Μενού Κλείσιμο

Φωτίου Αλκιβιάδης

• Έτος Γεννήσεως: 1970
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Ζυρίχη, Ελβετία
• Τόπος Διαμονής: Ζυρίχη, Ελβετία

Ο Αλκιβιάδης (Άλκης) Φωτίου γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου1970 στη Ζυρίχη, όπου ζει μέχρι σήμερα. Διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση “POLYRAPID AG, Facility & Clean Services“, που ειδικεύεται στην επαγγελματική καθαριότητα, υγιεινή και φροντίδα. Ζει στη Ζυρίχη και πατέρας δύο παιδιών.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, Δημήτριος Φωτίου, είχε καταγωγή από την Καταμάχη Ιωαννίνων. Ήταν αγροτοκτηνοτρόφος στο επάγγελμα, άνθρωπος ήπιων τόνων και εργασιομανής. Παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Παναγιώτα, συγχωριανή του και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, την Αλεξάνδρα, τον Αθανάσιο, πατέρα του βιογραφούμενου, τη Γεωργία και τον Αλκιβιάδη. Όλα τα παιδιά του, άλλα για μεγάλο και άλλα για μικρό χρονικό διάστημα έφυγαν μετανάστες στην Ελβετία  και τη Γερμανία.

Ο Αθανάσιος, πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1940 στην Καταμάχη Ιωαννίνων. Ήταν άτακτος και ζωηρός από παιδί. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο και παράλληλα ασχολούνταν με τις αγροτικές εργασίες, κάτι που όμως δεν του άρεσε, οπότε αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στην Αθήνα. Εκεί βίωσε δύσκολα, γιατί δεν είχε κανέναν και έκανε διάφορα μεροκάματα σε οποιαδήποτε δουλειά έβρισκε. Μέχρι τα 18 του χρόνια άλλαξε αρκετά επαγγέλματα, βοηθώντας παράλληλα και την οικογένειά του στο χωριό. Το 1961, παρουσιάστηκε στον στρατό και όταν απολύθηκε, έπιασε δουλειά στη ΔΕΗ. Περνούσε καλώδια υψηλής τάσης, ένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα. Κατόπιν, έφυγε για τη Σουηδία, όπου εργαζόταν ως επιστάτης για λογαριασμό μιας πλούσιας οικογένειας. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, βρέθηκε στη Γερμανία, όπου ζούσε και η αδερφή του Αλεξάνδρα και εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο σαν γκασταρμπάιτερ. Ούτε, όμως, εκεί έμεινε ικανοποιημένος. Η αδερφή του παρέμεινε στη Γερμανία και εκείνος αναζήτησε την τύχη του στην Ελβετία. Έφτασε, λοιπόν, το 1963 στη Ζυρίχη, όπου έπιασε δουλειά στον σιδηροδρομικό σταθμό SBB, κάνοντας γενικές επισκευές. Παράλληλα, επιδόθηκε και σε άλλες εργασίες. Τότε, ήρθε στη Ζυρίχη και η αδερφή του Αλεξάνδρα από τη Γερμανία και τα αδέρφια του, Γεωργία και Αλκιβιάδης, από την Ελλάδα. Όταν, πλέον, ένιωσε πως πατούσε γερά στα πόδια του, αποφάσισε να παντρευτεί. Το 1964, γύρισε στην Ελλάδα να πάρει τη σύντροφο της ζωής του, μικρή όπως ήταν σε ηλικία,  ψευδόμενος πως ο πατέρας της, που ήταν μετανάστης στη Γερμανία, είχε πει το μεγάλο ναι. Έτσι, παντρεύτηκαν αμέσως, χωρίς να παρευρίσκεται στη γαμήλια τελετή ο πατέρας της κοπέλας. Ουσιαστικά, δηλαδή, “έκλεψε” την υποψήφια νύφη και σύζυγό του.

Η Μαρία, μητέρα του βιογραφούμενου, ήταν συγχωριανή του συζύγου της και είχε γεννηθεί την 1η Μαρτίου 1948. Για να μπορέσει να φύγει, γιατί ήταν ανήλικη, της πρόσθεσαν έναν χρόνο. Ήταν δύσκολα τα χρόνια εκείνα. Μικρό κορίτσι, καθώς ήταν, έφτασε στην Ελβετία. Ήταν γυναίκα ηπίων τόνων και έκανε πολλά και διάφορα επαγγέλματα και παράλληλα συντηρούσε την οικογένεια.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1967, οι γονείς του βιογραφούμενου απέκτησαν τον γιο τους, Κωνσταντίνο (Κώστα). Ο Κωνσταντίνος είναι καλόκαρδος και κοινωνικός. Φοίτησε στο Γυμνάσιο. Σήμερα, έχει εταιρεία καθαρισμού στη Ζυρίχη. Χόμπι του είναι το ποδόσφαιρο και ο ίδιος είναι οπαδός του ΠΑΟ. Ακολούθως γεννήθηκε ο βιογραφούμενος.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, όταν έφθασε στην Ελβετία, απέκτησε το πρώτο του παιδί, μια κόρη, την Παναγιώτα, η οποία γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1965. Είναι κοινωνική γυναίκα, ευγενική και με τρυφερή ψυχή. Σήμερα, διατηρεί δικό της κομμωτήριο στη Ζυρίχη. Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Γιαννάκο και έχουν τρία παιδιά, τον Λεωνίδα, γεννημένο το 1987, τη Χριστίνα το 1990 και τη Μαρία το 1997. Ο Αλκιβιάδης (Άλκης), ζωηρός και ατίθασο πνεύμα, φέρει το όνομα του μικρού αδερφού του πατέρα του που χάθηκε άδικα. Πνίγηκε στα 20 του μόλις χρόνια στη λίμνη της Ζυρίχης. Ο βιογραφούμενος σε ηλικία 5 χρόνων στάλθηκε από τους γονείς του στην Αθήνα, στην αδερφή του Αλεξάνδρα, που είχε επιστρέψει και παντρευτεί στην Ελλάδα. Στην Αθήνα φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Άνω Ιλισίων, μέχρι την 4η τάξη Δημοτικού. Εκεί έμεινε με τον αδερφό του και τα δύο ξαδέρφια του, Νικόλα και Δημήτρη, παιδιά της Αλεξάνδρας και του Ζήση Λαβίδα. Κατόπιν, επέστρεψαν στη Ζυρίχη με τον αδερφό του και την αδερφή του που τελείωσε το Δημοτικό σχολείο στα Ιωάννινα.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, το 1972, άνοιξε μια εταιρεία καθαρισμού. Πήγαινε καλά οικονομικά και έτσι αποφάσισε να μαζέψει την οικογένειά του στη Ζυρίχη. Ο βιογραφούμενος συνέχισε τις σπουδές του στην Ελβετία. Χρειάστηκε έξι μήνες για να μάθει τη γλώσσα και συνέχισε στο Ελβετικό σχολείο, στο οποίο φοιτούσε παράλληλα με το Ελληνικό μια φορά την εβδομάδα. Συνέχισε στο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σε τεχνική σχολή, όπου εκπαιδευόταν ως οδοντοτεχνίτης. Μια φορά την εβδομάδα πήγαινε στο σχολείο και τις υπόλοιπες ασκούσε το επάγγελμά του, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο γνώσεις και πείρα. Παράλληλα, έπαιζε ποδόσφαιρο στην Ακαδημία Παίδων της Ζυρίχης ”FC Zürich”. Με το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε μέχρι το 2001 παίζοντας ερασιτεχνικά σε ομάδες της Γ’ Εθνικής. Ακόμα και σήμερα, όμως, όταν προλαβαίνει παίζει με την ομάδα άνω των 30 της SV Höngg Το 1990, πήρε το δίπλωμα του οδοντοτεχνίτη και εργάστηκε ως οδοντοτεχνίτης με ειδικότητα στην πορσελάνη. Το 1991, παρουσιάστηκε στο πυροβολικό στη Θήβα και μετά στη Σάμο, από όπου και απολύθηκε οριστικά από τις τάξεις του στρατού.

Το 1992, ο Άλκης επέστρεψε στη Ζυρίχη και εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση. Στη συνέχεια, πήρε το πτυχίο του Expert Καθαριστή, που στην Ελβετία είναι επάγγελμα. Σπούδαζε παράλληλα με τη δουλειά του. Μέχρι το 2015 ήταν εξεταστής πάνω στο αντικείμενο της καθαριότητας. Από το 1997, ο βιογραφούμενος ήταν υπεύθυνος για τις εργασίες καθαρισμού συνεχούς ροής επιχειρήσεων και καταστημάτων. Το 2004, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της οικογενειακής επιχείρησης. Την περίοδο 2014-2016, έκανε BACHELOR στο FACILITY MANAGΕMENT (Διαχείριση Εγκαταστάσεων). Το 2018 άνοιξε την εταιρεία Ikos Immobilien Management AG και έχει αναλάβει την εξεύρεση των καλύτερων οικονομικών λύσεων για τις ανάγκες των πελατών και παράλληλα ασχολείται με τις ανακαινίσεις διαμερισμάτων και το Real Estate.

Στις 13 Ιανουαρίου 2012, νυμφεύθηκε την Αθανασία (Νάνσυ) Ξενουδάκη, από τον Πειραιά, κόρη του Γεωργίου και της Παναγιώτας. Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά, τη Δανάη – Μαρία στις 2 Δεκεμβρίου 2013 και τη Μελίνα στις 19 Μαΐου 2015.

Ο βιογραφούμενος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας από την 1η Φεβρουαρίου 2016, υπεύθυνος για την ανάπτυξη της εταιρείας και τον σχεδιασμό εργασιών. Συγχρόνως, είναι μέλος της “Ένωσης Ελλήνων Ηπειρωτών Ζυρίχης”, μέλος του Συλλόγου ”ALLPURA” της International Facility Management Association της Ελβετίας και του ποδοσφαιρικού συλλόγου SV HOENGG.

Στον εκτός εργασίας του χρόνο ασχολείται κυρίως με τις κόρες του, που είναι και η μεγάλη του αδυναμία και όταν προλαβαίνει ασχολείται με τον αθλητισμό, το τρέξιμο 10 -20 χιλιομέτρων, το ποδόσφαιρο (είναι οπαδός της Α.Ε.Κ.) και την κολύμβηση. Είναι, επίσης, συλλέκτης ρολογιών, ταξιδεύει, του αρέσει το ωραίο φαγητό και ακούει Ελληνική μουσική.