Μενού Κλείσιμο

Κοίλα Κοζάνης

 

Τα Κοίλα είναι χωριό της Κοζάνης που βρίσκεται στη οδό που ενώνει την πόλη της Κοζάνης με την Εγνατία Οδό, την Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα. Απέχει 3 περίπου χιλιόμετρα από την Κοζάνη και έχει 1.115 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Ισλαμλή και ανήκε στην Τοπαρχία του Εγρί Μπουτζάκ με έδρα το Δρέπανο. Στη συνέχεια ονομάστηκε Λιμνάδες και τελικά πήρε τη σημερινή ονομασία που οφείλεται στη θέση του μέσα σε κοιλάδα.

Στα Κοίλα εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τον Πόντο και από το Αδά Παζάρ της σημερινής επαρχίας Κοτζαέλι όπου βρισκόταν η αρχαία Νικομήδεια.

Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου ο οποίος ξεκίνησε να ανεγείρεται το 1938 αλλά η κατασκευή του διακόπηκε λόγω του πολέμου του 1940 και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1950. Χαρακτηριστικό του ναού είναι τα δύο καμπαναριά του.

Στην περιοχή των Κοίλων βρίσκεται το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, όπου κάθε χρόνο γίνεται έκθεση στην οποία συμμετέχουν έμποροι με τοπικά προϊόντα από την Ελλάδα και από άλλα κράτη των Βαλκανίων.