Η Αλεξάνδρα-Στέλλα Φαλίδα, το γένος Ευστάθιου Νικολακόπουλου, γεννήθηκε στην Αθήνα τη δεκαετία του 1950.
Ο πατέρας της, Ευστάθιος Νικολακόπουλος, γεννήθηκε το 1910 στο Κομμένο της Άρτας, που ήταν ο τόπος καταγωγής της μητέρας του, Αλεξάνδρας Λάμπρη. Ο πατέρας του και παππούς της βιογραφούμενης, Νικόλαος Νικολακόπουλος, κατήγετο από την Ευρυτανία. Μετά το γάμο του με την Αλεξάνδρα Λάμπρη εγκαταστάθηκε στο Κομμένο της Άρτας και ασχολήθηκε με την καλλιέργεια των κτημάτων της οικογένειάς της. Απεβίωσαν και οι δύο από γρίπη -που τότε έπληξε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας- και άφησαν ορφανό τον νεογέννητο Ευστάθιο. Την ανατροφή του ανέλαβε, στην αρχή, ο αδελφός της μητέρας του, Απόστολος Λάμπρης και στη συνέχεια ο θείος του, από την πλευρά του πατέρα του, γιατρός Φραγκάκης, ο οποίος τον πήρε μαζί του στο Καρπενήσι. Εκεί ολοκλήρωσε τη βασική του εκπαίδευση. Έπειτα τον έστειλε στην Αθήνα, όπου σπούδασε σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων και εργάσθηκε, στη συνέχεια, ως maitr d’ hotel σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, στο King George, στο Καζίνο Λουτρακίου κ.ά. Αρκετοί συγγενείς του, από την πλευρά του πατέρα του, μετανάστευσαν στην Αμερική. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε με θάρρος τους Γερμανούς και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.
Αργότερα ασχολήθηκε με επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος, όπως το γνωστό τότε νυχτερινό κέντρο «Τα φεγγάρια», στην οδό Χαλκοκονδύλη και το εστιατόριο Petit Palais, στο Λουτράκι.
Σε σχετικά νέα ηλικία αρρώστησε βαριά από την καρδιά του και από την επάρατη νόσο και έτσι σταμάτησε να εργάζεται.
Παντρεύτηκε την Παρασκευή Τρομπέτα, του Παναγή, που κατήγετο από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς, μητέρα της βιογραφούμενης. Η ίδια η μητέρα της και κυρίως ο αδελφός της, Νικόλας Τρομπέτας, έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση και ο τελευταίος, μάλιστα, τιμήθηκε για τη δράση του από τη βασίλισσα της Αγγλίας.
Μετά την ασθένεια του πατέρα της, η Αλεξάνδρα Φολίδα ανέλαβε τη στήριξη της οικογένειάς της.
Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, εργαζόμενη, παράλληλα, στην Ολυμπιακή Αεροπορία, αρχικά ως συνοδός εδάφους και μεταγενέστερα, όταν τελείωσε τη Νομική Σχολή Αθηνών κι έγινε δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στις νομικές υπηρεσίες της εταιρείας, επί πολλά χρόνια, ως δικηγόρος και διευθύντρια του Τομέα Εργατικών Υποθέσεων.
Παντρεύτηκε τον Νικόλαο Φαλίδα του Κωνσταντίνου, πολιτικό μηχανικό, απόφοιτο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που γεννήθηκε στην Αθήνα τη δεκαετία του 1950 και κατάγεται από το χωριό Κρίκελο της Ευρυτανίας. Απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο-Ευστάθιο, διπλωματούχο ηλεκτρολόγο-μηχανικό.
Ο θείος του συζύγου της, Γιάννης Βράχας, ήταν δάσκαλος και γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Υπήρξε τιμημένο μέλος της Πανευρυτανικής Ένωσης και των Ευρυτανικών Σωματείων Απόδημου Ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με ενεργό δράση στην Εθνική Αντίσταση, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Η Αλεξάνδρα Φαλίδα, τόσο από την επιρροή από την οικογένειά της, όσο και από τις προσωπικές της εμπειρίες που απέκτησε από την εργασία της στην αεροπορική εταιρεία, όπου της δόθηκε η ευκαιρία να ζήσει από κοντά τον πόνο του αποχωρισμού, αλλά και τη χαρά του επαναπατρισμού των απόδημων Ελλήνων, έχει σε μεγάλη εκτίμηση τους ανθρώπους αυτούς. Τη συγκινεί πάντα ο αγώνας τους και προσπάθησε, με κάθε τρόπο, να είναι κοντά στα προβλήματά τους.
Θεωρεί υπέρτατο καθήκον όλων των Ελλήνων να τιμούν και να συνδράμουν τους απόδημους Έλληνες που, πραγματικά, αγαπούν την Ελλάδα και τη δοξάζουν όπου κι αν βρίσκονται.