Μενού Κλείσιμο

Γιαχούδης Νικόλαος

Ο Νικόλαος Γιαχούδης γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1930 στη Ζώνη Έβρου. Οι ρίζες της οικογένειάς του είναι από τη Θράκη απ’ την πλευρά του πατέρα του και από το Ορτάκιοϊ από την πλευρά της μητέρας του. Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του βιβλίου, ιδρύοντας με τον αδερφό του και τους συνεργάτες τους τις Εκδόσεις Γιαχούδης-Γιαπούλης. Η επιχείρηση συνεχίζεται σήμερα από τον γιο του, Σωτήρη Γιαχούδη.

 

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Σωτήρης Γιαχούδης, γεννήθηκε το 1901 στη Ζώνη Έβρου και ήταν γιος μιας τετραμελούς οικογένειας. Ο πατέρας του -και παππούς του βιογραφούμενου- είχε νερόμυλο. Ο Σωτήρης ήταν ο ταχυδρόμος του χωριού. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία, η οποία γεννήθηκε γύρω στο 1904. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον βιογραφούμενο Νικόλαο, τον Χρήστο, την Άννα και τη Δέσποινα. Ο Σωτήρης το 1914 κατετάγη εθελοντικά στον στρατό, σε ηλικία 14 ετών. Υπηρέτησε για έναν χρόνο περίπου, στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Στον πόλεμο του 1940, ενώ υπήρχε νόμος που δεν επέτρεπε την επιστράτευση ταχυδρόμων, εκείνος επιστρατεύθηκε και υπηρέτησε στα Ταχυδρομεία της Θεσσαλονίκης μέχρι την πτώση του Μετώπου, τον Απρίλιο του 1941.

Τον Απρίλιο του 1941 η οικογένεια έφυγε από το χωριό Δίκαια που έμενε και πήγε, όπως πολλοί κάτοικοι, στη Ζώνη, για να είναι κοντά στον παππού και οι Βούλγαροι τους άδειασαν το σπίτι. Ύστερα από μία εβδομάδα γύρισαν και άρχισαν να το εξοπλίζουν από την αρχή. Με την έλευση των Γερμανών, οι κατακτητές κατέλαβαν το μισό τους σπίτι. Το 1942 οργανώθηκε η Εθνική Αντίσταση. Ο προϊστάμενος του πατέρα του βιογραφούμενου ήταν διερμηνέας των Γερμανών. Επειδή ο Σωτήρης Γιαχούδης οργανώθηκε στην Αντίσταση, μύησε και τον προϊστάμενό του στον αγώνα. Η αδερφή του, η Άννα, ήταν υπεύθυνη της ΕΠΟΝ της περιοχής. Οι Γερμανοί άφηναν τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο και τους επέτρεπαν να διατηρούν κάποια από τα ήθη και τα έθιμά τους. Μετά τα Δεκεμβριανά (1944) ήρθε στο χωριό ένας νοματάρχης με δέκα Τούρκους στρατιώτες και άρχισε η δίωξη όσων ήταν στην Εθνική Αντίσταση, ονομάζοντάς τους κομμουνιστές. Ο Σωτήρης και η Άννα συνελήφθησαν με ψευδείς δικαιολογίες, χτυπήθηκαν και στάλθηκαν φυλακή στην Αλεξανδρούπολη για τρεις μήνες.

Μόλις ο πατέρας του βιογραφούμενο γύρισε στο χωριό, έλαβε μετάθεση για την Κομοτηνή. Έτσι, νοίκιασαν το σπίτι σε έναν γιατρό, ο οποίος όμως αυτοκτόνησε έπειτα από δύο μήνες και η αστυνομία σφράγισε το σπίτι, το οποίο έχασαν για πάντα. Στην Κομοτηνή ο πατέρας του εργάστηκε μέχρι το 1953 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Ο βιογραφούμενος γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1930. Φοίτησε σε οκτατάξιο γυμνάσιο αρχικά στην Ορεστιάδα και τις δύο τελευταίες τάξεις στην Κομοτηνή. Το 1949 μετέβη στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, στη Σχολή Ραδιομηχανικών για τρία χρόνια. Το 1952 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία σαν δόκιμος του πυροβολικού έως τον Ιούνιο του 1953. Καθαιρέθηκε με τον χαρακτηρισμό του πολίτη β΄ κατηγορίας με την κατηγορία ότι χτυπούσε συνθηματικά τις καμπάνες. Όταν απολύθηκε από τον στρατό, η επιστήμη την οποία σπούδασε είχε προχωρήσει αρκετά και ο ίδιος δεν μπορούσε να εργαστεί σε αυτό το αντικείμενο. Έτσι, ξεκίνησε να εργάζεται σε έναν εκδότη και πωλούσε βιβλία στον δρόμο με ένα καροτσάκι. Το 1955 άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο με τον αδερφό του, τον Χρήστο, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 33, το οποίο διατήρησαν έως το 1966. Τότε μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Μελενίκου. Από τον Απρίλιο του 1967 που εκδηλώθηκε η δικτατορία και για όλη την περίοδο της επταετίας, η κυβέρνηση των συνταγματαρχών λογόκρινε τα φοιτητικά βιβλία που προμηθεύονταν οι φοιτητές. Ο τομέας των φοιτητικών συγγραμμάτων και πανεπιστημιακών εκδόσεων ήταν ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιούταν το βιβλιοπωλείο, επομένως επηρεάστηκαν αρκετά από αυτό. Μετά την μεταπολίτευση, δημιουργήθηκε η υπηρεσία δημοσιευμάτων στο Πανεπιστήμιο, που πλήρωνε τα συγγραφικά δικαιώματα στους καθηγητές για τα συγγράμματά τους, τα οποία ύστερα διανέμονταν από το βιβλιοπωλείο. Τα δύο αδέρφια συνεταιρίστηκαν με τους Ιωάννη και Μιχάλη Γιαπούλη και άνοιξαν τυπογραφείο στην οδό Σερρών μέχρι το 1984 που επέστρεψαν πάλι στην οδό Μελενίκου, όπου δραστηριοποιήθηκαν σαν Εκδοτικός Οίκος πλέον.

Στην προσωπική του ζωή, ο Νικόλαος Γιαχούδης παντρεύτηκε το 1959 την Πόπη Γκουντέλα, του Ηλία και της Άννας και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Σωτήρη και την Άννα. Ο Σωτήρης γεννήθηκε το 1960, είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Τρουλιάρη και έχει δύο παιδιά, τον Νίκο (απόφοιτο Πληροφορικής) και την Αναστασία (φοιτήτρια Νομικής Κομοτηνής). Η Άννα γεννήθηκε το 1964, είναι παντρεμένη με τον Νίκο Ζιώγα και έχει δύο κόρες, τη Μακρίνα και την Πηνελόπη.

Το 1990 η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του γιου του βιογραφούμενου, Σωτήρη Γιαχούδη, του Χρήστου Γιαχούδη και του γιου του Ιωάννη Γιαπούλη, Χρήστου Γιαπούλη. Σταδιακά αποχώρησαν όλοι οι συνεργάτες και στο τιμόνι του Εκδοτικού Οίκου παρέμεινε ο Σωτήρης Γιαχούδης.

Από το 2010 ο Εκδοτικός Οίκος εισήλθε στο πληροφοριακό σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ που αφορά στη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές της χώρας. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, κάθε Εκδότης περνάει αρχικά μία διαδικασία πιστοποίησης προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα. Έπειτα μπορεί να προβαίνει στην καταχώριση και τη διαρκή ενημέρωση των στοιχείων των Συγγραμμάτων του στην Κεντρική Βάση Δεδομένων. Οι διδάσκοντες των Τμημάτων έχουν πρόσβαση στην Κεντρική Βάση των Συγγραμμάτων και μπορούν να επιλέξουν ποια συγγράμματα θα προτείνουν για το μάθημά τους. Ο φοιτητής εισέρχεται στο Σύστημα, ενημερώνεται για τα εγκεκριμένα συγγράμματα των μαθημάτων του Τμήματός του και επιλέγει τα συγγράμματα που δικαιούται, λαμβάνει έναν κωδικό με τον οποίο παραλαμβάνει τα συγγράμματα που επέλεξε από τον Εκδοτικό οίκο και το Υπουργείο Παιδείας ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την πορεία του έργου, μεριμνώντας για την ταχεία αποζημίωση των εκδοτών.