Μενού Κλείσιμο

Γιακούμελου Αθηνά

Ο πατέρας της, Παναγιώτης Γιακουμέλος, γεννήθηκε το 1941 στο χωριό Πλάνο στη Ζάκυνθο, το σημερινό Τσιλιβί, που αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες λόγω της πανέμορφης παραλίας του. Το πατρικό του σπίτι γκρεμίστηκε με τον μεγάλο σεισμό του 1954. Ο παππούς Ανδρέας και η γιαγιά Αθηνά μαζί με τα τρία τους παιδιά, Δημήτρη, Σπύρο και Παναγιώτη, μετακόμισαν στη χώρα της Ζακύνθου και έφτιαξαν ένα λυόμενο σπίτι προκειμένου να μείνουν. Ο Παναγιώτης για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια, έφτιαχνε παγωτό στην αυλή του σπιτιού και το πουλούσε στη χώρα με το ποδήλατό του. Σε ηλικία περίπου 15 ετών αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα προκειμένου να μάθει την τέχνη της ζαχαροπλαστικής που ήταν για εκείνον το μεράκι του. Αποφάσισε, παράλληλα, να φοιτήσει στη Σχολή Τεχνών, καθώς ήταν λάτρης της ζωγραφικής.

Στην Αθήνα δούλευε για να ζήσει και έμενε με τους αδερφούς του, οι οποίοι είχαν έρθει και εκείνοι στην Αθήνα και εργάζονταν ως τυπογράφοι. Τον Φεβρουάριο του 1967 ο Παναγιώτης Γιακουμέλος άνοιξε το «Ζαχαροπλαστείο Αθηναία», στην οδό Πριγκιποννήσων 12, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα, τον Ιούνιο του 1967 παντρεύτηκε τη Γεωργία Καρατζιά. Από τον γάμο τους απέκτησαν τρεις κόρες, τη Στέλλα, τη βιογραφούμενη Αθηνά και τη Νικολέτα.

Τα αδέρφια του Παναγιώτη αποφάσισαν να ακολουθήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά του, ανοίγοντας εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που παρασκεύαζε τα γλυκά του καταστήματος. Η κοινή αυτή πορεία διήρκεσε έως το 1987, που ένα ατυχές συμβάν την ανέτρεψε. Ο Δημήτρης και ο Σπύρος, λάτρεις του ψαρέματος, σε μία εκδρομή για ψάρεμα πνίγηκαν, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Ο Παναγιώτης, μόνος πια και συγκλονισμένος από την απώλεια των αγαπημένων του αδερφών, συνέχισε το κοινό τους όραμα και υποστήριξε τις οικογένειες των αδερφών του.

Η δουλειά στο εργαστήριο και το ζαχαροπλαστείο ήταν σκληρή, ενώ ανέλαβαν τις πωλήσεις η μητέρα της Αθηνάς και η θεία της. Παράλληλα, ο Παναγιώτης προσπαθούσε να μάθει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά του στη δουλειά, προκειμένου να τον διαδεχθούν.

Ήταν λάτρης της μουσικής, καθότι του άρεσε να παίζει κιθάρα και σαν άνθρωπος ήταν ήρεμος, πράος, κοινωνικός και πολύ αγαπητός σε όλους. Αντιμετώπιζε όλες τις αντιξοότητες με αγάπη και ηρεμία. Η καρδιά του υπέστη το πρώτο επεισόδιο το 1987, μην αντέχοντας την απώλεια των αδερφών του.

Συνέχιζε να εργάζεται έως το 2001, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, ενώ το 2002 ανακάλυψε ότι έχει σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του και εγχειρίστηκε. Το 2006 διαγνώστηκε με καρκίνο. Η γυναίκα του η Γεωργία ήταν πάντα δίπλα του, βράχος, τόσο στη ζωή όσο και στη δουλειά.

Η Αθηνά Γιακουμέλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Τα καλοκαίρια της ως παιδί και μέχρι την εφηβεία της τα περνούσε στην Κυπαρισσία, στο χωριό Ακρόπολη, τόπο καταγωγής της μητέρας της. Τη Ζάκυνθο, τόπο καταγωγής του πατέρα της, συνεχίζει να επισκέπτεται κάθε χρόνο στις καλοκαιρινές της διακοπές και όταν της το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Η Αθηνά συνέχισε τη δραστηριότητα του πατέρα της μαζί με την αδερφή της, Στέλλα. Ο δρόμος της διαδοχής ήταν δύσκολος, με σκληρή δουλειά και αγώνες, για να συνεχιστεί το όραμα του πατέρα τους.

Η οικονομική κρίση ακούμπησε την επιχείρηση, όμως η Αθηνά με σκληρή δουλειά και ατελείωτες ώρες καταφέρνει να την κρατά σταθερά στα πόδια της. Η ίδια νιώθει μεγάλη ευγνωμοσύνη και είναι υπερήφανη που συνεχίζει το έργο του πατέρα της.

Η Αθηνά είναι παντρεμένη και έχει αποκτήσει έναν γιο, τον Σωτήρη, ο οποίος είναι σήμερα 18 ετών και σπουδάζει τη μαγειρική τέχνη. Προσπαθεί να ωθεί τον γιο της να διαβάζει ιστορικά βιβλία για να μάθει την αλήθεια και κάνουν πολλές συζητήσεις σχετικά με την ιστορία του τόπου μας.