Μενού Κλείσιμο

Ανάγνος Λυμπέρης

• Έτος Γεννήσεως: 1943
• Επάγγελμα: Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής
• Τόπος Καταγωγής: Ορεινή Ηλείας Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας
• Τόπος Διαμονής: Λυκόβρυση Αττικής

Ο Ανάγνος Λυμπέρης γεννήθηκε το 1943 στο χωριό Ορεινή του Νομού Ηλείας. Το 1973 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στη συνέχεια εισήχθη, μετά από εξετάσεις, στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ).

Ο παππούς του, Ανάγνος Λυμπέρης, γεννήθηκε στο χωριό Ορεινή Ηλείας και ήταν κτηνοτρόφος. Γνώρισε τη Σωτηρία από το χωριό Παραλoγγοί Γορτυνίας, την παντρεύτηκε και απέκτησαν έξι παιδιά. Ζούσαν στο χωριό σαν απλή αγροτική οικογένεια, χωρίς να έχουν την ευχέρεια να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Ο Θεόδωρος Λυμπέρης, πατέρας του Ανάγνου, γεννήθηκε στο ίδιο χωριό το 1902. Αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο στο χωριό του και ασχολήθηκε με αγροτικές εργασίες. Το 1922 πολέμησε με τον Ελληνικό Στρατό στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Με την καταστροφή της Σμύρνης γλίτωσε ως εκ θαύματος από τις σφαίρες που έπεφταν γύρω του. Μετά τον Πόλεμο επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1934 γνώρισε τη Μαρία Πατσούρη από το χωριό Παραλογγοί Αρκαδίας. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά, τη Νίκη, την Ασημίνα, τη Χρυσούλα και τον Ανάγνο. Έζησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο αλλά δεν είχε ενεργή συμμετοχή. Απεβίωσε το 1980.

Ο Ανάγνος Λυμπέρης γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1943 στο χωριό Ορεινή του Νομού Ηλείας και εκεί ολοκλήρωσε το δημοτικό σχολείο. Τις τρεις πρώτες τάξεις του γυμνασίου φοίτησε στο γυμνάσιο Λαμπείας και τις υπόλοιπες τρεις στο Πελόπιο Ν. Ηλείας.

Το 1963 παρουσιάστηκε στο Στρατό Ξηράς, όπου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και παρέμεινε πέραν της κανονικής του θητείας επιπλέον δύο χρόνια.

Το 1967 έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στην, τότε, Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς (σήμερα Πανεπιστήμιο Πειραιώς), ενώ παράλληλα προσλήφθηκε στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας ως υπάλληλος, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1973. Παρόλο που σπούδαζε κι εργαζόταν, ήταν συνεπής και καλός φοιτητής.

Τελείωσε το Πανεπιστήμιο το 1973 και στη συνέχεια εισήχθη, μετά από εξετάσεις, στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ), όπου και παρέμεινε μέχρι το 1993 όπου και καταργήθηκε. Η θέση του στο ΣΟΛ ήταν Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής των οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και οργανισμών. Εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΣΟΛ σε δύο συνεχείς εκλογές και για τέσσερα έτη.

Το έτος 1993 ιδρύει μαζί με έξι ακόμα Ορκωτούς Λογιστές την εταιρεία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ A.E», η οποία και μετονομάζεται σε «BKR-ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ A.E. ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» με έδρα τα γραφεία της στην οδό Πατησίων 81 και Χέυδεν, όπου διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Κύρια δραστηριότητα της εταιρείας ήταν να παρέχει σε όλες τις οικονομικές μονάδες (Α.Ε., Νομικά πρόσωπα, οργανισμούς κλπ.) τις εξής κυρίως υπηρεσίες: Ετήσιους τακτικούς ελέγχους που προβλέπονται από τη Νομοθεσία, γενικούς και ειδικούς ελέγχους, οργανώσεις λογιστηρίων και συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, εφαρμογές του γεν. λογιστικού σχεδίου στη Γενική και Αναλυτική Λογιστική, ελέγχους για συγχωνεύσεις και μετατροπές επιχειρήσεων, εκτιμήσεις αξίας επιχειρήσεων, παροχή συμβουλών για προετοιμασία εισαγωγής εταιρειών στη χρηματιστηριακή αγορά, φορολογικές συμβουλές, ειδικοί έλεγχοι για φορολογική χρήση και εφαρμογή Διεθνών Ελεγκτικών Προτύπων.

Η εταιρεία είχε εξασφαλίσει συνεργασία με το Διεθνή Όμιλο εταιρειών ελεγκτικής και Συμβούλων επιχειρήσεων BKR INTERNATIONAL, του οποίου ήταν ισότιμο μέλος.

Το 2015 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών «BDO ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ AE».

Το 1987 ο Ανάγνος γνώρισε την Ευσταθία Γιαννακοπούλου από το Σούλι Μεγαλουπόλεως Αρκαδίας, την παντρεύτηκε και απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μαρία (32 ετών) και τη Θεοδώρα (30 ετών). Η Μαρία ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές σπουδές της στη Λογιστική και τη Χρηματοοικονομική στο University of Edinburgh Business School και η Θεοδώρα στη Διαχείριση Ανθρωπίνου Δυναμικού στο Queen Mary University of London. Και οι δύο είναι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές και παρέχουν υπηρεσίες στην Εταιρεία «BDO ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΕ», η οποία είναι μέλος της ΒDΟ INTERNATIONAl, του πέμπτου μεγαλύτερου δικτύου παροχής Ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως.

Προσωπικός του στόχος είναι να δημιουργήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ορεινή, Λαογραφικό Μουσείο.

Ασχολείται με την οικογένειά του, αγαπάει τη μουσική και είναι συλλέκτης της παραδοσιακής δημοτικής μουσικής, κυρίως των ετών 1932 έως 1960. Του αρέσει και χορεύει πολύ καλά τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια. Συμμετέχει στην οργάνωση εκδηλώσεων παραδοσιακής δημοτικής μουσικής στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ορεινή.

Έχει αναπτύξει συνδικαλιστική δράση ως μέλος του Δ.Σ. του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ» και μέλος του Δ.Σ. του «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ». Είχε εκλεγεί μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣΤΑ) του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (2006-2009 και 2013-2019).

Έχει αναπτύξει μεγάλη πολιτιστική δράση στα πλαίσια του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού του και της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λαμπείας, ως Πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αντίστοιχα. Επιπλέον, ενδιαφέρεται για την τοπική αυτοδιοίκηση και υπήρξε κοινοτικός σύμβουλος της ιδιαίτερης πατρίδας του, Ορεινή Ηλείας (1986-1990).