Μενού Κλείσιμο

Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας

Το χωριό των Αρχαίων Κλεωνών είναι χτισμένο στις παρυφές του όρους Φωκά (Απέσα) σε υψόμετρο 274 περίπου μέτρων. Ανήκει στον Δήμο Νεμέας και αριθμεί 1.092 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την αμπελοκαλλιέργεια.

Βρίσκεται πολύ κοντά στα ερείπια τής ομώνυμης αρχαίας πόλης των Κλεωνών, από την οποία πήρε και τη σημερινή του ονομασία. Παλιότερα ο οικισμός ονομαζόταν Κοντόσταυλος, που ήταν αξίωμα της Bυζαντινής Αυλής και δήλωνε στρατιωτική ενασχόληση. Με τον καιρό έφτασε να γίνει επώνυμο.

Η αρχαία πόλη των Κλεωνών έλαβε το όνομά της από την Κλεώνη, την κόρη του Πέλοπα ή του Ασωπού. Κατοικούνταν από τους νεολιθικούς χρόνους και μέχρι τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. διατήρησε την ανεξαρτησία της. Ήταν μάλιστα η κυρίαρχος πόλη στην κοιλάδα της Νεμέας και είχε την άμεση εποπτεία των Νέμεων αγώνων που ονομάζονταν και Κλεωναίος αγών. Σήμερα διασώζονται τμήματα του πολυγωνικού αρχαίου τείχους και τα θεμέλια του ναού που είχε χτιστεί προς τιμήν του Ηρακλή, κοντά στον οικισμό. Πρόκειται για μικρό πρόστυλο τετράστυλο ναό των ελληνιστικών χρόνων, ενώ έχει βεβαιωθεί ότι στη θέση του προϋπήρχε αρχαιότερος ναός. Ο ναός αποτελούσε τμήμα μικρού ιερού στο οποίο βρισκόταν επίσης ένα ηρώο προς τιμήν του Ευρύτου και του Κτεάτου. Τα τείχη της πόλης περιέβαλλαν τον λόφο της ακρόπολης.

Στις Αρχαίες Κλεωνές έχει χτιστεί ένα σύγχρονο αίθριο θέατρο που έχει θέα στον κάμπο της Νεμέας και στο αρχαίο κάστρο της Ακροκορίνθου. Το θέατρο, που δημιουργήθηκε από την ηθοποιό Ειρήνη Βελιμαχίτη, φιλοξενεί κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες πολλές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Green Theater Festival. Επίσης, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, βιβλίου και λαογραφικής τέχνης.

Φωτό: http://greentheater.gr/index.php/istoria/