Μενού Κλείσιμο

Παραλογγοί Αρκαδίας

Οι Παραλογγοί είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Γορτυνίας, χτισμένος στις δυτικές-νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Αφροδίσιο, σε υψόμετρο 800 μ. Έχει πανοραμική θέα προς το όρος Ερύμανθος και τον ομώνυμο ποταμό καθώς και στο κεφαλοχώρι της Δίβρης.

Κοντά στο χωριό υπάρχει πέτρινο γεφύρι στον ποταμό Ερύμανθο, έργο Λαγκαδινών μαστόρων. Πρόκειται για μια μονοκάμαρη γέφυρα με άνοιγμα καμάρας μήκους 18 μέτρων που εξυπηρετούσε την επικοινωνία της περιοχής των Παραλογγών με τη Δίβρη και την Πάτρα, και όπως φαίνεται αποτελούσε μέρος των τεχνικών έργων, που έγιναν την εποχή εκείνη (περ. 1880) προκειμένου να επιτευχθεί η επικοινωνία μεταξύ Τρίπολης, Καλαβρύτων, Πάτρας. Το γεφύρι χαρακτηρίζεται από το επιμελημένο χτίσιμο λίθων, οι δε λίθοι που σχηματίζουν την καμάρα είναι πελεκητοί.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει πετρόκτιστη βρύση κάτω από πλατάνια σε καταπράσινη τοποθεσία. Το 1827 είχε συσταθεί εκεί στρατόπεδο υπό τους Δ. Πλαπούτα, Α. Γρηγοριάδη, Γενναίο Κολοκοτρώνη και άλλων αγωνιστών για την εποπτεία των κινήσεων του Δελή Αχμέτ Πασά που είχε στρατοπεδεύσει στην περιοχή της  Δίβρης ως επικεφαλής δύναμης 15.000 Τουρκοαιγυπτίων.

 

 

Φωτό: http://discovergortynia.gr/Entity/Details/242