Μενού Κλείσιμο

Χατζηκαντής Μιχάλης

Ο Μιχάλης Χατζηκαντής γεννήθηκε το 1962 στο Παραδείσι της Ρόδου. Είναι πτυχιούχος γεωπόνος του Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1991 ίδρυσε στο Παραδείσι το κατάστημα αγροτικών εφοδίων «Αγροτικό Κέντρο». Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.

 

Η καταγωγή της οικογένειας Χατζηκαντή είναι από το Παραδείσι της Ρόδου. Το Παραδείσι λεγόταν παλαιότερα «Βιλανόβα» και σύμφωνα με την παράδοση, το 1330 πήρε το όνομα από τον Γάλλο Μεγάλο Μάγιστρο Ελιόν Βιλνέβ του Τάγματος των Ιπποτών, ο οποίος έκτισε το κάστρο του σε μια κοντινή περιοχή που ονομαζόταν «Παραδείσιοι Κήποι». Επειδή οι τότε κάτοικοι αποκαλούσαν τον Ελιόν Βιλνέβ «Βιλανόβα», η όλη περιοχή πήρε αρχικά το όνομα Βιλανόβα.

Το Παραδείσι ήταν ένας εύφορος κάμπος της Ρόδου με πολλά νερά. Έως τη δεκαετία του 1960 υπήρχε μεγάλη παραγωγή και έκαναν εξαγωγές προϊόντων σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η περιοχή άλλαξε ριζικά με την δημιουργία του αεροδρομίου την περίοδο 1972-1975, όπου έκλεισαν όλα τα πηγάδια και καταστράφηκε ο κάμπος. Έτσι, ένα από τα πιο εύφορα και πλούσια κομμάτια της Ρόδου έπεσε σε μαρασμό, χωρίς να πραγματοποιηθεί κανένα αντισταθμιστικό μέτρο οφέλους για την περιοχή μέχρι σήμερα.

Ο παππούς του βιογραφούμενου από την μεριά του πατέρα του, λεγόταν Μιχάλης Χατζηκαντής και είχε παντρευτεί την Αναστασία Μπέλλου. Απέκτησαν έντεκα παιδιά, εκ των οποίων επέζησαν τα έξι.

Από την πλευρά της μητέρας του, ο παππούς του λεγόταν Παναγιώτης Παναής και παντρεύτηκε τη Μαρία Παπακωνσταντίνου. Απέκτησαν επτά παιδιά, εκ των οποίων επέζησαν τα έξι.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Εμμανουήλ Χατζηκαντής, παντρεύτηκε τη Μαριέττα Παναή και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τη Μαρία, τον βιογραφούμενο Μιχάλη, τον Παναγιώτη και την Αναστασία.

Ο Μιχάλης Χατζηκαντής φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο στο Παραδείσι, ενώ Γυμνάσιο και Λύκειο φοίτησε στην Σορωνή. Έπειτα πήγε στην Γερμανία, όπου παρακολούθησε μαθήματα γερμανικής γλώσσας στο κολέγιο της Χαϊδελβέργης, ενώ παράλληλα εργαζόταν στον οικοδομικό κλάδο. Λίγους μήνες αργότερα επέστρεψε στη Ρόδο, αφού κλήθηκε να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία. Όταν απολύθηκε από τον στρατό, φοίτησε σε σχολή λογιστών στη Ρόδο, συνεχίζοντας παράλληλα να εργάζεται στα κτήματα της οικογένειας.

Το 1984 πήγε στην Ιταλία για να σπουδάσει γεωπονία. Αρχικά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Περούτζια και έπειτα έκανε μεταγραφή στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο. Τέλος, συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1990. Ενδιάμεσα των σπουδών του συνέχιζε να εργάζεται στα κτήματα όταν βρισκόταν στη Ρόδο.

Την ίδια χρονιά (1990) παντρεύτηκε την αγαπημένη του Κυριακή Παπακωνσταντίνου και απέκτησαν τρία παιδιά, την Αφροδίτη, τον Εμμανουήλ και τη Μαριέττα-Μαρία.

Το 1991 ίδρυσε στο Παραδείσι το δικό του κατάστημα αγροτικών εφοδίων και υπηρεσιών με την επωνυμία «Αγροτικό Κέντρο», διατηρώντας το έως σήμερα. Το κατάστημα απευθύνεται στον επαγγελματία αγρότη αλλά και τον ερασιτέχνη γεωργό, παρέχοντάς του όλα τα απαραίτητα εφόδια αλλά και την πολύτιμη γνώση και τεχνογνωσία για μια επιτυχημένη καλλιέργεια. Μετέχει σε όλα τα Εντομολογικά και Φυτοπαθολογικά Συνέδρια καθώς και τις αγροτικές εκθέσεις της χώρας. Τη διαδοχή της επόμενης γενιάς της επιχείρησης αναλαμβάνει στο εγγύς μέλλον η θυγατέρα του Μαριέττα, η οποία ολοκληρώνει τις σπουδές της στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας καθώς ασχολείται με θέματα του τόπου και του τομέα του και συμμετέχει στα κοινά. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παραδεισίου, μέλος του Δ.Σ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδεισίου, πρόεδρος και μέλος επί σειρά ετών του Συλλόγου Γεωπόνων Δωδεκανήσου, πρόεδρος των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου καθώς και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Καποδιστριακού Δήμου Πεταλούδων. Έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Παραδεισίου το διάστημα 2011-2014, καθώς και γραμματέας κομματικής Τοπικής Οργάνωσης. Είναι ιδρυτής του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδεισίου «Βιλανόβα» αλλά και του Συλλόγου Ιδιοκτητών παραλιακών κτημάτων για την προστασία της ακτής. Τέλος είναι πρόεδρος οικιστικής εταιρείας Γεωπόνων, Οικονομολόγων και Μηχανικών με την επωνυμία «Ήριννα».