Μενού Κλείσιμο

Άκρατα Αχαΐας

Η Ακράτα, το ιστορικό παραθαλάσσιο χωριό της Αχαΐας που βρίσκεται κοντά στα σύνορά της με την Κορινθία, συνδυάζει το καταπράσινο περιβάλλον με τα καταγάλανα νερά. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο θερινό προορισμό με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της να πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ως μόνιμους κατοίκους αριθμούσε 1.393 άτομα, κατά την απογραφή του 2011.

Υπήρχε ως οικισμός ήδη από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας με τα πρώτα οικήματα να είναι καλύβια που έστηναν τους χειμερινούς μήνες οι κάτοικοι των ορεινών Χαλκιανίκων γύρω στα 1785-1790. Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης η Ακράτα αποτέλεσε ορμητήριο πολλών Αχαιών οπλαρχηγών. Μάλιστα, στις 16 Μαρτίου 1821 σημειώθηκε εκεί μία από τις πρώτες εχθροπραξίες του Αγώνα, ενώ τον Ιανουάριο του 1823 διεξήχθη η νικηφόρα για τους Έλληνες Μάχη της Ακράτας κατά την οποία αποδεκατίστηκε ο στρατός του Δράμαλη.

Ο πρώτος ναός του οικισμού θεμελιώθηκε το 1829 και ήταν ο Άγιος Χαράλαμπος, πρόδρομος του σημερινού καθεδρικού ναού. Την ίδια εποχή άρχισαν να χτίζονται τα πρώτα σπίτια μόνιμης εγκατάστασης και ο οικισμός ονομάστηκε Ακράτα, τοπωνύμιο που οφείλεται στον ποταμό Κράθη.

Ιστορικό ενδιαφέρον έχει το γυμνάσιο της Ακράτας που λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1921-22 και ήταν το μόνο σχολείο που υπήρχε εκείνη την εποχή από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο. Από το 1931-32 μέχρι σήμερα στεγάζεται σε λιθόκτιστο κτίριο που ανακαινίστηκε τη δεκαετία του ’90.

Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής είναι η μεταβυζαντινή μονή της Αγίας Τριάδας που φιλοξενεί μοναδικά κειμήλια, όπως το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του 1672, παλαιά εκκλησιαστικά βιβλία και όμορφες φορητές εικόνες.

Κάθε χρόνο διοργανώνεται στην Ακράτα το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι», ένας θεσμός που αρχικά ξεκίνησε από τον σύλλογο «Αναγέννηση» Ακράτας και στη συνέχεια διευρύνθηκε μέσω του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου. Οι εκδηλώσεις αναφέρονται σε θέματα που έχουν σχέση με το θέατρο, τα γράμματα και τις τέχνες. Πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις-συζητήσεις, εκθέσεις βιβλίου και έργων ζωγραφικής και λαϊκής τέχνης, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, συναυλίες, αθλητικές διοργανώσεις κ.ά.