Μενού Κλείσιμο

Αλαφούζος Δημήτριος

O Δημήτριος Αλαφούζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι γιος του Μάρκου Αλαφούζου γεννηθέντος στον Πειραιά και της Ουρανίας Μαριόρα γεννηθείσης στην Αθήνα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου και σήμερα ζει και εργάζεται στον τραπεζικό τομέα στο Λονδίνο. Παράλληλα έχει αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων και στον τομέα λογιστικών καταχωρήσεων. Το 2015 διορίστηκε Πρόεδρος του Τμήματος της AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association) στο Λονδίνο από τον περιφερειακό κυβερνήτη του εν λόγω τάγματος, ενώ είναι μέλος επαγγελματικών σωματείων, συντεχνιών και ιδιωτικών λεσχών του Λονδίνου.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Μάρκος Αλαφούζος και γεννήθηκε στον Πειραιά. Είχε καταγωγή από την Οία, μία παραδοσιακή κοινότητα  της Σαντορίνης. Η Οία ονομάζεται και Απάνω Μεριά ή Ανωμεριά και οι κάτοικοι Απανωμερίτες. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού, σε απόσταση 11 χλμ. ΒΔ από τα Φηρά και σε υψόμετρο περίπου 121 μ. Θεωρείται ως ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Ελλάδας, με έντονο παραδοσιακό χαρακτήρα και είναι παγκοσμίως γνωστή για το ηλιοβασίλεμά της.

Ο Μάρκος Αλαφούζος ήταν χημικός στο επάγγελμα. Παντρεύτηκε με την Αικατερίνη Παπαμιχαήλωφ, καταγόμενη από τη Σμύρνη, το 1942. Η Σμύρνη, σημερινή Iσμίρ, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας μετά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και ο σημαντικότερος εισαγωγικός και εξαγωγικός λιμένας της Τουρκίας. Κατοικήθηκε από ελληνικούς πληθυσμούς από την αρχαιότητα μέχρι και το 1922, όταν συντελέστηκε η Μικρασιατική Καταστροφή. H πόλη είχε ένα καθαρά ελληνικό χρώμα με ανεπτυγμένο εμπόριο και αξιόλογη πνευματική κίνηση. Η γιαγιά Αικατερίνη ήταν καθηγήτρια της Γαλλικής.

Το ζευγάρι από τον γάμο του απέκτησε δύο παιδιά, τον Μαρίνο και τον Μάρκο, πατέρα του βιογραφούμενου.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Μάρκος Αλαφούζος, γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1944 στον Πειραιά. Γεννήθηκε ορφανός μιας και ο πατέρας του δολοφονήθηκε από το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) σε ηλικία μόλις 30 ετών, το 1943. Η μητέρα του Αικατερίνη μεγάλωσε μόνη τα δύο αγόρια της.

Ο Μάρκος Αλαφούζος, αν και γεννήθηκε ορφανός, κατάφερε να σπουδάσει Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Το 1975 παντρεύτηκε με την Ουρανία Μαριόρα, απόφοιτη της Αγγλικής Φιλολογίας. Γυναίκα με ιδιαίτερη προσωπικότητα που δίδασκε και την εν λόγω γλώσσα.

Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του έναν μοναχογιό, τον βιογραφούμενο Δημήτριο.

Σήμερα η μητέρα του βιογραφούμενου Ουρανία είναι συνταξιούχος, όπως και ο σύζυγός της Μάρκος, που εργάστηκε επί σειρά ετών στον ΟΤΕ (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος). Το ζευγάρι ζει μόνιμα στην Αθήνα.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Ανδρέας Μαριόρας και καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. H Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (324-395) της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (330-1453) και στη συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1453-1923), ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο A’ (306-337). Αλώθηκε επί αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (1448-1453). Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Σοφίας, ο μεγαλύτερος και λαμπρότερος Ναός του Χριστιανικού Ελληνισμού, έργο των Ισιδώρου και Ανθεμίου, τον 6ο αιώνα, το Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο και η Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Ο παππούς Ανδρέας εργαζόταν στον εμπορικό τομέα και παντρεύτηκε με την Ελένη Κορακάκη το 1951, με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της από την Κρήτη και από την πλευρά της μητέρας της από την Πλάκα της Αθήνας.

Ο βιογραφούμενος, Δημήτριος Αλαφούζος, γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1979 στην Αθήνα. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο «Ελληνική Παιδεία» στην περιοχή της Κυψέλης και θυμάται την αυστηρότητα των δασκάλων του έως και σήμερα. Από εκείνη την εποχή θυμάται ακόμη ότι στο σχολείο έψελναν χριστιανικούς ύμνους. Ήταν άριστος μαθητής και παραστάτης στις παρελάσεις.

Στη συνέχεια φοίτησε στο Αμερικανικό Κολέγιο της Αγίας Παρασκευής, όπου θυμάται πώς διδασκόταν η Αγγλική γλώσσα με αμερικανική προφορά. Στο Κολέγιο υπήρξε άριστος μαθητής με πολύ καλές επιδόσεις, ενώ παράλληλα τα τελευταία δύο χρόνια έκανε τα A΄ Levels για την προετοιμασία του ώστε να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Αφού έλαβε τα προαπαιτούμενα αποτελέσματα στις εξετάσεις του, έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο με αναβολή ενός έτους και τον χρόνο αυτό (1997-1998) εργάστηκε σε μία εκδοτική εταιρεία ως υπεύθυνος κυκλοφορίας.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου 1998 ο βιογραφούμενος έφτασε στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου και εκεί φοίτησε, για διάστημα τεσσάρων ετών, στη Σχολή των Μηχανικών, αποφοιτώντας ως Ηλεκτρολόγος – Ηλεκτρονικός Μηχανικός. Το διάστημα αυτό, παράλληλα, τα καλοκαίρια εργαζόταν στην εταιρεία British Telecom (τον αντίστοιχο ελληνικό ΟΤΕ). Το 2002 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και άρχισε να εργάζεται σε μία επενδυτική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί εργάστηκε περίπου τρία χρόνια και στη συνέχεια μεταπήδησε σε επενδυτική τράπεζα, όπου απέκτησε και την απαραίτητη εμπειρία στον λογιστικό και οικονομικό τομέα.

Το 2010 ο βιογραφούμενος απέκτησε τη Βρετανική υπηκοότητα και το 2011 αποχώρησε από την πρώτη τράπεζα όπου εργάστηκε, δεχόμενος πρόταση από άλλη βρετανική τράπεζα αμερικανικών συμφερόντων, όπου και εργάστηκε για διάστημα δυόμισι ετών. Κατόπιν νέας πρότασης, αμέσως μετά, εργάστηκε σε νέα τράπεζα ελβετικών συμφερόντων, όπου συνεχίζει να εργάζεται έως και σήμερα στο Λογιστικό Τμήμα Ελέγχου Προϊόντος. Παράλληλα, ο βιογραφούμενος το 2013 άνοιξε προσωπική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων. Με τη βοήθεια ειδικών συνεργείων και επαγγελματιών αγοράζει ακίνητα, τα επισκευάζει και στη συνέχεια τα ενοικιάζει. Η εταιρεία αυτή λειτουργεί έως και σήμερα.

Το 2014 ο Δημήτριος Αλαφούζος άνοιξε μία ακόμη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον τομέα λογιστικών καταχωρήσεων και έχει πελάτες ιδιώτες και εταιρείες. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ιδιόκτητη και τη διευθύνει ο ίδιος, υποστηριζόμενος από το άρτια καταρτισμένο προσωπικό του γραφείου, καθώς και από εξωτερικούς συνεργάτες.

Ο βιογραφούμενος είναι μέλος επαγγελματικών σωματείων (λογιστικών – χρηματοοικονομικών) και μέλος παλαιάς συντεχνίας της πόλης του Λονδίνου (City of London) και ιδιωτικών λεσχών του Δυτικού Λονδίνου. Όπως αναφέρει ο βιογραφούμενος, «τα μέλη των συντεχνιών αυτών έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να εκλέξουν τον Λόρδο Δήμαρχο και τους αστυνομικούς διευθυντές της πόλης». Επίσης, είναι ελευθεροτέκτονας και έχει διατελέσει Πρόεδρος σε τρεις συμβολικές στοές και άλλα τεκτονικά εργαστήρια.

Ο Δημήτριος Αλαφούζος είναι, επίσης, μέλος οικονομικής επιτροπής κοινωφελούς ιδρύματος.

Όπως αναφέρει ο βιογραφούμενος, «εργάζομαι πολλές ώρες και ο τρόπος ζωής μου είναι συγκεκριμένος. Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου τον αφιερώνω στον μικρό κήπο του σπιτιού μου, στον οποίο έχω φυτέψει και μία ελιά, δέντρο που είναι σχετικά σπάνιο στη Βρετανία, καθώς και  βότανα όπως λεβάντα, θυμάρι και άλλα. Λατρεύω τη δυτική εκκλησιαστική μουσική, καθώς επίσης και τα ταξίδια με τρένο».