Μενού Κλείσιμο

Αθέρας Κεφαλονιάς

Ο Αθέρας βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς, στην αρχή της χερσονήσου της Παλλικής. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 250 μέτρων και προσφέρει απέραντη θέα προς τη θάλασσα και τον γραφικό κόλπο του Πόρτο Αθέρα που αποτελεί το επίνειό του. Απέχει 14 χιλιόμετρα από το Ληξούρι και έχει 129 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Κοντά στον Αθέρα τοποθετείται από κάποιες πηγές η κατοικία του Οδυσσέα, καθώς η περιοχή φαίνεται να μοιάζει στις περιγραφές του Ομήρου για τη θέση που βρισκόταν το ανάκτορο.

Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξύλινο τέμπλο της που χρονολογείται τον 19ο αιώνα και το μεγάλο πέτρινο καμπαναριό της με τις δίδυμες καμπάνες. Στη γιορτή της, στις 26 Ιουλίου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορούς που έρχονται να απολαύσουν επισκέπτες από όλη την Κεφαλονιά.

Η παραλία του Αθέρα είναι αμμώδης, με καταγάλανα νερά και θέα προς τους καταπράσινους λόφους. Στην άκρη του κόλπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα που ξεχωρίζει από το μπλε χρώμα του.