Μενού Κλείσιμο

Γεωργαλής Παντελής

Ο Παντελής Γεωργαλής γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας το 1935. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

 

Οι ρίζες της οικογένειας Γεωργαλή βρίσκονται στον Καραϊσκάκη (Δραγαμέστο) του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Παλαιότερα το Δραγαμέστο ήταν κεφαλοχώρι της περιοχής, έδρα του δυτικού Ξηρόμερου και είχε επίνειο τον Αστακό. Στο χωριό, ανήμερα του πολιούχου του Αγίου Αθανασίου στις 2 του Μάη, γινόταν πανηγύρι, κατά τη διάρκεια του οποίου διεξάγονταν τοπικοί αγώνες δρόμου, πάλης και σκοποβολής, με έπαθλο ένα-δύο κατσίκια. Την ίδια περίοδο το Δραγαμέστο ήταν έδρα Αγά. Εκείνη την εποχή το πανηγύρι, οι αγώνες αλλά και κάθε λιτανεία και θρησκευτική γιορτή ήταν ευκαιρία για τους σκλαβωμένους Έλληνες, πάνω στη γιορτή και στο ξεφάντωμα, να ρίξουν εκρηκτικά και να σκοτώσουν και κανέναν Τούρκο. Μία χρονιά ένα τέτοιο γεγονός συνέβη και στο πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου, όπου ο προπάππους του βιογραφούμενου, Γεώργιος Γεωργαλής, βρήκε την ευκαιρία και δολοφόνησε τον Τούρκο Αγά. Ο ίδιος είχε σχεδιάσει τη δολοφονία και είχε ετοιμάσει τη φυγή του ιδίου και της οικογένειάς του, που διέφυγαν στο απομακρυσμένο και ορεινό χωριό Βάρνακα, τόπο καταγωγής και δράσης του στρατηγού Γεωργίου Βαρνακιώτη, οπλαρχηγού της περιοχής. Εκεί έστησαν τον συνοικισμό με το όνομα Γεωργαλέικα.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Παντελής Γεωργαλής. Ζούσε στον Καραϊσκάκη (Δραγάμεστο) και ήταν αγρότης. Παντρεύτηκε τη Θεοδώρα Σκαπέτη, κόρη του Ιωάννη Σκαπέτη, με καταγωγή από το ίδιο χωριό. Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Αθανάσιο, πατέρα του βιογραφούμενου. Δυστυχώς ο βιογραφούμενος δεν γνώρισε τον παππού του, γιατί πέθανε το 1914, νέος σε ηλικία 40 ετών, από πνευμονία, μία θανατηφόρα ασθένεια εκείνη την εποχή αφού δεν υπήρχαν τα αντιβιοτικά. Άφησε τα παιδιά του ορφανά· η Μαρία ήταν τότε 6 ετών και ο Αθανάσιος 2 ετών. Η γιαγιά Θεοδώρα, μετά τον θάνατο του συζύγου της, πήρε τα δύο παιδιά της και εγκαταστάθηκαν στον αναπτυσσόμενο τότε Αστακό. Εκεί έκανε σπίτι και βοηθήθηκε πολύ από τον αδελφό της. Ένας από τους λόγους που έφυγε από το χωριό ήταν ότι επειδή είχε περιουσία και ήταν πολύ όμορφη, μένοντας χήρα άρχισαν να την «πολιορκούν» διάφοροι μνηστήρες. Η ίδια ήταν πολύ δεμένη με την οικογένειά της και εξαιρετικά θρησκευόμενη. Η πίστη της ήταν τέτοια που έστειλε τον γιο της να σπουδάσει στην Ιερατική Σχολή Μεσολογγίου και να γίνει παπαδάσκαλος. Ο Αθανάσιος Γεωργαλής αποφοίτησε τελικά από την Ιερατική Σχολή Κορίνθου το 1946. Η ίδια έφυγε από τη ζωή το 1942-43 από την επιδημία της πείνας, που ήταν αποτέλεσμα της βάρβαρης γερμανικής κατοχής (1941-44).

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Αθανάσιος Γεωργαλής, γεννήθηκε το 1912 και σε ηλικία 2 ετών έμεινε ορφανός από πατέρα. Το 1934 παντρεύτηκε με την Όλγα Κατσιγιάννη. Ο Αθανάσιος Γεωργαλής, μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, συνέχισε τις ιερατικές σπουδές στην Ιερατική Σχολή Κορίνθου και χειροτονήθηκε ιερέας στις 26 Δεκεμβρίου 1946 στο Μεσολόγγι. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Μάστρου Μεσολογγίου. Κατά την αποχώρηση των Γερμανών από τον Αστακό, ο Γερμανός φρούραρχος πυροβόλησε τον Αθανάσιο Γεωργαλή, που περνούσε τυχαία έξω από την τζαμαρία του γραφείου του, ωστόσο εκείνος επέζησε λόγω των πρώτων βοηθειών και της συνεχούς περίθαλψης που του πρόσφερε το Αγγλικό Ναυτικό, που εισήλθε στον λιμένα του Αστακού.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Αναστάσιος Κατσιγιάννης και καταγόταν από τη Χρυσοβίτσα Ξηρόμερου. Ήταν γεωργός και κτηνοτρόφος. Παντρεύτηκε με τη Βασιλική, με καταγωγή από το ίδιο χωριό. Από τον γάμο τους απέκτησαν οκτώ παιδιά, πέντε κόρες και τρία αγόρια.

Ο Αναστάσιος Κατσιγιάννης ήταν ένας πολύ καλός οικογενειάρχης, άρχοντας του χωριού και ιδιαιτέρως αγαπητός στον κοινωνικό του περίγυρο. Έφυγε από τη ζωή σε μεγάλη ηλικία, ξεπερνώντας τα 80 χρόνια.

Ο βιογραφούμενος, Παντελής Γεωργαλής, γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1935, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Φοίτησε τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού στο Δημοτικό Σχολείο Αστακού και πήρε απολυτήριο από το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Mάστρου Μεσολογγίου, όπου εκεί υπηρετούσε o ιερέας πατέρας του. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο με πολλές δυσκολίες και προβλήματα, μιας και το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Mάστρου δεν είχε μαθητές στην πέμπτη και την έκτη τάξη. Έτσι, από τη μεγάλη θέληση που είχε για μάθηση ήταν αυτοδίδακτος. Έδωσε εξετάσεις για να μπει στο Γυμνάσιο, παρά τις παροτρύνσεις του δασκάλου να μη σπουδάσει και να γίνει βοσκός. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Αστακού και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αιτωλικού. Στη συνέχεια, κατόπιν εξετάσεων, εισήχθη στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία από την οποία αποφοίτησε με «Άριστα». Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός των Διαβιβάσεων στη μεθόριο της Μακεδονίας για διάστημα δύο ετών. Πριν απολυθεί από τον Στρατό, διορίστηκε δάσκαλος καθώς ήταν Αριστούχος. Υπηρέτησε σε ορεινά χωριά της Ακαρνανίας επί μία πενταετία. Στη συνέχεια, κατόπιν εξετάσεων, εισήχθη στην πανεπιστημιακή μετεκπαίδευση, διάρκειας τριών ετών. Κατόπιν μετατέθηκε στον Νομό Αχαΐας όπου υπηρέτησε σε χωριά και αργότερα στην πόλη της Πάτρας. Διακρίθηκε για την εργατικότητα και την ευσυνειδησία στην εκτέλεση των καθηκόντων του, βαθμολογούμενος από τους εκάστοτε επιθεωρητές με «Άριστα». Αργότερα προσελήφθη ως Γραμματέας του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Εκπαίδευσης του Νομού Αχαΐας. Στη θέση αυτή έμεινε επί σειρά ετών. Το 1990 υπηρέτησε ως Προϊστάμενος της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θέση που διατήρησε έως το 1994, χρονιά που συνταξιοδοτήθηκε.

Ο Παντελής Γεωργαλής παντρεύτηκε τη δασκάλα Βασιλική Γιωργούλια, με καταγωγή από την Ακράτα. Το ζευγάρι έζησε 48 χρόνια έγγαμου βίου και απέκτησε δύο παιδιά, την Όλγα και τον Αθανάσιο. Η σύζυγός του απεβίωσε στις 15 Νοεμβρίου 2008.

Η Όλγα Γεωργαλή γεννήθηκε το 1964. Σήμερα είναι Ειρηνοδίκης και Πταισματοδίκης στην Πάτρα. Είναι παντρεμένη με τον Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Ελλάδας Ευριπίδη Νικολάου.

Ο Αθανάσιος Γεωργαλής γεννήθηκε το 1966. Είναι Οφθαλμίατρος και ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία (Βάλια) Δημητρούλη, συντηρήτρια έργων τέχνης και υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει από τον γάμο του δύο παιδιά: τον Παντελή και τη Μαρία Κωνσταντίνα.

Ο Παντελής Γεωργαλής έχει σπουδάσει Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική, έχοντας λάβει Κρατικό Πτυχίο Ιεροψάλτη και Δίπλωμα Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό «Άριστα». Υπήρξε μέλος της Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Αθηνών με Χοράρχη τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη και Καθηγητή Εκκλησιαστικής Μουσικής Σπυρίδωνα Καψάσκη.

Κατά την πανεπιστημιακή του μετεκπαίδευση δε, είχε καθηγητή εκκλησιαστικής μουσικής τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελιστρίας Αθηνών, Σπυρίδωνα Περιστέρη. Τέλος, στην Πάτρα είχε καθηγητή τον αείμνηστο Καθηγητή και Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Πατρών (Παλαιά Μητρόπολις Πατρών) Σπυρίδωνα Γεωργακόπουλο.

Ετιμήθη για την οργάνωση Βυζαντινού Χορού από τον εν Πάτραις Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων και από τον εν Πάτραις Σύνδεσμο Ναυπακτίων «Ο Άγιος Χαράλαμπος» για την πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά του ως Χοράρχης και Πρωτοψάλτης των ιερών αναλογίων.

Ως μέλος του Βυζαντινού Χορού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες και εορταστικές εκδηλώσεις θρησκευτικού και εθνικού χαρακτήρα στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» Πατρών, στην Αίθουσα Τελετών του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως επίσης και στην Κύπρο και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις (Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Σερβία).

Επιπλέον, έλαβε Έπαινο από την Πανελλήνια Αντικωφωτική και Λογοθεραπευτική Οργάνωση (Π.Α.Λ.Ο.) για την πολυσχιδή συμμετοχή του σε αυτή. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και έχει εκφωνήσει πανηγυρικούς λόγους σε διάφορες αίθουσες των Πατρών και σε Ιερούς Ναούς επ’ ευκαιρία θρησκευτικών και εθνικών εορτών.

Του εχορηγήθη, από τον Μακαριστό πλέον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Διόδωρο, ο τίτλος του «Φύλακος του Παναγίου Τάφου» του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού με «Πατριαρχικό γράμμα» και δακτυλίδι του Παναγίου Τάφου που φέρει το μονόγραμμα Φ.Τ. (Φύλακας Τάφου).