Ο Χρήστος Διάφας γεννήθηκε το 1957 στην Κοζάνη. Ίδρυσε την επιχείρηση «ΤΟ ΜΑΡΚΑΤΙ»η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του γάλακτος και του γιαουρτιού από το 1992. Σήμερα η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων της και την παραδοσιακή τεχνική τους.
Η καταγωγή του βιογραφούμενου από την πλευρά του πατέρα του είναι από την Προύσα της Μικράς Ασίας.Ο παππούς του, Χρήστος Δημητριάδης παντρεύτηκε τη γυναίκα του τη Μαγδαληνή στην Προύσα και μετά τα θλιβερά γεγονότα και την καταστροφή της Σμύρνης ήρθαν στην Ελλάδα, στα Πετρανά Κοζάνης όπου απέκτησαν πέντε παιδιά. Ο παππούς Χρήστος πέθανε σε νεαρή ηλικία και έτσι η γιαγιά Μαγδαληνή ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε άλλα τρία παιδιά. Οι εποχές ήταν πολύ δύσκολες και η φτώχεια θέριζε. Έτσι, ένα από τα παιδιά της Μαγδαληνής, ο πατέρας του βιογραφούμενου, δόθηκε για υιοθεσία στην οικογένεια του Σάββα και της Ουρανίας Διάφα, οι οποίοι δεν είχαν δικά τους παιδιά και τον μεγάλωσαν σαν δικό τους με πολύ καλό τρόπο.
Ο πατέρας του γεννήθηκε το 1933 και τελείωσε το δημοτικό σχολείο εν μέσω πολέμου. Γνώριζε για την υιοθεσία του και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα μεγαλώνοντας, καθώς είχε σχέσεις και με τη βιολογική του οικογένεια και μάλιστα πολύ καλές. Αρχικά εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής και έπειτα άρχισε να συμμετέχει στο καρναβάλι της πόλης, φτιάχνοντας άρματα. Με τα χρόνια, έγινε γνωστός στην πόλη της Κοζάνης ως ένας από τους καλύτερους τεχνίτες καρναβαλικών αρμάτων, καθώς ό,τι έφτιαχνε και όποια ιδέα υλοποιούσε γνώριζε μεγάλη επιτυχία.
Το 1970 δημιούργησε μία μονάδα εκτροφής χοίρων έξω από την Κοζάνη, η οποία για τα δεδομένα της εποχής ήταν μια καλή μονάδα. Παράλληλα άνοιξε και ένα κρεοπωλείο στην πόλη, ενώ από την αγάπη του για το καλό τσίπουρο έφτιαξε και ένα καζάνι που έβγαζε τσίπουρο δικής του παραγωγής.
Από το 1955 ήταν παντρεμένος με τη Βασιλική, το γένος Βάτσα, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Σάββα, τον βιογραφούμενο Χρήστο, τον Θεόδωρο και την Ουρανία. Ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή το 2007. Ήταν πολυπράγμων, ανήσυχος, ιδιαίτερα δραστήριος και το μυαλό του πάντα γεννούσε ιδέες.
Από την πλευρά της μητέρας του, η καταγωγή της είναι από την Ορεινή Ναυπακτία. Γεννήθηκε το 1935 και έμεινε ορφανή από μητέρα σε πολύ μικρή ηλικία. Δεν είναι γνωστά περαιτέρω στοιχεία για τους γονείς της αλλά είναι γνωστό ότι δόθηκε για υιοθεσία στην οικογένεια του αξιωματικού του ελληνικού στρατού Χρήστου Χρηστιά από τη Ναύπακτο. Η Βασιλική απεβίωσε νωρίς, το 1975. Ήταν μια καταπληκτική γυναίκα, ένας εξαίρετος άνθρωπος που η ζωή δεν της φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο καθώς δεν πρόλαβε να χαρεί ούτε τα παιδιά της. Ο βιογραφούμενος θυμάται τη μητέρα του να κεντάει ξένα κεντήματα για το μεροκάματο και να μαζεύει χόρτα για άλλους αγρότες. Δεν πρόλαβε να δει την ανάκαμψη της οικογένειας.
Πρώτο παιδί της οικογένειας ήταν ο Σάββας, ο οποίος γεννήθηκε το 1956. Σήμερα εργάζεται στην επιχείρηση του βιογραφούμενου, είναι παντρεμένος με τη Μαρία Μπακάλη και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τη Βασιλική και την Ελένη. Τρίτο παιδί ήταν ο Θεόδωρος, ο οποίος γεννήθηκε το 1959. Αρχικά ήταν στρατιωτικός, όμως παραιτήθηκε και σήμερα ζει στην Κομοτηνή και είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι παντρεμένος με τη Φρόσω Βουδιάδου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τη Μαριάννα και τη Βασιλική. Τέταρτη είναι η Ουρανία, γεννημένη το 1965. Είναι παντρεμένη και ζει στα Γιαννιτσά με τον σύζυγό της Πρόδρομο Αρνάκη και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τη Βασιλική, τη Νικολέττα, τον Μωυσή και τον Χρήστο.
Ο βιογραφούμενος γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1957 στην Κοζάνη όπου και τελείωσε το σχολείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τρία αγόρια της οικογένειας συμμετείχαν στη Φιλαρμονική του Δήμου με την ονομασία Πανδώρα για πάνω από μία δεκαετία. Ο Χρήστος έπαιζε τρομπόνι και άλλα όργανα. Μάλιστα, η Πανδώρα πριν τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου, ήταν Σύλλογος, στον οποίο τα τρία αδέρφια συμμετείχαν στη διοίκηση πριν αυτή γίνει δημοτική.
Τελειώνοντας το εξατάξιο γυμνάσιο, ο Χρήστος Διάφας πήγε σε σχολή εργοδηγών στην Κοζάνη. Αποφοίτησε από το τμήμα χημικών. Έπειτα υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για δύο χρόνια σε μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού. Το 1982 επιστρέφει στην Κοζάνη και ασχολείται για μια πενταετία με το κρεοπωλείο της οικογένειας, το οποίο βρισκόταν στο κέντρο της Κοζάνης και μάλιστα με επιτυχία. Από το 1988 αποφασίζει να φτιάξει μια μονάδα με πρόβατα στα Κοίλα Κοζάνης, όπου αρχικά πούλαγε το γάλα.
Το 1992 προχώρησε στην μεταποίηση της κτηνοτροφικής μονάδας, ιδρύοντας την επιχείρηση «ΤΟ ΜΑΡΚΑΤΙ», η οποία έκτοτε δραστηριοποιείται στον χώρο του γάλακτος και του γιαουρτιού. Η ονομασία «ΤΟ ΜΑΡΚΑΤΙ» προέρχεται από την πολύ παλιά ονομασία του γιαουρτιού στην περιοχή (μαρκατ’).
Στην αρχή η επιχείρηση εμπορευόταν γιαούρτι πρόβειο και αγελάδος (παραδοσιακού τύπου) καθώς και αριάνι. Το αριάνι ή αϊράνι ή ελληνικό οξύγαλα, κοινώς ξινόγαλα, είναι ένα κρύο ρόφημα γιαουρτιού που μερικές φορές περιέχει και αλάτι. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας, Μέσης Ανατολής και στη Νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα το αριάνι είναι ιδιαίτερα γνωστό και διαδεδομένο στη Μακεδονία και στη Θράκη. Ο βιογραφούμενος ήταν ο πρώτος που παρήγαγε αριάνι στο εμπόριο εκτός της Θράκης.
Από το 2000 μπήκε και στην αγορά του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος με την ονομασία «ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΚΟΖΑΝΗΣ». Σήμερα η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων της και την παραδοσιακή τεχνική τους.
Στην προσωπική του ζωή ο Χρήστος Διάφας είναι παντρεμένος από το 1986 με την Κατερίνα Σκόρδα με καταγωγή από την πόλη της Κοζάνης και γεννημένη το 1967, η οποία εξαρχής είναι δίπλα του, συνοδοιπόρος σε όλα του τα βήματα. Σήμερα είναι η υπεύθυνη στην παραγωγή των γιαουρτιών της επιχείρησης.
Απέκτησαν δύο κόρες, τη Βαλέρια και την Άννα. Η Βαλέρια γεννήθηκε το 1986 και ασχολείται ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση, στο διοικητικό κομμάτι και στην παραγωγή. Η Άννα γεννήθηκε το 1990, σπούδασε και έζησε μια δεκαετία στην Αγγλία. Τώρα ζει στην Ελλάδα και ασχολείται ενεργά με την οικογενειακή επιχείρηση στο διοικητικό κομμάτι.
Ο Χρήστος έχει μεγάλη αγάπη για τα ζώα και του αρέσει πολύ η μουσική. Αυτό που ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν ως αρχή είναι η εντιμότητα και η πρόθεση αυτό που κάνουν να το κάνουν σωστά. Στη δουλειά τους, με το όποιο κόστος, προσπαθούν να διατηρήσουν την ποιότητα, βγάζοντας με τον παραδοσιακό τρόπο το γιαούρτι.
Αυτό που έμαθαν στις κόρες τους και οι δυο τους είναι πως πρέπει να δουλεύεις τίμια και σωστά για να πας μπροστά. Η εντιμότητα και η ειλικρίνεια πρέπει να διακατέχει τους ανθρώπους για να πάνε μπροστά, παρόλο που πολλές φορές η ζωή έχει δείξει το αντίθετο. Αρχή τους είναι πως δεν πρέπει να θεωρούν τίποτα δεδομένο στη ζωή, να παλεύουν και να βάζουν στόχους για να τους πετύχουν. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που εν καιρώ κρίσης, η επιχείρηση πάει πολύ καλά.