεχος σε ναυτιλιακή εταιρεία στον Πειραιά.

Οι σημερινές ενεργές εταιρείες που ίδρυσε ο Ιωάννης Κοσμάτος και συνεχίζουν την λειτουργία τους υπό τη διεύθυνση της κόρης του Ελισάβετ Κοσμάτου κάτω από την ομπρέλα COSMATOS GROUP είναι:

 

  1. ΚΟΣΜΑΤΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΕ

 

Η ναυτιλιακή εταιρεία ιδρύθηκε το 1972. Από τότε ως σήμερα μετρά 49 χρόνια παρουσίας στον ναυτιλιακό χώρο, έχοντας καθιερωθεί ως μια από τις βασικές εταιρείες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η αξιοπιστία και η εξυπηρέτηση αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της εταιρείας, που εκπροσωπεί πλέον δυναμικά τον χώρο της ναυτιλίας στους παρακάτω κλάδους:

 

  • Πρακτορεύσεις πλοίων

Αναλαμβάνει πρακτορεύσεις παντός είδους πλοίων (φορτηγά, οχηματαγωγά, κρουαζιερόπλοια, δεξαμενόπλοια, πολεμικά, γιοτ). Έχοντας σφαιρική γνώση του αντικειμένου, η εταιρεία εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συνεργάτες και τους πελάτες της, προσφέροντας εγγυημένα αποτελέσματα. Η πείρα που διαθέτει το προσωπικό της εταιρείας, ακόμα και σε πολύπλοκες καταστάσεις, την καθιστούν μία από τις πρώτες επιλογές των πλοιοκτητών για την ανάθεση της πρακτόρευσης των πλοίων τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το τμήμα του Ναυτικού Πρακτορείου της εταιρείας, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και εργασίες που περιλαμβάνει η διαμονή ενός πλοίου στο λιμάνι από τη στιγμή της άφιξής του μέχρι και την αναχώρησή του. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία διατηρεί γραφείο μέσα στην Ελεύθερη Ζώνη (Free Zone) του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη από την TUV NORD με ISO 9001:2015 (Συστήματα διαχείρισης ποιότητας – Quality Management Systems), ISO 14001:2015 (Συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης – Environmental management system), ELOT 1801:2008/BS OHSAS 18001:2007 (Συστήματα διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία – Occupational health and safety management system) και είναι Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας (ΕΟΦ).

Εκπροσωπεί κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα το The Heavylift group (THLG) στο οποίο είναι εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ και το Worldwide Project Consortium (WWPC), εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας με ειδικότητα στις ειδικές θαλάσσιες και οδικές μεταφορές.

 

  • Διαμετακόμιση φορτίων με συνδυασμό μεταφορικών μέσων

Η Θεσσαλονίκη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στον χώρο των Βαλκανίων, έχει αυξημένη κίνηση σε φορτία υπό διαμετακόμιση. Η διακίνηση των φορτίων αυτών απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις καθώς χρησιμοποιείται πλήθος μεταφορικών μέσων (multimodal transport) προκειμένου τα εμπορεύματα να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό. Είναι η πιο έμπειρη εταιρεία στη Θεσσαλονίκη στην οργάνωση και εκτέλεση ειδικών μεταφορών για βαρέα και υπερμεγέθη φορτία εντός Ελλάδας και στις όμορες χώρες.

 

  1. VIGOR SA

Ιδρύθηκε το 2001, αρχικά ως εταιρεία ψυχαγωγίας, έχοντας στην ιδιοκτησία της επιχείρηση BOWLING σε ιδιόκτητο ακίνητο 600 τ.μ. Το 2005 το ακίνητο ενοικιάσθηκε σε γνωστή αλυσίδα Super market και η εταιρεία μετονομάσθηκε σε VIGOR AE ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Δραστηριοποιείται σε εισαγωγές και πωλήσεις πρώτων υλών για Βιομηχανίες και Βιοτεχνίες σε όλη την Ελλάδα. Τη διεύθυνση έχει αναλάβει ο ανιψιός του Χρήστος Κοσμάτος, γιος του αδελφού του Βαγγέλη.

 

  1. FAIRPLAY FORWARDING SA

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 και είναι απόλυτα εξειδικευμένη στη διακίνηση Containers από και προς όλο τον κόσμο. Διακινεί ετησίως περί τα 5.000 Containers από και προς διάφορους προορισμούς της Ελλάδας και των όμορων Βαλκανικών χωρών.

-Παρέχει θαλάσσιες, οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές.

-Μεταφορές με συνδυασμό μεταφορικών μέσων.

-Τελωνειακές διατυπώσεις μεταφορτώσεων με χρήση Τραπεζικών εγγυήσεων.

-Διακίνηση φορτίων groupage.

-Ασφάλιση και αποθήκευση φορτίων.

 

  1. HUB LOGISTICS AE

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ-ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΦΟΡΤΙΩΝ

Ιδρύθηκε το 2007 και μετά τη χρονοβόρα διαδικασία απαιτούμενων αδειών και κατασκευής του έργου, ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Αύγουστο του 2010. Η νέα εγκατάσταση κατασκευάσθηκε σε ιδιόκτητο αγροτεμάχιο του Ιωάννη Κοσμάτου, 13.500 τ.μ. στην οδό Μικράς Ασίας 29 του Δήμου Μενεμένης. Είναι οικογενειακή επιχείρηση με κύριους μετόχους τον Ιωάννη και τα παιδιά του, Κατερίνα, Ελισάβετ και Βασίλη.

Ο χώρος των logistics παρουσιάζει διαρκή πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ανάγκης των εταιρειών των Βαλκανικών χωρών για αποθηκευτικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών κοντά στο λιμάνι, που να τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και να μπορούν να εξυπηρετούν κάθε μορφής φορτία 365 ημέρες το χρόνο. Η HUB LOGISTICS είναι μια σύγχρονη εγκατάσταση με στεγασμένους χώρους 5.500 τ.μ. ειδικά διαμορφωμένους για παντός είδους ξηρά φορτία.

 

Παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες 3PL όπως

-Αποθήκευση παλετοποιημένων και μη φορτίων

-Κλειστό και ανοικτό αποθηκευτικό χώρο

-Τελωνειακό χώρο αποταμίευσης και προσωρινής εναπόθεσης

-Αποθήκευση επικίνδυνων φορτίων (ADR)

-Οδικές μεταφορές-Διανομές φορτίων

-Τελωνειακές διατυπώσεις

-Ασφάλιση φορτίων

-Φορολογική εκπροσώπηση

-Υπηρεσίες εγκεκριμένου παραλήπτη για υποκείμενα φορτία

Η εταιρεία έχει εγκεκριμένη μελέτη για φορτία κατηγορίας SEVESO II, είναι Εγκεκριμένος Οικονομικός Φορέας (ΕΟΦ), είναι πιστοποιημένη από την TUV NORD με ISO 9001 και ISO 14001 και έχει εξειδικευμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια