Μενού Κλείσιμο

Οία Σαντορίνης

Η Οία είναι παραδοσιακός οικισμός της Σαντορίνης, γνωστός παγκοσμίως για το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα, όταν ο ήλιος βυθίζεται στην γαλάζια θάλασσα πίσω από το ηφαίστειο. Είναι χτισμένη στο βορειότερο τμήμα της καλντέρας, σε υψόμετρο περίπου 120 μέτρων, γι’ αυτό και λέγεται Απάνω Μεριά ή Άνω Μεριά και οι κάτοικοί της Απανωμερίτες.

Ο οικισμός δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, ως ένα από τα πέντε καστέλια της Σαντορίνης και ονομαζόταν Καστέλι του Αγίου Νικολάου. Παραδοσιακά ήταν τόπος καραβοκύρηδων και μάλιστα όταν το 1890 το νησί αριθμούσε λιγότερους από 2.500 κατοίκους, στην Οία υπήρχε ένα μικρό ναυπηγείο και 130 πλοία που ανήκαν στους κατοίκους της. Αυτός ο εμπορικός στόλος έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Οίας μέσω του διαμετακομιστικού εμπορίου στα τέλη του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου, όταν ξεκίνησε η κυριαρχία των ατμόπλοιων και η συγκέντρωση του ναυπηγικού κεφαλαίου στον Πειραιά.

Το κάστρο της Οίας, γύρω από το οποίο είχε ιδρυθεί ο πρώτος οικισμός, βρίσκεται στο βόρειο άκρο της καλντέρας. Κατέρρευσε από μεγάλο σεισμό τη δεκαετία του 1950 και σήμερα σώζεται μόνο ένα μικρό μέρος του. Θεωρείται όμως ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία για να απολαύσει κάποιος το περίφημο ηλιοβασίλεμα και να θαυμάσει την Οία όπως απλώνεται στην καλντέρα.

Χαρακτηριστικά χτίσματα της Οίας είναι τα υπόσκαφα σπίτια και τα καπετανόσπιτα του 19ου αιώνα. Οι υπόσκαφες κατοικίες που στέγαζαν τα πληρώματα των καραβιών είναι θολωτές κατασκευές, «σκαμμένες» μέσα στην ηφαιστειογενή γη και έχουν μία πόρτα, δύο στενά παράθυρα και έναν φεγγίτη στην πρόσοψη. Τα δε καπετανόσπιτα, τα σπίτια των πλοιοκτητών, έχουν νεοκλασικό στυλ και είναι λιτά στην όψη με χρωματιστά στοιχεία.

Τα μικρά σοκάκια του οικισμού οδηγούν σε διάσπαρτα εκκλησάκια, σε καφετέριες, εμπορικά και εστιατόρια. Μερικές από τις πανέμορφες εκκλησίες της Οίας είναι ο Άγιος Νικόλαος με τον γαλάζιο τρούλο, η Παναγιά του Ακάθιστου Ύμνου ή Παναγιά Πλατσανή και ο Άγιος Γεώργιος στην είσοδο του χωριού που στέγασε την ιερή εικόνα του Αγίου, την οποία μετέφερε από την Κωνσταντινούπολη στην Οία, πρόγονος της εφοπλιστικής οικογένειας Νομικού. Προς τιμήν του Λουκά Νομικού έχει στηθεί προτομή πάνω σε μαρμάρινη στήλη στην οποία έχει χαραχθεί το σκαρίφημα του ιστιοφόρου πλοίου «Ταξιάρχης», του εφοπλιστή, 230 τόννων, το οποίο ναυπηγήθηκε στη Σύρο το 1893.

Στην Οία λειτουργεί ένα εξαιρετικό Ναυτικό Μουσείο όπου εκτίθενται ακρόπρωρα, άγκυρες, και διάφορα μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης στα ιστιοφόρα του 19ου αιώνα, όπως σκαλιστές ναυτικές κασέλες, εξάντες, μοντέλα και υδατογραφίες παλιών και νέων πλοίων, εργαλεία και σχέδια από τους Σαντορινιούς ταρσανάδες, στολές και εργαλεία των τοπικών μαστόρων ναυπηγών. Επίσης παρουσιάζονται σπάνια έγγραφα, βιβλία, χάρτες, ναυλοσύμφωνα, προικοσύμφωνα, διαθήκες ναυτικών και πολλές φωτογραφίες.

Κοντινές παραλίες στην Οία είναι το Αμμούδι που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον οικισμό, η Αρμένη που για να την προσεγγίσει κάποιος χρειάζεται να «κοπιάσει» κατεβαίνοντας 292 σκαλοπάτια, οι Μπαξέδες και ο Κολούμπος με ψιλά μαύρα και κόκκινα βότσαλα κοντά στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο.

Στην Οία γίνονται διάφορα πανηγύρια όταν γιορτάζουν οι εκκλησίες της. Ξεχωρίζει το πανηγύρι στις 4 Αυγούστου όταν γιορτάζει το εκκλησάκι των Επτά Παίδων, στο οποίο η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης. Στο πανηγύρι προσφέρεται ντόπιο κρασί και παραδοσιακή φάβα, ενώ δεν λείπει και η  παραδοσιακή μουσική.

 

 

Φωτό: https://www.σαντορινη.com.gr/οια.html