Μενού Κλείσιμο

Κριάρης Διονύσιος

Ο Διονύσιος Κριαρής είναι μαθηματικός και κατασκευαστής λειτουργικών αντιγράφων Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Το 1999 κατασκεύασε το πρώτο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και έκτοτε αντίγραφά του εκτίθενται σε μόνιμες αλλά και περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε αναρίθμητες εκθέσεις, ομιλίες, και συνέδρια προάγοντας την αρχαία ελληνική τεχνολογία.

 Οι πρόγονοι του βιογραφούμενου κατάγονταν από την Παλαιόχωρα της Κρήτης, ενώ η οικογένεια της μητέρας του από τη Θεσσαλονίκη. Δημοτικό Σχολείο πήγε στην Κυψέλη. Αγαπούσε από μικρός τα μαθηματικά, γεγονός που τον ώθησε να τα σπουδάσει. Όπως δηλώνει ο ίδιος, τα μαθηματικά τον έμαθαν να σκέφτεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και τον βοήθησαν πολύ.

Εκτός από τα μαθηματικά, θαύμαζε και την αρχαία ελληνική τέχνη, τη γλώσσα, τη φιλοσοφία αλλά και την αρχαία ελληνική τεχνολογία. Αναρωτιέται, εύλογα, πώς θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν οι αρχαίοι Έλληνες αν δεν υπήρχε η αρχαία ελληνική τεχνολογία.

Το πάθος του για αυτήν, τον οδήγησε στο να κατασκευάζει ομοιώματα αρχαίων ελληνικών οργάνων. Ξεκίνησε με αντίγραφα ηλιακών ρολογιών, αφού μελέτησε πρώτα την ιστορία τους. Έχει ήδη δημιουργήσει μία συλλογή με αντίγραφα από φορητά ηλιακά ωρολόγια, μοναδική στον κόσμο, με αντικείμενα που βρίσκονται διάσπαρτα σε μουσεία πόλεων της Ευρώπης.

Το 1999, κατασκεύασε το πρώτο αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, δύο χρόνια μετά την Έκθεση και το Συνέδριο για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, το οποίο διεξήχθη το 1997 στην Θεσσαλονίκη. Ερέθισμα για να κατασκευάσει το δικό του αντίγραφο, ήταν η ίδια η Έκθεση, στην οποία είδε για πρώτη φορά το αντίγραφο του Μηχανισμού που δημιούργησε ο Derek John de Solla Price και το παρουσίασε δημόσια για πρώτη φορά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στη συνέχεια, βασίστηκε στις ακτινογραφίες του Χαράλαμπου Καράκαλου. Μετά από διετή σχεδιασμό και μελέτη των ακτινογραφιών, καθώς και τη μελέτη του Price, έφτιαξε το αντίγραφο που τον ικανοποιούσε. Όμως, κάποια σημεία στον Μηχανισμό παρέμειναν αδιευκρίνιστα και έτσι κατέφυγε σε πρακτικές λύσεις προκειμένου να τον ολοκληρώσει. Όλα τα γρανάζια του και οι άξονες, καθώς και τα επιμέρους εξαρτήματα, κατασκευάστηκαν στο χέρι, με εργαλεία που χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι τεχνίτες. Εν συνεχεία, παρακολούθησε την έρευνα του 2005, από τη διεθνή ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Νέα ευρήματα έρχονται στο φως και αξιολογούνται. Όλα τα νέα αυτά ευρήματα από την τελευταία έρευνα, περιλαμβάνονται στο νεότερο αντίγραφο που έχει κατασκευάσει. Κατόπιν, προχώρησε στη δημιουργία και άλλων αντιγραφών του, που βρίσκονται σε διάφορα μουσεία και περιοδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Το πρώτο από αυτά, παρουσιάστηκε στο Children Museum of Manhattan στη Νέα Υόρκη το 2007 και στο Μουσείο του Απόδημου Ελληνισμού, στο Σικάγο.

Τα πιστά και λειτουργικά αντίγραφα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και των Φορητών Ωρολογίων που έχει κατασκευάσει, εκτίθενται στις μόνιμες εκθέσεις στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, στο Μουσείο Επιστημών Γαλλίας, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και στο Μουσείο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης του Πειραιά, στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, στο Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας Δήμου Ζεφυρίου, στο Μουσείο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στον Λόφο των Νυμφών και στο Μουσείο Ηρακλειδών. Άλλα ομοιώματα έχουν συμμετάσχει σε αναρίθμητες περιοδικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο Διονύσης Κριαρής έχει πλούσια συμμετοχή σε Διεθνή Συνέδρια Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, σε Συμπόσια Φιλοσοφίας, δίνει διαλέξεις σε σχολεία και πανεπιστήμια και συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις.