Μενού Κλείσιμο

Καρυές Χίου

 

Οι Καρυές είναι αμφιθεατρικά χτισμένες σε μια περιοχή με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά στην κεντρική Χίο. Απέχουν 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι του νησιού και έχουν μεγάλη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχονται στους 618, ασχολούνται με τη ναυτιλία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα οι ίδιοι οι κάτοικοι βοηθούν στην ανέγερση και τη συντήρηση των εκκλησιών και πολλοί απόδημοι προσφέρουν χορηγίες για σημαντικά έργα των Καρυών.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πλατανοσκέπαστη πλατεία με τη βρύση που είναι γνωστή και ως «Μάνα», το κοινοτικό γραφείο, την παιδική χαρά, το Μνημείο των Πεσόντων του 1940 και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρα.

Η περιοχή είναι πολύ γνωστή για το κλίμα, τα αρωματικά βότανα και τα μοναστήρια της, όπως την Παναγία Βοήθεια, τη Νέα Μονή, και τους Άγιους Πατέρες, όλες χτισμένες σε ένα κατάφυτο περιβάλλον.

Κάθε καλοκαίρι γίνονται τα πανηγύρια της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου και της Αγίας Μαρκέλλας στις 22 Ιουλίου, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

 

 

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/North_Aegean/Chios/Village/Karyes/