Μενού Κλείσιμο

Χανιώτης Ζέππος

• Έτος Γεννήσεως: 1935
• Επάγγελμα: Συνταξιούχος Χημικός Μηχανικός
• Τόπος Καταγωγής: Λεύκες, Πάρος, Κυκλάδες, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Ζυρίχη, Ελβετία

Ο Ζέππος Χανιώτης με καταγωγή από τις Λεύκες Πάρου γεννήθηκε στις 20-2-1935 στην Αθήνα. Σπούδασε Χημικός – Μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και εργάστηκε στη Βασιλεία. Σήμερα, είναι συνταξιούχος.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ο Ζέππος, ήταν από τις Λεύκες της Πάρου, αγρότης στο επάγγελμα. Παντρεύτηκε την εκλεκτή του σύντροφο Αικατερίνη και απέκτησαν επτά παιδιά, τον Μιχάλη, τον Γεώργιο, τον Αντώνιο, τον Αθανάσιο, τον Δημήτριο, την Κυριακή και την Άννα. Ο Αντώνιος, πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε το 1900 στις Λεύκες Πάρου και απεβίωσε το 1982. Σε ηλικία 11 χρόνων μετανάστευσε στον Πειραιά και εργάστηκε στην Αθήνα, στο πολυκατάστημα “ΔΡΑΓΩΝΑ” μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Κατίνα, η οποία γεννήθηκε το 1907 και έφυγε από τη ζωή το 1974.   Η Κατίνα, μητέρα του βιογραφούμενου, ήταν κόρη του Δημήτρη και της Πηνελόπης Βαλσαμάκη, γυναίκα τυραννισμένη, καθώς έμεινε ορφανή σε ηλικία 19 ετών με άλλα έξι αδέρφια, τον Γιώργο, τον Στέφανο, τον Κυριάκο, τον Αλέξανδρο, τη Βασιλική και τη Μαρία. Ο Γιώργος ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός, ασυρματιστής στο επάγγελμα και βοηθούσε την αδερφή του Κατίνα για να μεγαλώσει τα αδέρφια τους. Την περίοδο της Κατοχής γύρισε στην Αθήνα κι εκεί είχε επαφή με έναν εκδοτικό οίκο αγγλικής εφημερίδας. Τον συνέλαβαν και τον έστειλαν στη Γερμανία, όπου και απεβίωσε.  Οι γονείς του βιογραφούμενου απέκτησαν τρία παιδιά, πρώτα τον βιογραφούμενο Ζέππο, έπειτα την Πηνελόπη (1937-2001), πολιτικό μηχανικό, η οποία παντρεύτηκε τον Βασίλειο και απέκτησε μαζί του τρία παιδιά και τέλος τον Γεώργιο. Ο Γεώργιος γεννήθηκε το 1946 και απεβίωσε το 2015. Ασχολήθηκε με το εμπόριο δερμάτων. Παντρεύτηκε τη σύντροφο της ζωής του Αντωνία και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Δημήτρη, διευθυντή στο Παρίσι και υπεύθυνο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στις Βρυξέλλες, τη Στεφανία, Δικαστή και την Κατερίνα, Αρχιτέκτονα.

Ο βιογραφούμενος ήταν παιδί πράο, αλλά και ανεξάρτητο από μικρό, καθώς από τα 14 του χρόνια σπούδαζε και παράλληλα εργαζόταν στο βυρσοδεψείο, όπου δούλευε ο θείος του Στέφανος. Τελείωσε το Δημοτικό στην Ακαδημία Πλάτωνος και συνέχισε στο 2ο εξατάξιο Γυμνάσιο. Ήταν συμμαθητής με τους Αγγελόπουλο, Φασιανό, Γιανναρά και Λευτέρη Παπαδόπουλο. Τα βράδια εργαζόταν στο βυρσοδεψείο. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Χημικός – Μηχανικός. Εκεί γνώρισε μια φοιτήτρια, δύο χρόνια μικρότερή του, τη Θεοφανώ (Φανή) Γιάννου, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής και μέλλουσα γυναίκα του.   Η Φανή γεννήθηκε το 1937, κόρη του Γιάννου Γεωργίου και της Ζωής Γιάννου και απεβίωσε το 2012. Ήταν έντονη και δυναμική προσωπικότητα, αλλά την ίδια στιγμή ανασφαλής και ισορροπούσε, εξασφαλίζοντας ηρεμία και ασφάλεια από τον σύζυγό της. Αφού τελείωσε το Πολυτεχνείο, εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ο πατέρας της διετέλεσε Διευθυντής της Βουλής και Βουλευτής επί Σοφούλη.

Ο βιογραφούμενος το 1959-1961 υπηρέτησε ως Χημικός  – Μηχανικός στην αεροπορία. Παράλληλα, κάθε βράδυ παρέδιδε μαθήματα στο φροντιστήριο “ΜΑΝΤΑ”. Το 1961, παντρεύτηκε τη Φανή και το 1963 αποφάσισαν να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Η σύζυγός του εργαζόταν ως αρχιτέκτων. Ο βιογραφούμενος πήρε υποτροφία που του επέτρεψε να σπουδάσει και να κάνει και το μεταπτυχιακό του. Τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως  ακριβώς τα είχε σχεδιάσει. Στο Πολυτεχνείο ανακηρύχθηκε Επίκουρος Καθηγητής Φυσικοχημείας. Το 1970, του έγινε πρόταση να εργαστεί σε μια μεγάλη εταιρεία υπολογιστών, “Κέντρο Επιστημονικών Υπολογιστών”, στη Βασιλεία, όπου εργάστηκε μέχρι το 1998. Έτσι, ξεκίνησε επαγγελματικά η καριέρα του. Το 1964, γεννήθηκε ο γιος τους Αντώνιος. Μεγάλωσε με τους δυο του γονείς και πήρε και από τους δυο στοιχεία για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Είναι άνθρωπος ρεαλιστής, ορθολογιστής και κοινωνικός. Ξεκίνησε τις σπουδές του ως αρχιτέκτονας. Συνέχισε ως οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, έκανε το master του στη Βόννη και doctora στο Λονδίνο. Σήμερα, είναι παντρεμένος με τη Νάταλι Πελατόν, Ελβετίδα, και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τη Σοφία και τον Νικόλα, δίδυμα, 17 ετών σήμερα, μαθητές Γυμνασίου. Ο Αντώνιος κατέχει τη θέση του Διευθυντή στο Υπουργείο Κοινωνικών Παροχών & Ασφαλίσεων, θέση με μεγάλες ευθύνες.

Ο βιογραφούμενος σήμερα είναι συνταξιούχος. Επίσης, υπήρξε Ιδρυτικό Μέλος της “EXIT”, του Συλλόγου Ευθανασίας Ελβετίας. Παράλληλα, είναι μέλος της Ένωσης Φυσικών Ελβετίας. Στα χόμπι του συγκαταλέγονται η μελέτη της μαθηματικής φιλοσοφίας και τα θεωρητικά θεμέλια της πληροφορικής.