Μενού Κλείσιμο

Εγγλέζος Χρήστος

Ο Χρήστος Εγγλέζος γεννήθηκε το 1949 και κατάγεται από τη Χώμορη Ναυπακτίας. Αφού έζησε για ένα διάστημα στην Αμερική, επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ίδρυσε τη δική του επιχείρηση εμπορίας οικοδομικών χρωμάτων, με την επωνυμία «Χρήστος Εγγλέζος».

 

Η καταγωγή της οικογένειας βρίσκεται στην ορεινή Ναυπακτία και το επίθετο αποτελεί παρατσούκλι ενός οικογενειακού προγόνου, ο οποίος εργαζόταν στην Αρχιεπισκοπή της περιοχής, με αμοιβή σε αγγλικές λίρες. Οικογένεια ένδοξων αγωνιστών, εκ των οποίων και ο προπάππους του βιογραφούμενου, ο οποίος έλαβε μέρος στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και το όνομά του είναι χαραγμένο στη στήλη των ηρώων, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο παππούς, Γεώργιος Εγγλέζος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χώμορη Ναυπακτίας, όπου ασχολήθηκε με τη γεωργία. Στα σκληρά χρόνια του πολέμου αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια μαζί με τη σύζυγό του Ελένη για να θρέψουν τα πέντε παιδιά τους, τον Κωνσταντίνο, τον Νικόλαο, τη Βασιλική, την Ευδοξία και την Γιαννούλα.

Ο Νικόλαος και η Ευδοξία μετανάστευσαν στην Αμερική, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά παρέμειναν στο χωριό.

Ο Κωσταντίνος γεννήθηκε στη Χώμορη, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Έλαβε μέρος σε όλους τους εθνικούς αγώνες, ενώ κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας εκλήθη πέντε φορές κι επέστρεψε στο χωριό του μετά τον τραυματισμό του. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Ρόγου από το κοντινό χωριό Περίστα, η οποία στάθηκε βοηθός και συμπαραστάτης στο πλευρό του συζύγου της σε κάθε βήμα της κοινής τους ζωής. Οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης δεν τη λύγισαν. Καθημερινά εκτελούσε δρομολόγιο 12 ωρών προς αναζήτηση καλαμποκιού και σταριού για να αναθρέψει τα οκτώ παιδιά της και προσέφερε την προίκα της στην αποκατάσταση των αδερφών του Κωνσταντίνου, σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής.

Από τα παιδιά τους, ο Γεώργιος, αμέσως μετά τον γάμο του με τη Γεωργία Παρίση, εγκαταστάθηκε στην Αμερική, όπου και ζει μέχρι σήμερα μαζί με τα τέσσερα παιδιά του.

Ο Νικόλαος, σε ηλικία 15 ετών, φεύγει στην Αμερική όπου, δουλεύοντας σκληρά, στήριξε την οικογένειά του, βγάζοντάς την από τη φτώχεια και την ανέχεια. Στήριγμα και κολόνα της οικογένειας, βοήθησε οικονομικά όλα τα μέλη της, ενώ προσέφερε απλόχερα τη βοήθεια του σε κάθε συγγενή και πατριώτη του, που προσέτρεχε σε αυτόν για βοήθεια. Σήμερα ζει στην Αμερική, μαζί με τη σύζυγό του Ελένη και τον γιο τους.

Το τρίτο παιδί της οικογένειας, που αναζήτησε την τύχη του στην Αμερική, είναι η Ελένη, η οποία όμως επέστρεψε στη Χώμορη και ασχολείται σήμερα με την καλλιέργεια γης, μαζί με τον σύζυγό της.

Η Γκόλφω παντρεύτηκε τον Δημήτρη Τσούλο κι έφυγε στην Αμερική, διαμένοντας εκεί μέχρι σήμερα μαζί με τον σύζυγό της και τα πέντε παιδιά τους.

Η Αλεξάνδρα, το μοναδικό παιδί της οικογένειας Εγγλέζου που παρέμεινε στην Ελλάδα, παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Σερέτη, πρώην αστυνόμο και ζει στην Αθήνα, έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά.

Ο Ηλίας ακολούθησε και αυτός το παράδειγμα των αδερφών του και μετανάστευσε στην Αμερική μετά τον γάμο του με την Αικατερίνη Τρόλια. Επιστρέφει όμως στην Ελλάδα και σήμερα ασχολείται με το εμπόριο, ενώ από τον γάμο του απέκτησε δύο παιδιά.

Ο Χρήστος γεννιέται στις 17 Απριλίου 1949 στο χωριό των προγόνων του. Έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια μέσα στη φτώχεια και τις στερήσεις και το μοναδικό του εισόδημα ήταν τα χρήματα που συγκέντρωνε ψέλνοντας τα κάλαντα. Η ανέχεια και οι δύσκολοι όροι διαβίωσης τον αναγκάζουν, τελειώνοντας το δημοτικό, να έρθει στην Αθήνα όπου εργάζεται σε διάφορα επαγγέλματα παρακολουθώντας συγχρόνως νυχτερινό σχολείο. Σε ηλικία 14 ετών μπαρκάρει σε πλοίο, ταξιδεύοντας για ενάμιση χρόνο.

Άνθρωπος ανήσυχος και ανικανοποίητος, δέχεται με χαρά την πρόσκληση του αδερφού του Νικόλαου και το 1966 βρίσκεται στην Αμερική, αναζητώντας καλύτερη τύχη. Εκεί συνδυάζει τη δουλειά με τη μόρφωση, ζώντας συνεχώς με την κρυφή επιθυμία του νόστου.

Το 1979, έχοντας δημιουργήσει μία σεβαστή περιουσία με ακίνητα, τα οποία αξιοποιεί αργότερα, πραγματοποιεί το όνειρό του και επιστρέφει στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του.

Το 1980 μπαίνει δυναμικά στον χώρο των επιχειρήσεων, δημιουργώντας κατάστημα χονδρικής και λιανικής πώλησης οικοδομικών χρωμάτων στο Παλαιό Φάληρο (Αχιλλέως 77) με την επωνυμία «Χρήστος Εγγλέζος». Στα χρόνια που ακολούθησαν, η επιχείρηση επεκτάθηκε, φτάνοντας σήμερα τα πέντε υποκαταστήματα: στο Μπραχάμι (Αγίου Δημητρίου 273), στην Καλλιθέα (Θησέως 67) στο Χαλάνδρι (πλατεία Κένεντυ), στο Ναύπλιο (Άργους 77) και στο Περιστέρι (το κατάστημα χονδρικής). Η εταιρεία, ακολουθώντας τα αμερικανικά πρότυπα, καλύπτει όλη τη γκάμα των οικοδομικών χρωμάτων με υλικά άριστης ποιότητας και σωστή εξυπηρέτηση του πελατολογίου της. Στα πλαίσια της επιχείρησης, συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες ξένες εταιρείες και τις καλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, ενώ είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην περιοχή του της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας στον χώρο των οικοδομικών χρωμάτων, της Benjamin Moore.

Κατά την περίοδο της διαμονής του στην Αμερική παντρεύτηκε την Κλεονίκη Kάνδρου, ενώνοντας όχι μόνο τις ζωές τους, αλλά και τον αγώνα τους στην επιχείρηση. Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά. Η Αικατερίνη γεννήθηκε το 1973 στην Αμερική και σε νεαρή ηλικία ήρθε στην Ελλάδα, όπου και αποφοίτησε από τις Σχολές Ξυνή στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σήμερα είναι παντρεμένη με τον Νικόλαο Μαραγκουδάκη και ασχολείται με τις επιχειρήσεις του πατέρα της.

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 1975, επίσης στην Αμερική και σπούδασε κι αυτός Διοίκηση Επιχειρήσεων στις Σχολές Ξυνή.

Ο Χρήστος Εγγλέζος, εκτός από την αγάπη του για την οικογένειά του και την δουλειά του, είναι θερμός οπαδός του κυνηγιού, της κολύμβησης, της ορειβασίας και των ταξιδιών, απομεινάρι των παιδικών του ονείρων.