Μενού Κλείσιμο

Σορωνή Ρόδου

Η Σορωνή είναι ένα μικρό χωριό στη βορειοδυτική ακτή του νησιού της Ρόδου σε απόσταση 24 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Πήρε το όνομά της από το δάσος των «Δρυών» που υπήρχε στην περιοχή, καθώς σόρων σημαίνει δάσος δρυών και χώρος με βελανιδιές.

Κύρια δραστηριότητα των κατοίκων της είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Στο εύφορο έδαφο; του χωριού καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, αμπέλια, εσπεριδοειδή και άλλα γεωργικά προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται και οι τουριστικές του υποδομές αφού η εκτεταμένη παραλία της Σορωνής είναι πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Η περιοχή έχει όμορφα φυσικά αξιοθέατα, αλλά και σημαντικά ιστορικά μνημεία, όπως είναι η αρχαία Κάμιρος και ιστορικά μοναστήρια, όπως η μονή του Αγίου Σουλά, που είναι πολύ κοντά στη Σορωνή. Το μοναστήρι έχει πάρει το όνομά του από τον Σύλλα, το μαθητή και ακόλουθο του Αποστόλου Παύλου. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι ιδρύθηκε τα πρώτα χριστιανικά χρόνια και πήρε τη σημερινή του μορφή το 1836. Σύμφωνα με την παράδοση, το νερό που αναβλύζει μέσα στη σπήλαιο του μοναστηριού έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Προς τιμήν του Αγίου Σουλά γίνεται, στις 29 και 30 Ιουλίου, το μεγαλύτερο θρησκευτικό πανηγύρι του νησιού στον τεράστιο διαμορφωμένο χώρο που περιβάλλει το μοναστήρι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής που δημιουργήθηκε και λειτουργεί με τη φροντίδα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής «Το Αμπερνάλλι». Στεγάζεται μέσα σε μια παλιά κατοικία και διαθέτει συλλογή με διάφορα αρχαία αντικείμενα, υφαντά, κεντήματα, σκεύη αλλά και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές. Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις λαογραφικού ενδιαφέροντος, ενώ διοργανώνονται επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων.

 

 

Φωτό: https://www.rhodesguide.com/travelguide/rhodes_villages.php?ssp=43