Μενού Κλείσιμο

Ζώνη Έβρου

Η Ζώνη είναι πεδινό χωριό του βόρειου Έβρου, προς τη μεθοριακή γραμμή της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 110 μέτρων και απέχει 39 χιλιόμετρα από την Ορεστιάδα. Διοικητικά υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Κυπρίνου του Δήμου Ορεστιάδας και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 150 κατοίκους.

Κοντά στη Ζώνη και ανάμεσα στα χωριά Μικρή Δοξιπάρα και Χελιδόνα υπάρχει τούμπα – τύμβος διαμέτρου 60 μέτρων και ύψους 7,5 που κατασκευάστηκε σταδιακά, στις αρχές του 2ου αιώνα στο δρόμο που ένωνε την Αδριανούπολη με τη Φιλιππούπολη επάνω σε φυσικό ύψωμα, ώστε ο τύμβος να είναι ορατός από μακριά.  Η περιοχή από το 2011 έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος με την ονομασία Τύμβος Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης.

Οι ανασκαφές στον ταφικό τύμβο ξεκίνησαν το 2002 και έφεραν στο φως τέσσερις λάκκους αποτέφρωσης, που περιείχαν υπολείμματα των καύσεων δύο ανδρών μέσης ηλικίας, ενός νεαρού και μιας επίσης νεαρής γυναίκας. Στους λάκκους αυτούς εντοπίστηκε και πλήθος αντικειμένων που συνόδευε τους νεκρούς στον άλλο κόσμο, σύμφωνα με τις παραδόσεις της εποχής: αγγεία, πήλινα και χάλκινα, λυχνοστάτες και λυχνάρια, όπλα και κοσμήματα. Επίσης ανακαλύφθηκαν πέντε άμαξες που τους μετέφεραν στην περιοχή του τύμβου, τα υποζύγιά τους και πέντε ακόμη άλογα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους ευρήματα έχουν βρεθεί στην Ασία και την Ευρώπη, αλλά είναι η μοναδική τέτοια  ανακάλυψη στον ελληνικό χώρο. Από τις άμαξες που βρέθηκαν στον Ταφικό Τύμβο Δοξιπάρας διατηρούνται τα μεταλλικά λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία, ενώ σε δύο από αυτές διατηρούνται και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους.