Μενού Κλείσιμο

Αγιοχώρι Σερρών

Το Αγιοχώρι είναι ένα μικρό χωριό των Σερρών, χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, σε υψόμετρο 220 μέτρων. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Νέας Ζίχνης και κατά την απογραφή του 2011 είχε 276 κατοίκους.

Το χωριό, το οποίο τότε ονομαζόταν Γράτσιανη, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα δέχτηκε πολλές επιθέσεις από Βούλγαρους ενόπλους και πολλοί κάτοικοι συμμετείχαν στα γεγονότα. Από τους πιο γενναίους Μακεδονομάχους του Αγιοχωρίου ήταν ο Αθανάσιος Στόγιας, αγγελιαφόρος του καπετάν Δούκα και του Μητροπολίτη Δράμας Χρυσοστόμου. Όταν πιέστηκε μαζί με τον ιερέα του χωριού  Παπαϊωάννη να προσχωρήσει στην Εξαρχία, αρνήθηκε και έφυγε στην Αλιστράτη, ενώ τον Παπαϊωάννη τον έσφαξαν. Ο Στόγιας  παρακολουθούσε τις κινήσεις της ομάδας του βοεβόδα Πανίτσα και στις 12-1-1906 εντόπισε το κρησφύγετό της στο Αγιοχώρι και ενημέρωσε τον καπετάν Δούκα. Στη μάχη που έγινε κάηκαν τρία σπίτια και εξοντώθηκε η συμμορία του Πανίτσα. Η τραγική πορεία ζωής του Στόγια συνεχίστηκε το 1913 όταν δημεύτηκε η περιουσία του, το 1917 οδηγήθηκε στην ομηρία και στις 29-9-1941 εκτελέστηκε στην Αλιστράτη.

Η απελευθέρωση του οικισμού έγινε το 1913 μαζί με την υπόλοιπη περιοχή των Σερρών.

Το 1941 οκτώ κάτοικοι του Αγιοχωρίου εκτελέστηκαν από τις Βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής ως αντίποινα για το ξέσπασμα της εξέγερσης της Δράμας.

Φωτό: Agioxori ( saint village) | Facebook