Μενού Κλείσιμο

Μανίκια Εύβοιας

Τα Μανίκια βρίσκονται στην κεντρική Εύβοια, χτισμένα σε υψόμετρο 400-450 μέτρων στη σκιά ενός απόκρημνου ασβεστολιθικού βουνού. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου και απέχει 55 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων του (131 σύμφωνα με την απογραφή του 2011) είναι η κτηνοτροφία και οι αγροτικές εργασίες.

Δυτικά του χωριού έχουν έρθει στο φως ερείπια από οικίες και τάφους που ταυτίζονται με τον παλιό οικισμό Παλιοχώρι ή Παλιόσπιτα. Στον δρόμο προς το χωριό Βρύση, πάνω από τον Μανικιάτη ποταμό, βρίσκεται το ξωκκλήσι της Παναγιάς της Δραγονέρας, το οποίο εικάζεται ότι είναι χτισμένο πάνω σε αρχαίο ναό της θεάς Άρτεμης. Κοντά στο εκκλησάκι υπάρχουν τα ερείπια του κάστρου της Δραγονέρας το οποίο επόπτευε το φαράγγι του Μανικιάτη ποταμού και κτίστηκε κατά τον 8ο αιώνα π.Χ.

Εντυπωσιακό φυσικό αξιοθέατο των Μανικίων είναι το φαράγγι που διασχίζεται από τον Μανικιάτη ποταμό. Τα νερά μιας πηγής τροφοδοτούν τον ποταμό σχηματίζοντας έναν καταρράκτη και μικρές λιμνούλες.

Κάθε χρόνο στις 16 Ιουλίου, την παραμονή της γιορτής της Αγίας Μαρίνας, διοργανώνεται στην πλατεία του χωριού παραδοσιακό πανηγύρι υπό την αιγίδα του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.