ΧΟΥΡΣΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
MD, MBA, PhD
Ιατρός Καρδιολόγος
Διδάκτωρ Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Ο Δρ. Ιωάννης Χουρσαλάς γεννήθηκε στο Άργος το 1967. Ο πατέρας του, Σπύρος Χουρσαλάς, κατάγεται από το Λεόντιο Κορινθίας και η μητέρα του, Βασιλική, από τις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας. Είναι Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής (1992) και της Θεολογικής Σχολής (2001) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Άριστα. Έλαβε Υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1991) κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ιατρική Σχολή. Έλαβε τον τίτλο Ιατρικής Ειδικότητας Καρδιολογίας το 1999. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ομοφώνως Άριστα) το 2003. Έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο Executive MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2010). Διετέλεσε Μέλος Δ.Σ. του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2010) και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2015).
Ο παππούς του, Ιωάννης Χουρσαλάς, γεννήθηκε στα Αηδόνια Κορινθίας το 1900, αλλά οι πρόγονοί του κατάγονταν από το Βαλτέτσι και ήταν στην πρώτη γραμμή δίπλα στους οπλαρχηγούς της Επανάστασης του 1821. Τα χρόνια που ακολούθησαν εγκαταστάθηκαν στο Ψάρι Κορινθίας. Ο παππούς ήταν πολύ εργατικός και δραστήριος άνθρωπος. Μεγάλωσε μόνος του τα τέσσερα παιδιά του, καθώς η γιαγιά Δήμητρα Μητράκου απεβίωσε σε ηλικία σαράντα δύο ετών. Η οικογένεια Μητράκου ήταν οικογένεια γνωστών δικηγόρων και συμβολαιογράφων της εποχής.
Ο παππούς Αθανάσιος Θεοδοσίου (98 ετών σήμερα) γεννήθηκε στις Αρχαίες Κλεωνές όπου και διαμένει και υπήρξε πρότυπο δικαιοσύνης και τιμιότητας. Αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου 1947-1948 πολέμησε στον Ελληνικό Στρατό, υπηρετώντας τη στρατιωτική θητεία του. Για την προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση τιμήθηκε με δίπλωμα από την Ελληνική Πολιτεία. Παντρεύτηκε την Χριστίνα Αναστασοπούλου σε νεαρή ηλικία, δεκαεπτά ετών και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Η γιαγιά ήταν μια θεοσεβούμενη γυναίκα που όλοι τη θυμούνται για την αθώα και αγνή ψυχή της.
Ο πατέρας της γιαγιάς, Νικόλαος Αναστασόπουλος (1892-1990), είχε το προσωνύμιο «Σοφός», αγαπούσε το διάβασμα και όλοι τον θυμούνται με ένα βιβλίο στο χέρι. Αποτελούσε ζωντανή πηγή ιστορίας, ιδιαίτερα την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων, του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο Δημοτικό των Αρχαίων Κλεωνών και στη συνέχεια πήγε στο Σχολαρχείο Νεμέας. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών και αφού είχε μείνει ορφανός από πατέρα, αναγκάσθηκε να μεταναστεύσει για να εργασθεί στην Αμερική. Επτά χρόνια αργότερα με την κήρυξη των Βαλκανικών Πολέμων, το 1912 επέστρεψε στην πατρίδα, στρατεύθηκε αμέσως και έλαβε μέρος στον πόλεμο μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, πολεμώντας στις φονικότατες μάχες του Λαχανά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε σε όλα τα μέτωπα. Όταν με τη συνθήκη των Σεβρών παραχωρήθηκαν τα παράλια της Μικράς Ασίας στην Ελλάδα, ήταν ανάμεσα στα πρώτα τμήματα του Ελληνικού Στρατού που αποβιβάστηκαν στη Σμύρνη. Σε όλη τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή του μετώπου και έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες (Εσκί Σεχίρ, Καλέ Γκρότο, Τουλμού Μπουνάρ, Σαγγάριος). Με την κατάρρευση του μετώπου και τη διάλυση του στρατού το 1922, ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους που έμειναν πιστοί στο καθήκον τους και τέθηκαν υπό τις διαταγές πατριωτών αξιωματικών και αμέσως εστάλησαν στη Θράκη για να περισώσουν το κομμάτι αυτό της Ελλάδας. Το 1941 με την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων και την υποχώρηση των βρετανικών, περισυνέλεξε 8 Βρετανούς στρατιώτες (Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς) και τους περιέθαλψε επί ένα και πλέον έτος, με μεγάλο κίνδυνο για τον ίδιο και την οικογένειά του. Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η αγγλική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του αυτές, τον παρασημοφόρησε με μετάλλιο, ο δε στρατάρχης Αλεξάντερ, με δίπλωμα. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση τον τίμησε για την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση με μετάλλιο και δίπλωμα.
Ο πατέρας του, Σπυρίδων, ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας Χουρσαλά. Γεννήθηκε το 1937 στο Λεόντιο Νεμέας, μετανάστευσε και εργάστηκε σκληρά την περίοδο 1959-1973 στη Γερμανία σε δημόσια έργα και επιστρέφοντας στην Ελλάδα άσκησε το επάγγελμα του αυτοκινητιστή, ενώ σήμερα διαμένει στην Κόρινθο. Ο θείος του, Γεώργιος Χουρσαλάς, έζησε και εργάσθηκε ως αστυνομικός στο Άργος.
Η μητέρα του, Βασιλική, γεννήθηκε το 1942 στις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας. Τη χαρακτηρίζει κοινωνική ευαισθησία και η αγάπη για τους ανθρώπους. Μεγάλη μέριμνα της ζωής της αποτέλεσε η αγωγή των παιδιών της, του Ιωάννη και του Αθανασίου.
Ο Αθανάσιος γεννήθηκε το 1976, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1994, από την οποία αποφοίτησε το 2000, ενώ στη συνέχεια σπούδασε και Θεολογική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σήμερα εργάζεται ως παιδίατρος στην Κόρινθο και στην Αθήνα. Έχει επίσης εξειδικευθεί στην Παιδοκαρδιολογία και την εμβρυϊκή υπερηχοκαρδιογραφία.
Ο Ιωάννης Χουρσαλάς γεννήθηκε στο Άργος το 1967. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στις Αρχαίες Κλεωνές και το Γυμνάσιο και το Λύκειο Χιλιομοδίου με Άριστα. Εγγράφηκε με Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις, το 1986, στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1992 με Άριστα, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1991). Το 1994 εγγράφηκε με κατατακτήριες εξετάσεις στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 2001 με Άριστα. Το 1999 έλαβε, μετά από επιτυχείς εξετάσεις, τον τίτλο της ειδικότητας της Καρδιολογίας.
Το 2003 έλαβε με Άριστα τον τίτλο του Διδάκτορα της Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Τίτλος της Διδακτορικής του Διατριβής είναι «Το άθροισμα των μεταβολών του Τμήματος ST στις προκάρδιες απαγωγές και στην αVR κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας κοπώσεως στην εκτίμηση της στεφανιαίας νόσου». Την περίοδο 2008-2010 έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο EXECUTIVE MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Την περίοδο 1994 έως 1995 εργάσθηκε στην Παθολογική Κλινική και την περίοδο 1995-1996 στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κορίνθου. Την περίοδο 1996-1999, εργάσθηκε στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Μετεκπαιδεύτηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Ωνασείου από τις 15 Οκτωβρίου 1999 έως τις 31 Αυγούστου 2002 και στο Εργαστήριο Υπερήχων από την 1η Σεπτεμβρίου 2002 έως την 1η Σεπτεμβρίου 2003, διενεργώντας 260 διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφήματα (εκτελώντας ο ίδιος 160 εισαγωγές του διοισοφαγείου) και 240 δυναμικές υπερηχοκαρδιογραφικές μελέτες. Ασχολήθηκε ενεργά με τις νεότερες διαγνωστικές τεχνικές: Doppler κίνησης ιστών (tissue imaging), ηχοκαρδιογραφία αντίθεσης μυοκαρδίου (echo contrast), εκτίμηση στεφανιαίας εφεδρείας ροής με Doppler, ενδοστεφανιαία υπερηχοκαρδιογραφία. Από το 1999 έως το 2009 εργάστηκε ως ερευνητής (Clinical Research Fellow) στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Από το 2000 έως το 2009 πραγματοποιούσε το πρωινό Λιπιδαιμικό Ιατρείο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Διατηρεί καρδιολογικό ιατρείο στην Αθήνα, στην οδό Πινδάρου 26 στο Κολωνάκι και στην Κόρινθο, στην οδό Περιάνδρου 25.
Ο Ιωάννης Χουρσαλάς διετέλεσε Μέλος Δ.Σ. Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2010), Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2015) και Πρόεδρος της Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής για τις θέσεις Διευθυντών Ιατρών Ωνασείου (2015).
Συμμετείχε, έως τώρα, σε περισσότερες από 200 εργασίες που δημοσιεύθηκαν ή ανακοινώθηκαν σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια. Μέχρι σήμερα καταγράφονται περισσότερες από 2.000 αναφορές στο ερευνητικό του έργο στο διαδίκτυο.
Οι σημαντικότερες εργασίες του αφορούν την πρόληψη στην καρδιολογία και τις γενετικές διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων.
Σημαντικότερες δημοσιευμένες εργασίες σε περιοδικά υψηλού συντελεστή απήχησης (Impact Factor):
-
Fasting serum triglyceride and high-density lipoprotein cholesterol levels in patients intended to be treated for dyslipidaimia. Vask Health Risk Manag. 2005;1(2):115-61
-
Lipid profil of women qualifying for hypolipidaemic treatment. Acta Cardiol. 2006 Aug;61(4):440-5
-
Metabolic syndrome and gender differences in postprandial lipaemia. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2006 Aug;13(4):661-4
-
Influence of triglycerids on other plasma lipids in middle-aged men intended for hypolipidaemic treatment. Hellenic J Cardiol. 2006 Mar-Apr;47(2):78-83
-
Postprandial lipaemia in menopausal women with metabolic syndrome. Maturitas. 2006 Aug 20;55(1):19-26. Epub 2006 Jan 26
-
Apolipoprotein E genotype in matched men and women with coronary heart disease. Ann Cin Lab Sci. 2005 Autumn ; 35(4) :391-6
-
Heterozygote men with familial hypercholesterolaemia may have an abnormal triglyceride rysponse post-prandially. Evidence for another predictor of vascular risk in familial hypercholesterolaemia. Int J Clin Pract. 2005 Mar;59(3):111-7
-
The influence of natural menopause on postprandial lipaemia in heterozygotes for familial hypercholesterolaemia. J Women Health (Larchmt) 2004 Dec;12(10):1119-26
-
Postprandial hypertriglyceridaemiia in patients with Tangier disease. J Clin Pathol. 2003 Dec;56(12):937-41
-
Five gene variants in nonagenarians, centenarians and average individuals. Arch Med Sci. 2017 Aug; 13 (5): 1130-1141.
Περισσότερες από 100 φορές έχει προεδρεύσει σε στρογγυλά τραπέζια σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια.
Από το 2000 συμμετέχει ως ομιλητής ή πρόεδρος συνεδρίας στα εκπαιδευτικά σεμινάρια «Τα Λιπίδια στην Κλινική Πράξη» στο Ωνάσειο. Από το 2002 έως το 2004, συμμετείχε ως ομιλητής στα σεμινάρια διατροφής της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2004 συμμετέχει ως ομιλητής στα σεμινάρια Προληπτικής Καρδιολογίας του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής.
Συμμετέχει ως πρόεδρος μαθημάτων και εκπαιδευτής στο Καρδιομεταβολικό Σχολείο, στο οποίο το METROPOLITAN HOSPITAL, σε συνεργασία με την Α΄ Καρδιολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γαλλίας, μετεκπαιδεύουν 80 καρδιολόγους, παθολόγους, διαβητολόγους και γενικούς γιατρούς.
Από το 2000 συμμετέχει σε πολλές ενημερωτικές εκπομπές της Δημόσιας τηλεόρασης (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) για την υγεία. Από το 2014 οργανώνει και προεδρεύει κάθε χρόνο στην ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό «Σύγχρονη Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Παθήσεων» που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου.
Συνέγραψε το βιβλίο «Σύγχρονη Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Παθήσεων», εκδόσεις Καμπύλη 2018.
Συνέγραψε τα κεφάλαια
-
«Μεταβολικό Σύνδρομο» στο βιβλίο «Καρδιολογική Θεραπευτική» Δ.Φ. Κόκκινου, τόμος Β, σελ. 763-768, εκδόσεις Παρισιάνος 2001.
-
«Δευτεροπαθείς Δυσλιπιδαιμίες-Ορμονικές διαταραχές. Παθήσεις του θυρεοειδούς», στο βιβλίο «Τα Λιπίδια στην Κλινική Πράξη», Γ. Κολοβού, Δ.Φ. Κόκκινου, κεφ 11, σελ 143-147, εκδόσεις Παρισιάνος 2005.
-
«Ψυχογενής ανορεξία» στο βιβλίο «Τα Λιπίδια στην Κλινική Πράξη», Γ. Κολοβού, Δ.Φ. Κόκκινου, κεφ 18, σελ. 285-287, εκδόσεις Παρισιάνος 2005.
Επιμελήθηκε τα κείμενα των βιβλίων «Ραβδομυόλυση-Υπολιπιδαιμικά φάρμακα» Γενοβέφας Κολοβού, εκδόσεις Καμπύλη (2017), «Υπολιπιδαιμίες, Υπολιποπρωτεϊναιμίες» Γενοβέφας Κολοβού, εκδόσεις Καμπύλη (2018), «Μεταβολισμός των λιπιδίων του κεντρικού νευρικού συστήματος» Γενοβέφας Κολοβού, εκδόσεις Καμπύλη (2020).
Ο Ιωάννης Χουρσαλάς έχει διατελέσει:
-
Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης (Αθήνα, Ξενοδοχείο Caravel, 2-4 Δεκεμβρίου 2004)
-
Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης (Αθήνα, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 26-27 Μαΐου 2006).
-
Μέλος της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του 11ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρωσης. (Αθήνα, 5-7 Ιουνίου 2008, Ξενοδοχείο Caravel).
-
Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του 13ου Παμπελοποννησιακού Ιατρικού Συνεδρίου (Πάτρα, 12-21 Οκτωβρίου 2018).
-
Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Έκδοσης Οδηγιών για τη χαμηλή HDL χοληστερόλη.
-
Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης 2002-2004.
-
Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής νόσου 2005-2009.
-
Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Θεραπείας Υπερηλίκων του Ελληνικού Κολλεγίου Θεραπείας της Αθηροσκλήρωσης.
-
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.
-
Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κολλεγίου Θεραπείας της Αθηροσκλήρωσης.
-
Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Ερευνητών της Αθηροσκλήρωσης.
-
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.
-
Μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
-
Μέλος της Ευρωπαϊκής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.
-
Μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
-
Μέλος του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής.
-
Μέλος της Εταιρείας Ορθοδόξων Σπουδών.
-
Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας 2014-2018.
-
Ειδικό Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
-
1984-1985: Πρόεδρος του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του Λυκείου Χιλιομοδίου.
Το βιογραφικό του έχει δημοσιευθεί στην 3η Έκδοση του “Who Is Who” στην Ελλάδα και στην 1η Πορφυρή Έκδοση και στο συλλεκτικό τόμο «Ελλάδα 21ος Αιώνας Προσωπικότητες Ελληνισμού (Τόμος Α΄) του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού.
Είναι παντρεμένος με τη γιατρό Βιοπαθολόγο-Μικροβιολόγο Κατερίνα Πλατή και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τον Σπύρο (2003), τον Παναγιώτη (2004) και τη Βασιλική (2006).
Ο βιογραφούμενος ανησυχεί για την αποκοπή της νέας γενιάς από την Ορθοδοξία και τις ιστορικές ρίζες του Ελληνισμού. Για την αγωγή και την εκπαίδευση των νέων ευθύνονται όλοι οι φορείς αγωγής, αλλά, κυρίως, η οικογένεια, που με τη στάση ζωής της δίνει το καλό παράδειγμα. Και οι πνευματικοί άνθρωποι με τη σειρά τους θα πρέπει να στέκονται κοντά στους νέους και να τους εμπνέουν με την κοσμοθεωρία τους. Ο επαναπροσδιορισμός της νέας γενιάς με τα ήθη και έθιμα και γενικότερα με τις αξίες του Ελληνισμού θα πρέπει να είναι μέριμνα τόσο των ίδιων όσο και των φορέων αγωγής, αν θέλουμε να διατηρηθούν τα εθνικά μας χαρακτηριστικά.