Μενού Κλείσιμο

Λεύκες Πάρου

Οι Λεύκες, το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό της Πάρου, είναι αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω σε λόφο κατάφυτο από πεύκα, σε υψόμετρο 200 μέτρων. Απέχει 11 χιλιόμετρα από την Παροικιά, την πρωτεύουσα του νησιού, και είναι το ορεινότερο αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του με 545 κατοίκους.

Η ονομασία του χωριού οφείλεται στις πολλές λεύκες, δηλαδή τα δέντρα, που υπήρχαν παλαιότερα εκεί. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού επέλεξαν αυτό το μέρος για να εγκατασταθούν, φοβούμενοι τους πειρατές. Μερικοί από αυτούς, ήταν πρόσφυγες από την Κρήτη. Οι Λεύκες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου.

Είναι ένα χωριό ξεχωριστής ομορφιάς, με πολλά πεύκα, ελιές, αμυγδαλιές και ευκαλύπτους. Τα σπίτια είναι καθαρά, ασβεστωμένα και πλημμυρισμένα με πολύχρωμα λουλούδια. Ο κεντρικός δρόμος είναι ασπρισμένος και λιθόστρωτος και ονομάζεται Ράμνος, γιατί παλαιότερα ένα δέντρο ράμνος δέσποζε μέσα στο δρόμο. Νεοκλασικά σπίτια, το σχολείο, το Σπίτι της Λογοτεχνίας όπου φιλοξενούνται συγγραφείς, μεταφραστές και άλλοι καλλιτέχνες, τουριστικά μαγαζιά, καφενεία στη μικρή πλατεία και το μνημείο των Ηρώων συμπληρώνουν το σκηνικό. Στο τέρμα του Ράμνου είναι χτισμένος ο εντυπωσιακός ναός της Αγίας Τριάδας, χτισμένος το 1835, από παριανό μάρμαρο. Ο μεγαλοπρεπής ναός είναι τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένη την οροφή του μεσαίου κλίτους. Στη δυτική όψη του υπάρχει πρόπυλο, το οποίο στηρίζεται σε τέσσερις διπλές μαρμάρινες κολώνες ιωνικού ρυθμού, με τοξωτά ανοίγματα στις τρεις πλευρές του, ενώ στην τέταρτη, στο βάθος του, βρίσκονται οι τρεις πύλες του ναού, από τις οποίες η μεσαία είναι ψηλότερη και μεγαλοπρεπέστερη.

Μέσα από τους λόφους, ξεπροβάλλουν εκκλησίες του 15ου και 17ου αιώνα, ανεμόμυλοι και περιστεριώνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το λαογραφικό μουσείο του χωριού, που διαχειρίζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Υρία», με δείγματα της παλαιάς ζωής όπως κεντήματα, υφαντά, εργαλεία και διάφορα άλλα παραδοσιακά αντικείμενα.

Από το χωριό ξεκινά η Βυζαντινή οδός, ένα μοναδικό μαρμαρόστρωτο μονοπάτι 1000 ετών και 3,5 χιλιομέτρων, το οποίο κινείται παράλληλα με τον αμαξωτό δρόμο και ενώνει τις Λεύκες με το χωριό Πρόδρομος.

Στις Λεύκες διοργανώνεται ένα από τα πιο γνωστά πανηγύρια στην Πάρο, γνωστό ως η γιορτή του Καράβολα. Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία συμβολίζει τον αποχαιρετισμό του καλοκαιριού και πραγματοποιείται στο τέλος Αυγούστου. Το γλέντι κρατάει ως το πρωί και το κυρίως πιάτο που σερβίρεται είναι οι καράβολες, δηλαδή μεγάλα ντόπια σαλιγκάρια, που συνοδεύονται από διάφορα ορεκτικά και άφθονο κρασί.