Μενού Κλείσιμο

Κρίκελλο Ευρυτανίας

Το Κρίκελλο είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας, χτισμένος σε υψόμετρο 1.120 μέτρων. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του όρους Καλλιακούδα κοντά στις πηγές του Κρικελλοπόταμου ή Κρικελλιώτη, ανάμεσα σε πυκνά δάση από αιωνόβια έλατα, καρποφόρα δέντρα, σπάνια αρωματικά φυτά και πλατάνια.

Η δημιουργία του χωριού τοποθετείται στα βυζαντινά χρόνια με την πρώτη αναφορά σε αυτό να χρονολογείται σε τουρκικά φορολογικά έγγραφα του 1454. Γύρω στο 1650 επτά οικισμοί συνενώθηκαν και δημιουργήθηκε το Κρίκελλο σχηματίζοντας έναν κρίκο, από όπου φαίνεται ότι προήλθε και το όνομά του. Μία δεύτερη εκδοχή για την ονομασία του είναι ότι προέρχεται από τη σλάβικη ή βλάχικη λέξη «κιρκέλ».

Κοντά στο χωριό σημειώθηκε το 279 π.Χ. μεγάλη νίκη των Αιτωλών και Ευρυτάνων κατά των εισβολέων Γαλατών. Η τοποθεσία της μάχης ονομάζεται «Κοκκάλια», από τα οστά των ηττημένων Γαλατών, σύμφωνα με την παράδοση. Στο σημείο έχει στηθεί οξυκόρυφο μνημείο για να θυμίζει τη νίκη.

Στις 28 Οκτωβρίου 1942 διεξήχθη στο Κρίκελλο, στη θέση Κουφόβρυση, η πρώτη μάχη τμήματος του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη κατά των Ιταλών.

Το χωριό έχει πέτρινα παραδοσιακά σπίτια και μια όμορφη με πλατάνια, όπου βρίσκονται η εκκλησία του πολιούχου Αγίου Νικολάου, χτισμένη το 1903 από Ηπειρώτες μαστόρους, τα καφενεδάκια και οι παραδοσιακές ταβέρνες.

Το Κρίκελλο διασχίζει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και είναι ιδανική αφετηρία για πεζοπόρους και φυσιολάτρες σε μια όμορφη διαδρομή με αιωνόβια πλατάνια, αρωματικά φυτά, καρποφόρα δέντρα και πηγές με γάργαρα νερά.

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου γίνεται μεγάλο πανηγύρι για τη γιορτή της Παναγίας, στην πλατεία του χωριού, με παραδοσιακή μουσική, φαγητό και ποτό.

 

 

 

 

Φωτό: https://www.agriniopress.gr/krikello-eyrytanias/