Μενού Κλείσιμο

Κωνσταντινίδου Σμαρώ

Η Σμαρώ Κωνσταντινίδου, συμβολαιογράφος στο επάγγελμα, γεννήθηκε στην Κομοτηνή στις 30 Οκτωβρίου 1974. Η καταγωγή της από την πλευρά του πατέρα της είναι από το χωριό Πέτρα των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης. Σήμερα, ζει και εργάζεται στην Κομοτηνή, όπου διατηρεί και το γραφείο της.

 Ο παππούς της βιογραφούμενης από την πλευρά του πατέρα της, Αθανάσιος Κωνσταντινίδης, είχε γεννηθεί το 1894 στην Πέτρα. Διατηρούσε εκεί ένα κατάστημα ψιλικών. Πολέμησε στο Αφιόν Καραχισάρ, όπου τραυματίστηκε και ήρθε στην Αθήνα το 1922. Στην Αθήνα έμεινε γύρω στον έναν χρόνο και μετά εγκαταστάθηκε στις Σάπες. Εκεί παντρεύτηκε την Παγώνα, η οποία καταγόταν από το ίδιο χωριό, και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τη Σμαραγδή, τον Νίκο, τη Μαίρη και τον Πασχάλη. Ο παππούς άνοιξε κατάστημα νεωτερισμών και διαφόρων άλλων ειδών στις Σάπες, το οποίο διατήρησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ήταν παράλληλα στην Επιτροπή της Εκκλησίας. Απεβίωσε το 1987 σε ηλικία 93 ετών. Η γιαγιά απεβίωσε το 1998, σε ηλικία 98 ετών.

Ο παππούς της από την πλευρά της μητέρα της, Περικλής, γεννήθηκε στο Αγιοχώρι Σερρών γύρω στο 1900. Ήταν γεωργός. Απεβίωσε το 1976, σε ηλικία 76 ετών. Παντρεύτηκε τη Μαρία από το ίδιο χωριό, η οποία γεννήθηκε το 1900 και απέκτησαν επτά παιδιά, τον Άγγελο, τον Γιάννη (που ήταν παπάς), τον Βαγγέλη, τον Βασίλη, τον Δημήτρη, την Αναστασία και την Ευδοξία.

Η Ευδοξία, η μητέρα της βιογραφούμενης, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Το 1973 ήταν Ειρηνοδίκης στην Ελευθερούπολη και το 1976 έγινε Συμβολαιογράφος στην Κομοτηνή. Συνταξιοδοτήθηκε το 2006 και απεβίωσε το 2007. Υπήρξε Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης από το 1990 μέχρι το 2006.

Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Πασχάλης Κωνσταντινίδης, γεννήθηκε το 1939 στις Σάπες. Τελείωσε το Φυσικομαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή, όπου άνοιξε φροντιστήριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο διατήρησε μέχρι το 1985 περίπου. Το 1973 παντρεύτηκε την Ευδοξία Μανδαλά από το Αγιοχώρι Σερρών, κόρη του Περικλή και της Μαρίας Σαρίγκιολη. Απέκτησαν δύο παιδιά, τη Σμαρώ και τη Μαρία. Επειδή τον είχε απορροφήσει από νεαρό η πολιτική, αποφάσισε να μπει δυναμικά στον χώρο. Έτσι, το 1990 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και τελικά εξελέγη Βουλευτής Ροδόπης μέχρι το 1996. Το 1996 συνταξιοδοτήθηκε. Απεβίωσε το 2010, σε ηλικία 71 ετών.

Η Μαρία Κωνσταντινίδη, αδερφή της βιογραφούμενης, γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1976. Σπούδασε Ιστορία-Εθνολογία στην Κομοτηνή και έκανε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της στη βυζαντινολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αφού εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για έξι χρόνια, επέστρεψε στην Κομοτηνή και σήμερα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι παντρεμένη με τον Βασίλη Λεπίδα, ο οποίος εργάζεται στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας και έχουν έναν γιο, τον Ορέστη, ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 2012.

Η βιογραφούμενη αποφοίτησε από το Λύκειο Κομοτηνής το 1992. Το 1993 εισήχθη στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις σπουδές της το 1998. Στη συνέχεια, για έναν χρόνο έκανε το μεταπτυχιακό της στο ευρωπαϊκό-εμπορικό δίκαιο στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2000 απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και μέχρι το 2005 που έγινε συμβολαιογράφος, ήταν μάχιμη δικηγόρος. Ανέλαβε το συμβολαιογραφικό γραφείο της μητέρας της, η οποία την ίδια περίοδο ετοίμασε τα χαρτιά της για σύνταξη. Το γραφείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και λειτουργεί επιτυχώς από τη Σμαρώ, η οποία αντικατέστησε επάξια τη μητέρα της. Η Σμαρώ είναι μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου Κομοτηνής και του Τμήματος Νηρηίδες των ΑΧΕΠΑ.

Στις 6 Ιουλίου 2002 παντρεύτηκε τον Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη, ο οποίος γεννήθηκε στην Καβάλα στις 4 Σεπτεμβρίου 1972 από τον Σωκράτη και τη Ζωή. Ο πατέρας του γεννήθηκε στο χωριό Δύσβατο Καβάλας και η μητέρα του είχε τις ρίζες της από την Καστοριά. Ο Χαράλαμπος σπούδασε στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής στη Λάρισα. Με κατατακτήριες εξετάσεις εισήλθε στην Ιατρική Σχολή Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου αποφοίτησε το 2001. Έχει κάνει την ειδικότητά του στην Παθολογοανατομία. Διατηρεί διαγνωστικό κέντρο στην Κομοτηνή. Επίσης, είναι συνεργάτης στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα είναι και Επίκουρος Καθηγητής στην έδρα της Ανατομίας της Ιατρικής Σχόλης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Σμαρώ και ο Χαράλαμπος έχουν δύο κόρες, τη Ζωή και την Ευδοξία. Η Ζωή γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 2005 και η Ευδοξία στις 22 Οκτωβρίου 2007.