Μενού Κλείσιμο

Αγγλοπούλου Αγλαΐα

• Έτος Γεννήσεως: 1975
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Βούναινα Λάρισας, Λάρισα, Θεσσαλία, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Λάρισα, Θεσσαλία, Ελλάδα

Η Αγλαΐα Αγγλοπούλου γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1975. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στα Βούναινα, ένα προσφυγικό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα. Από αρκετά νεαρή ηλικία ίδρυσε την εταιρεία εμπορίας ανταλλακτικών ηλεκτρικών συσκευών και ψυκτικών μηχανημάτων “PART CENTER”. Είναι παντρεμένη με τον Μιχάλη Ανατολίτη και μητέρα τριών παιδιών. Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και την παράδοση.

Οι ρίζες της βιογραφούμενης είναι από το χωριό Σουλούτσοβα της Καππαδοκίας και τα Άγραφα Ευρυτανίας. Οι πρόγονοί της από την Καππαδοκία, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Το 1924 φτάνοντας στην Ελλάδα, επέλεξαν να εγκατασταθούν στα Βούναινα Λάρισας, ένα μέρος σαν εκείνο που άφησαν για πάντα πίσω τους.

Οι γονείς της, Γεώργιος Χαρ. Αγγλόπουλος και Ευδοκία Αγαπ. Χαρακοπούλου γεννήθηκαν στα Βούναινα, όπου παντρεύτηκαν και δημιούργησαν την οικογένειά τους. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Χαράλαμπο και την Αγλαΐα.

Η Αγλαΐα λίγο πριν την ενηλικίωσή της μετακομίζει στη Λάρισα, διεκδικώντας τις ευκαιρίες που της στέρησε η διαμονή στο χωριό. Έτσι, ξεκινάει μαθήματα κοπτικής-ραπτικής, πλεκτικής, κεντήματος, Αγγλικών, Γερμανικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιολί και πιάνο. Αν και της δίνεται η ευκαιρία να σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία με υποτροφία στη Γερμανία, προτιμά να παραμείνει στον τόπο της, όπου και ξεκινά να εργάζεται. Λίγα χρόνια αργότερα, στις 15 Μαΐου 1999, παντρεύεται τον Μιχαήλ Γ. Ανατολίτη και αποκτούν μαζί τρία παιδιά, δυο δίδυμα αγόρια, τον Γιώργο και τον Παύλο (2001) και τη Δήμητρα (2002). Παράλληλα, τον Ιούνιο του 2001 ιδρύει τη δική της επιχείρηση, την οποία επεκτείνει με σταθερούς ανοδικούς ρυθμούς.

Ο χορός και το τραγούδι υπάρχουν στη ζωή της από μικρή ηλικία. Το 1999 εντάσσεται στη χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων της Λάρισας και εκλέγεται μέλος του Συμβουλίου το 2012. Με την ομάδα του Λυκείου ταξιδεύει στη Βαρσοβία (2010), στο Πεκίνο (2014) και στη Μόσχα (2015), λαμβάνοντας μέρος σε χορευτικές επιδείξεις. Συμμετείχε επίσης στις παραστάσεις «Από την τελετουργία στο γλέντι» (2013, Κηποθέατρο Λάρισας), «Αέρας, γη, νερό, φωτιά! Στοιχεία αχάλαστα» (2017, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), «1821, Όλα στο φως» (2021, Κηποθέατρο Λάρισας).

Το 2011 με μια ομάδα νέων από τα Βούναινα επαναλειτουργούν τον Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων «Η Καθ’ ημάς Ανατολή», με στόχο τη διάδοση του Μικρασιατικού τους πολιτισμού. Η Αγλαΐα αναλαμβάνει ταμίας του Συλλόγου και συστήνει παραδοσιακή χορωδία και χορευτικό. Συμμετέχουν σε πολυάριθμες εκδηλώσεις και το 2016 διοργανώνουν με επιτυχία την 18η Πανελλήνια Σύναξη Καππαδοκών (Γαβούστιμα) στα Βούναινα. Τον Μάρτιο του 2019, με τη χορωδία του συλλόγου παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις για τα 125 χρόνια του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης. Την ίδια περίοδο, ταξιδεύει στο Παρίσι με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων και συμμετέχει στην εκδήλωση «Ημέρα Φίλων της Καππαδοκίας» που διοργανώνει το Γαλλικό Σωματείο «Les Amis de la Cappadoce».

Τα Μικρασιατικά ακούσματα γίνονται αφορμή για να μάθει κανονάκι και παραδοσιακά κρουστά. Έχει πάρει μέρος παίζοντας μπεντίρ στην εκδήλωση του παραδοσιακού εργαστηρίου «Μελωδία» σε συνεργασία με τον Παντελή Θαλασσινό στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.