Μενού Κλείσιμο

Αδαμόπουλος Νικόλαος

• Έτος Γεννήσεως: 1959
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Τρίπολη, Αρκαδία, Πελοπόννησος, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

O Νικόλαος Αδαμόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα Ηλείας το 1959. Είναι γιος του Χαράλαμπου Αδαμόπουλου με καταγωγή από την Τρίπολη Νομού Αρκαδίας και της Μαρίας Αθανασοπούλου με καταγωγή από την Αμαλιάδα Νομού Ηλείας. Είναι επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας με την επωνυμία «KM POSIDON CORP – General Construction», που εδρεύει στο Whitestone της Νέας Υόρκης. Είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Μεστούση και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Βασίλειος Αδαμόπουλος και ήταν αγρότης. Παντρεύτηκε με τη Γεωργία και το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του επτά παιδιά, τέσσερα κορίτσια και τρία αγόρια. Τον Χρήστο, τον Γαβριήλ, τον Ιωάννη, τη Χρυσούλλα, Ξανθή, Ιωάννα, τον Χαράλαμπο, πατέρα του βιογραφούμενου, και την Αθηνά.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, γεννήθηκε το 1913 στην Τρίπολη (γνωστή παλιότερα ως Τριπολιτσά και Τρομπολιτσά), πόλη στην κεντρική Πελοπόννησο, μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας και της Επαρχίας Μαντινείας. Βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 660 μ. Η πρώτη αναφορά στο όνομα της Τρίπολης γίνεται το έτος 1467 και τα τελευταία χρόνια του 17ου αιώνα η Τρίπολη είναι μια μεγάλη πόλη με Τούρκους, Αρμένιους και Έλληνες κατοίκους. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821 η πόλη πέρασε σε Ελληνικά χέρια μετά από πολύμηνη πολιορκία που είχε ως αποτέλεσμα την άλωση της πόλης. Από τα αξιοθέατα της πόλης ξεχωρίζουν: η Μητρόπολη αφιερωμένη στον Άγιο Βασίλειο, που οικοδομήθηκε στη θέση όπου ήταν το τζαμί του Mπεκίρ Πασά, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, έργο του αρχιτέκτονα Eρνέστου Tσίλλερ και το Πολεμικό Μουσείο, στην κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου. H πόλη διαθέτει Δημόσια, Δημοτική και Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

Ο Χαράλαμπος Αδαμόπουλος ήταν αγροκτηνοτρόφος και την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου (1946-49) υπηρέτησε σαν αστυνομικός. Άνθρωπος ήπιων τόνων, εργατικός και καλός οικογενειάρχης. Παντρεύτηκε με τη Μαρία Αθανασοπούλου και το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του οκτώ παιδιά, πέντε αγόρια και τρία κορίτσια. Τη Βασιλική, τον Βασίλειο, τον Γεώργιο, τη Νίκη, τον Ανδρέα, τον Ιωάννη, τον βιογραφούμενο Νικόλαο και τη Γεωργία.

Η Βασιλική Αδαμοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 2 ετών.

Ο Βασίλειος Αδαμόπουλος γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε εργοδηγός, ωστόσο, σε όλη τη ζωή του υπήρξε αγρότης. Από τον γάμο του με την Καλλιόπη απέκτησε δύο παιδιά, τον Χαράλαμπο και τη Μαρία. Η οικογένεια ζει μόνιμα στην Αμαλιάδα.

Ο Γεώργιος Αδαμόπουλος γεννήθηκε το 1950. Σπούδασε εργοδηγός, αλλά ασχολήθηκε με τις αγροτικές εργασίες στην Αμαλιάδα. Είναι πατέρας δύο παιδιών, του Χαράλαμπου και του Σάκη.

Η Νίκη Αδαμοπούλου γεννήθηκε το 1953. Παντρεύτηκε με τον Γεώργιο και απέκτησαν έναν γιο, τον Βασίλη. Η Νίκη πέθανε πρόωρα, το 1983, από την επάρατη νόσο.

Ο Ανδρέας Αδαμόπουλος γεννήθηκε το 1954. Έγινε αγρότης και έμπορος αγροτικών προϊόντων. Παντρεύτηκε με την Αναστασία και το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του τέσσερα παιδιά. Τον Χάρη, τον Μανώλη, τον Σωτήρη και τον Μιχαήλ.

Ο Ιωάννης Αδαμόπουλος γεννήθηκε το 1957 και είναι αγρότης. Από τον γάμο του με τη Γεωργία απέκτησε δύο παιδιά, τον Χάρη και τη Νίκη.

Η Γεωργία Αδαμοπούλου γεννήθηκε το 1964 και ασχολήθηκε με τα οικιακά. Με τον σύζυγό της Τηλέμαχο απέκτησαν ένα παιδί, την Ελένη.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, έφυγε από τη ζωή το 1997.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Ανδρέας Αθανασόπουλος και κατάγονταν από την Αμαλιάδα, πόλη του νομού Ηλείας και έδρα του Δήμου Ήλιδας. Στους Βυζαντινούς χρόνους υπήρχε στην περιοχή ο οικισμός του ναού της Παναγίας της Πλατυτέρας, που επονομάστηκε σε Φραγκαβίλλα μετά την κατάληψη της περιοχής από τους Φράγκους. Στην Τουρκοκρατία δημιουργείται ο οικισμός του Δερβίς Τσελεπή, μετά την εκεί εγκατάσταση των υπολειμμάτων της στρατιάς του Δαμάτ Αλή Πασά που ανακατέλαβε την Πελοπόννησο το 1715  αποτελώντας στη συνέχεια έδρα Τούρκου διοικητή. Με την απελευθέρωση από τους Τούρκους δημιουργείται ο Δήμος Ελίσσης με έδρα το Δερβή – Τσελεπή και τους γύρω οικισμούς. Την εποχή αυτή η περιοχή γίνεται πόλος έλξης, χάρη στον εύφορο κάμπο που την περιστοιχίζει, και εγκατάστασης πληθυσμών από ορεινές περιοχές των Καλαβρύτων, της Γορτυνίας, της Ζακύνθου, της Κεφαλληνίας. Αυτοί οι πληθυσμοί φέρνουν μαζί τους τον άγιό τους για να του κτίσουν εκκλησία. Έτσι στην πόλη της Αμαλιάδας συναντάμε τις εκκλησίες όλων αυτών των εσωτερικών μεταναστών. Εδώ θα καταφτάσουν και πολλοί πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922. Ο αριθμός τους γίνεται αιτία να αναβαθμισθεί η υποβαθμισθείσα κοινότητα Αμαλιάδας σε Δήμο Αμαλιάδας το 1924. Η Αμαλιάδα περιλαμβάνει στα όριά της την Αρχαία Ήλιδα, που είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Πελοποννήσου στην αρχαιότητα, καθώς ήταν η διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και πρωτεύουσα των Ηλείων.

Ο Ανδρέας Αθανασόπουλος ήταν έμπορος σταφίδας. Παντρεύτηκε με τη Γεωργία και το ζευγάρι από τον γάμο του απέκτησε τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Τον Νίκο, τη Μαρία, μητέρα του βιογραφούμενου, και τον Σταύρο.

Ο Νίκος Αθανασόπουλος κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής (1941-44) συνελήφθη αιχμάλωτος και στάλθηκε στο στρατόπεδο εξόντωσης του Νταχάου στη Γερμανία. Εκεί εκτελέστηκε και δεν γύρισε ποτέ πίσω. Οι γονείς του πέθαναν με τον δικό του καημό.

Ο Σταύρος Αθανασόπουλος ασχολήθηκε με το εμπόριο και από τον γάμο του με την Παρασκευή απέκτησε ένα παιδί.

Η μητέρα του βιογραφούμενου, Μαρία Αθανασοπούλου, γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Υπήρξε αγρότισσα και εξαιρετική νοικοκυρά. Είναι μία γυναίκα λίγο αυταρχική και πολύ δυναμική.

Ο βιογραφούμενος, Νικόλαος Αδαμόπουλος, γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1959 στην Αμαλιάδα Ηλείας. Φοίτησε στο 4ο Δημοτικό σχολείο Αμαλιάδος και όπως αναφέρει ο ίδιος, «πέρασα όμορφα παιδικά χρόνια, φτωχικά αλλά όμορφα». Ο ίδιος ήταν ένα δραστήριο και δημιουργικό παιδί. Μεγάλωσε μέσα σε μία πολυμελή οικογένεια, με πολλά αδέλφια, και φορούσε ό,τι περίσσευε από τα ρούχα των αδελφών του. Μόλις αποφοίτησε από το Δημοτικό, άρχισε να ασχολείται με τις αγροτικές εργασίες μέχρι την ηλικία των 15 ετών. Μόλις έγινε 15 ετών και έξι μηνών έβγαλε ναυτικό φυλλάδιο και εργάστηκε για ενάμιση χρόνο στα καράβια. Μία δουλειά δύσκολη για ένα παιδί σ’ αυτή την ηλικία. Όταν το καράβι του έφτασε στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, ο Νικόλαος το έσκασε και έπιασε δουλειά σε ένα Ελληνικό εστιατόριο της πόλης. Δούλεψε για ένα εξάμηνο και εντωμεταξύ νοίκιασε ένα δωμάτιο, για να μένει, δίπλα στο μαγαζί. Στην ηλικία των 17 ετών έφυγε από τη Βαλτιμόρη και έφτασε στη Νέα Υόρκη. Εκεί εργάστηκε και πάλι σε εστιατόρια μέχρι το 1985, ενώ παράλληλα δούλευε τα Σαββατοκύριακα στις οικοδομές.

Στις 23 Νοεμβρίου 1984 ο Νικόλαος Αδαμόπουλος παντρεύτηκε με τη σύντροφο της ζωής του Αικατερίνη Μεστούση, γεννημένη το 1955 και με καταγωγή από τις Καρυές Χίου, ένα όμορφο χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, 6 χλμ. στα βορειοδυτικά της πόλης της Χίου. Στο χωριό υπάρχει άφθονο δροσερό νερό και στο κέντρο του χωριού δεσπόζουν πλάτανοι και καρυδιές. Πολλοί είναι οι επισκέπτες του χωριού το καλοκαίρι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εορτών της Γεννήσεως της Θεοτόκου και της Αγίας Μαρκέλλας. Κοντά στο χωριό υπάρχει η Μονή του Αγίου Μάρκου.

Η Αικατερίνη Μεστούση είναι μία γυναίκα δυναμική, δραστήρια, οργανωτική και με σημαντικές ικανότητες. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο του χωριού της και το 1967, σε ηλικία 11 ετών και έξι μηνών μετανάστευσε στην Αμερική με την οικογένειά της. Ο πατέρας της, Παντελής Μεστούσης, ήταν αγρότης και στην Αμερική έγινε έμπορος χοτ – ντογκ. Η μητέρα της, Πέρδικα Μεστούση, κατάγονταν από τις Καρυές Χίου. Η Αικατερίνη είχε άλλα πέντε αδέλφια, τον Παναγιώτη, τον Στέλιο, τον Αργύριο, τη Μαρία και τον Χαράλαμπο. Όλα τα παιδιά της οικογένειας ζουν μόνιμα στην Αμερική, εκτός από τον Στέλιο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών. Η Αικατερίνη εργάστηκε για πολλά χρόνια στο σέρβις εστιατορίων. Σταμάτησε να εργάζεται στην ηλικία των 30 ετών, όταν έγινε μητέρα στον πρώτο γάμο της. Απέκτησε τρία παιδιά, τον Δημήτριο, τον Παντελή και τον Πέτρο.

Ο Δημήτριος γεννήθηκε το 1972. Σήμερα ζει στη Νέα Σμύρνη των Αθηνών και είναι πατέρας ενός παιδιού, του Νικόλαου. Ο Παντελής γεννήθηκε το 1974. Σήμερα ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και είναι πατέρας δύο παιδιών, του Μιχάλη και του Νικόλαου. Ο Πέτρος γεννήθηκε το 1981. Σπούδασε Προγραμματιστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες. Σήμερα ζει στο νησί της Πάρου.

Ο Νικόλαος και η Αικατερίνη Αδαμοπούλου, το γένος Μεστούση, απέκτησαν από τον γάμο τους μία κόρη, τη Νίκη.

Η Νίκη Αδαμοπούλου γεννήθηκε το 1986. Σπούδασε Τεχνικός Μαγνητικών Μηχανημάτων και είναι ειδικευμένη στους καρδιογράφους που εξετάζουν τα παιδιά. Σήμερα εργάζεται στο Νοσοκομείο του Long Island. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτριο, γεννημένο στην Αμερική και με καταγωγή από την Κεφαλονιά.

Το 1985 ο Νικόλαος Αδαμόπουλος άνοιξε μία δική του καντίνα μπροστά στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, την οποία διατήρησε μέχρι το 1990. Αμέσως μετά επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, αλλά απογοητεύτηκε από την ταλαιπωρία της Ελληνικής γραφειοκρατίας και ξαναγύρισε μετά από τέσσερις μήνες, οικογενειακώς, στην Αμερική, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως εργολάβος σε οικοδομικές εργασίες έως σήμερα. Είναι ευχαριστημένος από την επιλογή του, καθώς ανάλογα με την εποχή και την έκταση του έργου φτάνει να απασχολεί από πέντε μέχρι δέκα άτομα προσωπικό.

Η τεχνική εταιρεία του Νικολάου Αδαμόπουλου είναι η «KM POSIDON CORP. – General Construction» και έχει έδρα στο Whitestone της Νέας Υόρκης.

Ο Νικόλαος Αδαμόπουλος διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρυωτών Χίου. Σήμερα αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στο ποδόσφαιρο, μιας και είναι φίλαθλος, και στον κήπο με τα λουλούδια του. Του αρέσουν η καλή παρέα, τα ταξίδια και να παρακολουθεί αθλητικές εκπομπές στην τηλεόραση. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «το όνειρό μου είναι να δω τα παιδιά και τα εγγόνια μου τακτοποιημένα και ευτυχισμένα».