Μενού Κλείσιμο

Κοραχάης Ιωάννης

Ο έμπορος και επιχειρηματίας Ιωάννης Κοραχάης γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1952 στην Ερέτρια. Είναι 70 ετών και έγγαμος.

Ο Μιχάλης Κοραχάης, παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά του πατέρα του, γεννήθηκε στην Ερέτρια, όπου και έζησε. Ήταν ταχυδρόμος στο επάγγελμα. Παντρεύτηκε την Κατερίνα Αργύρη από την Ερέτρια και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο, τη Μαρία και τη Ζωή, η οποία ήταν ένα χαρισματικό πλάσμα που πέθανε δυστυχώς σε ηλικία 22 ετών από φυματίωση. Επί γερμανικής κατοχής, ο αδερφός του παππού Μιχάλη, ο Κωνσταντίνος, ήταν πρόεδρος στην κοινότητα της Ερέτριας για 4 χρόνια. Είχε ζήσει στην Αμερική και κατά τη διάρκεια του πολέμου έχασε όλη του την περιουσία. Ο παππούς Μιχάλης πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ενώ η γιαγιά πέθανε 2-3 χρόνια μετά τον θάνατο της κόρης της, Ζωής, το 1943-1944.

Ο Ιωάννης Λάμπρου, παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά της μητέρας του, γεννήθηκε στα Μανίκια Ευβοίας. Σε ηλικία 17 ετών ήρθε στην Ερέτρια. Ήταν κτηνοτρόφος και εργάτης στα κάρβουνα στο Αλιβέρι, στα ορυχεία. Ήταν πολύ έξυπνος και εργατικός. Δημιούργησε περιουσία 300 στρεμμάτων χάρη στην εργατικότητά του, ενώ όταν ήρθε στην Ερέτρια δεν είχε τίποτα. Παντρεύτηκε τη Μαρία από την Ερέτρια και απέκτησαν μία κόρη, τη Ζωή. Η Ζωή δε γνώρισε τη μητέρα της, αφού πέθανε στη γέννα. Τη μεγάλωσε ο πατέρας της και η γιαγιά Βασιλική, μητέρα του παππού Γιάννη. Ο παππούς Ιωάννης ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας – 15 παιδιά στο σύνολο, εν ζωή τα 9. Τα περισσότερα παιδιά πήγαν στην Αμερική. Ο αδερφός του παππού Γιάννη, ο Μήτσος, έφυγε από την Ερέτρια με ένα καρβέλι ψωμί, ελιές και τυρί, για να πάει με τα πόδια στην Αθήνα. Έκανε λάθος και πήγε στον Πειραιά. Εκεί, γνωρίστηκε με κάποιον και κρύφτηκαν μαζί σε ένα φορτηγό με κάρβουνα, που θα τα πήγαιναν στην Αμερική. Τους άδειασαν με τα κάρβουνα στο αμπάρι του πλοίου. Βγήκαν στην Αμερική, ενώ οι δικοί του τον θεωρούσαν πια χαμένο. Έζησε και δούλεψε στην Αμερική, όπου και έκανε μεγάλη περιουσία. Μετά πήρε και τα αδέρφια του. Ο παππούς Γιάννης πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε τραυματισθεί, έχοντας στο πόδι του τη σφαίρα. Πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Ο προπάππους του παππού Γιάννη καταγόταν από τη Μάνη. Πήγε στα Μανίκια Ευβοίας καταζητούμενος από τους Τούρκους, τα οποία είναι ένα ορεινό μέρος που πήρε το όνομά του από τους Μανιάτες που εγκαταστάθηκαν εκεί. Το όνομά του ήταν Λάμπρος Χρηστέος και από αυτό προήλθε το επίθετο Λάμπρου. Η μητέρα του παππού Μιχάλη Κοραχάη καταγόταν από τα Ψαρά. Ο πατέρας της λεγόταν Κωνσταντίνος Ψαρός και ήταν υπασπιστής του πυρπολητή Κανάρη. Όταν κάηκαν τα Ψαρά από τους Τούρκους, ήρθαν στην Ερέτρια, όπου ο κυβερνήτης Κανάρης τότε, έδωσε εντολή και μοίρασαν κτηματική περιουσία στους Ψαριανούς και προς τιμήν του Κανάρη η Ερέτρια (Νέα Ψαρά) εξέλεγε δύο υπουργούς. Η Ερέτρια τότε ήταν ακατοίκητος τόπος.

Ο Κωνσταντίνος Κοραχάης, πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε στην Ερέτρια, όπου και έζησε. Ήταν αγρότης, άνθρωπος πολύ κοινωνικός και εργατικός. Είχε ασχοληθεί με τα κοινά ως σύμβουλος στην κοινότητα Ερέτριας και επίτροπος στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Ερέτρια το 1947. Παντρεύτηκε τη Ζωή Λάμπρου και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ιωάννη και τον Μιχαήλ, που ήταν Φαρμακοποιός στην Ερέτρια. Ο Μιχαήλ απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών από καρκίνο. Ο πατέρας του βιογραφούμενου πολέμησε στον πόλεμο του 1941 στο Αλβανικό μέτωπο και στον Εμφύλιο. Τους είχαν κάψει το πατρικό του σπίτι δύο φορές. Ο Κωνσταντίνος Κοραχάης πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Η μητέρα του βιογραφούμενου πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Ο Ιωάννης Κοραχάης γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1952 στην Ερέτρια Ευβοίας. Μεγάλωσε στην Ερέτρια, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο και έπειτα φοίτησε στην Τεχνική Σχολή Εργοδηγών Ηλεκτρολόγων στη Χαλκίδα. Τελείωσε επίσης ιδιωτική σχολή ηλεκτρονικών. Το 1973 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο πυροβολικό. Επέστρεψε στην Ερέτρια, όπου ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες και εργάστηκε ως ηλεκτρονικός-ηλεκτρολόγος. Το 1978 άνοιξε κατάστημα επισκευών ραδιοτηλεοράσεων και πωλήσεων ψυγείων, κουζινών και τηλεοράσεων, το οποίο διατήρησε για 8 χρόνια. Μεγάλωσε την επιχείρηση σε ιδιόκτητο χώρο.

Παντρεύτηκε το 1987 την Πηνελόπη Αλεξανδρή από την Ερέτρια. Η σύζυγός του είναι Ακτινολόγος. Σήμερα εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών στη Χαλκίδα. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κώστα και τη Ζωή. Ο Κώστας γεννήθηκε το 1988 και είναι απόφοιτος διοίκησης επιχειρήσεων-marketing. Η Ζωή γεννήθηκε το 1992 και σπούδασε οικονομικά. Ζουν στην Ερέτρια και εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση.

Το 2006 ο βιογραφούμενος μετέφερε την επιχείρηση σε μεγαλύτερο, ιδιόκτητο χώρο σε κεντρικό σημείο στην Ερέτρια, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Το 1989 άνοιξε δεύτερο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στη Χαλκίδα, το οποίο διατηρεί επίσης μέχρι σήμερα. Ιδρυτικό μέλος του ομίλου καταστημάτων ELECTRONET, με τα περίπου 80 μαγαζιά, και Πρόεδρός του είναι η σύζυγος του βιογραφούμενου, Πηνελόπη Κοραχάη-Αλεξανδρή. Κατά καιρούς έχει ασχοληθεί και ως σύμβουλος στον Δήμο Ερέτριας. Δημιούργησε μαζί με άλλα άτομα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερέτριας «ΚΑΝΑΡΗΣ».

Η Ερέτρια, ο τόπος γέννησης και καταγωγής του βιογραφούμενου, οφείλει το όνομά της στον «Έρως». Εκεί φτιάχτηκαν οι πρώτες τριήρεις. Σήμερα έχει 7.000 κατοίκους περίπου, ενώ το καλοκαίρι έχει 30.000 κατοίκους. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό. Στον Δήμο Ερέτριας ανήκει η Αμάρυνθος, το Γυμνό και η Σέτα. Στην Ερέτρια κάθε καλοκαίρι γιορτάζουν τα «ΚΑΝΑΡΙΑ», προς τιμήν του Κωνσταντίνου Κανάρη. Κάνουν αναπαράσταση της ναυαρχίδας, την οποία καίνε. Η γιορτή αυτή κρατάει 10 ημέρες και την πλαισιώνουν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η Ερέτρια τουριστικά έγινε γνωστή από το Νησί των Ονείρων, ένα μικρό νησάκι δίπλα στην Ερέτρια, το οποίο σήμερα ανήκει στον Δήμο, ενώ παλαιότερα ήταν νοικιασμένο σε ιδιώτη. Τα μεγάλα ξενοδοχεία χτίστηκαν κατά την περίοδο της χούντας. Το ferry boat έφερε μεγάλη ανάπτυξη στην Ερέτρια. Στο νησί υπήρχαν ξενοδοχείο, 30 bungalows και εστιατόριο. Τα πεύκα που υπάρχουν εκεί σήμερα, τα φύτεψαν τα παιδιά του σχολείου, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο βιογραφούμενος, όταν ήταν σε ηλικία 8 ετών.