Μενού Κλείσιμο

Φουντουκάκος Δρακούλης

 

Ο Δρακούλης Φουντουκάκος, του Κυριάκου και της Σταματίνας, γεννήθηκε το 1939 στον Πειραιά και κατάγεται από τη Μάνη. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συνιδρυτής της Σχολής «ΣΒΙΕ ΑΕΕ», του ιδρύματος «IST Studies» και του «ΚΕΚ ΣΒΙΕ». Έχει πλούσια συνδικαλιστική δράση, ήδη από τα πανεπιστημιακά χρόνια. Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ. Έχει έντονη συγγραφική δραστηριότητα σε τομείς της ειδικότητας του, όπως επίσης σε περιοδικά και εφημερίδες επί θεμάτων της οικονομίας, παιδείας κλπ. Ζει στην Αθήνα, είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.

Ο Δρακούλης Φουντουκάκος κατάγεται εκ πατρός και μητρός από τους Άνω Μπουλαριούς της Μέσα Μάνης Λακωνίας. Ο εκ πατρός παππούς του Ιωάννης, εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, αφού οι αγροτικές εργασίες στα κτήματά του δεν προσέφεραν τις ευκαιρίες για ανάπτυξη και παιδεία των τεσσάρων τέκνων, που απέκτησε με την Ειρήνη Καβούρη, του Κυριάκου, της Αικατερίνης, του Ηλία και του Χρήστου.

Οσάκις όμως το χρέος προς την πατρίδα καλούσε, μετείχε στους εθνικούς αγώνες με συνέπεια και αρχές (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος κλπ.). Μετέδωσε στα τέκνα του την αγάπη για την πατρίδα και την υποταγή στο χρέος.

Ο Ηλίας αφού περάτωσε τις Γυμνασιακές Σπουδές, υπηρέτησε σε δημόσιες υπηρεσίες. Ο Χρήστος, αξιωματικός από την Σχολή Ευελπίδων, υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις, έλαβε μέρος σε πολέμους και είχε τιμηθεί από την πολιτεία με παράσημα για την δράση και την ανδρεία του. Αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Ταξίαρχου.

Ο Κυριάκος, πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε το 1905 στον Πειραιά και παρότι οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες σπάνιζαν λόγω των δύσκολων ιστορικών συνθηκών της εποχής έλαβε το απολυτήριο από το Α΄ Γυμνάσιο της Πλάκας και φοίτησε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά το πέρας των σπουδών του, δραστηριοποιήθηκε στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χάθηκε με το επιβατηγό πλοίο «Μαστρογιάννης» συνιδιοκτησίας του, βληθείς από εχθρικό υποβρύχιο στον Κάβο Μαλέα. Το πλοίο απωλέσθη αύτανδρο, περί τα 100 και πλέον άτομα και κατά το λιμεναρχείο Πειραιώς, θεωρείται από τα θλιβερότερα ναυάγια της εποχής.

Παντρεύτηκε την Σταματίνα Μαντουβάλου, μια αξιόλογη γυναίκα με ευφυΐα και σύνεση, της οποίας η καταγωγή ανήκει στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της, δραστηριοποιημένος ως επιχειρηματίας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου εξασφάλισε πλούτο και κύρος για τα τέκνα του. Η οικογένεια Μαντουβάλου έδωσε επίλεκτα μέλη και διαπρεπείς πολίτες στην Μανιάτικη και Πειραϊκή κοινωνία.

Οι αδελφοί της Σταματίνας Μαντουβάλου είναι ο Νικόλαος, πτυχιούχος της Νομικής, Διπλωμάτης στην Αίγυπτο, ο Δρακούλης, Ιατρός και Νομικός, Πρόεδρος του Ι.Σ. επί σειρά ετών, Βουλευτής Πειραιώς και Νήσων, που αγωνίστηκε σε όλους τους εθνικούς αγώνες από το έπος της Μικρασίας μέχρι τους χαλεπούς χρόνους του εμφυλίου με θυσία και αφοσίωση στην επιστήμη και την πατρίδα. Ο Παναγιώτης, υπήρξε ο πρώτος Ανώτερος Αξιωματικός που έπεσε στην Κορυτσά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (17/11/1940). Η πατρίδα αποτίοντας την πρέπουσα τιμή ονόμασε το στρατόπεδο του Γυθείου «Στρατόπεδο Ταγματάρχη Παναγιώτη Μαντουβάλου» και έστησε ηρώον στην γενέτειρά του, τον Γερολιμένα Λακωνίας. Ο Αντώνιος, Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού αγωνίστηκε και έδρασε με υψηλό φρόνημα και ήθος σε όλες τις κρίσιμες για το έθνος μας στιγμές. Ο Μιχαήλ, Ιατρός, Κλινικάρχης, Αρχίατρος του Δήμου Πειραιώς αφοσιώθηκε στην επιστήμη και στον άνθρωπο επί δεκαετίες μέχρι τον θάνατο του.

Ο Κυριάκος και η Σταματίνα απέκτησαν τρία τέκνα, την Ειρήνη, διαπρεπή Φαρμακοποιό και Βιοχημικό με Σπουδές στην Αθήνα και το Παρίσι, την Βασιλική, Φιλόλογο-Αρχαιολόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια στα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και τον Δρακούλη.

Ο Δρακούλης Φουντουκάκος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 16 Δεκεμβρίου 1939 και αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Saint Paul και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση στις επιστήμες υγείας. Παντρεύτηκε τη Δήμητρα Κουλακάρη, γιατρό μικροβιολόγο, που καταγόταν από το Καστελόριζο και της οποίας η οικογένεια διατηρούσε ένα από τα καλύτερα ναυπηγεία, του Περάματος-Πειραιώς. Ο αδόκητος χαμός της σε νεότατη ηλικία κλόνισε τον Δρακούλη Φουντουκάκο, ο οποίος συνέχισε τον αγώνα του στην επιστήμη, στις επιχειρήσεις και στη ζωή του.

Σε ηλικία μόλις 27 ετών, έχοντας την εμπειρία από την ανατροφή με τους ιατρούς της οικογένειας με διορατικότητα και οξύνοια επεσήμανε την έλλειψη βοηθητικών επαγγελμάτων υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοπόρου σύλληψης, που μετέβαλε τα ιατρικά δεδομένα της χώρας μας, ήταν η ίδρυση και λειτουργία των Σχολών ΣΒΙΕ.

Η ενασχόλησή του με τα Ναυπηγεία Περάματος τα οποία διηύθυνε επί 26 χρόνια τον ώθησαν και στην ίδρυση εταίρας σχολής το 1971, Σχολής Στελεχών Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων. Το 1988 ιδρύει το IST Studies (Independent Science and Technology Studies) με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό στις επιστήμες της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Οικονομίας, Πληροφορικής, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών επισφραγίζεται με την ακαδημαϊκή συνεργασία με διαπρεπή ξένα πανεπιστήμια. Το 1995 ιδρύει το ΚΕΚ ΣΒΙΕ, Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για την διά βίου εκπαίδευση.

Συνδικαλίζεται ήδη από τα Πανεπιστημιακά χρόνια. Αργότερα, στις Επαγγελματικές Ενώσεις στις οποίες μετέχει από το 1970, διεκδικεί δικαιώματα και αναγνώριση ως Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Εκλέγεται Πρόεδρος επί εικοσαετία. Όταν η Ένωση μετατρέπεται σε Ομοσπονδία, παραιτείται και εκλέγεται Πρόεδρος του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών), του μεγαλύτερου Επιμελητηρίου της χώρας, στις εκλογές του 2002. Η εκλογή του είναι αναγνώριση της προσφοράς του όχι μόνο στην Παιδεία και τις υπηρεσίες αλλά και στην οικονομική συνεισφορά των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην ανάπτυξη της χώρας.

Η ανάμειξη του με το Επιμελητήριο Αθηνών ανάγεται στο 1993, οπότε εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ για μία τετραετία. Το 1997 επανεκλέγεται και κατά την ίδια περίοδο εκλέγεται και χρηματίζει Γενικός Γραμματέας. Στις εκλογές του 2001 ηγείται ψηφοδελτίου και από τον Απρίλιο του 2002 είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Διετέλεσε επίσης από 1971-1972 μέλος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος-Πειραιώς και επί δεκαετία Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος.

Έχει διακριθεί και τιμηθεί με πολλές σημαντικές διακρίσεις: Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου ΕΤ.Α.Π. (2002 έως Ιούνιο 2006). Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας από ιδρύσεως έως και σήμερα. Σύμβουλος της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος (2004-2010). Τιμητική διάκριση από το Πολεμικό Μουσείο. Τιμητική διάκριση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΟΠΕ). Τιμητική διάκριση από τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Τιμητική διάκριση από το Διεθνές Rotary. Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος-Πειραιώς, καθώς και Επίτιμος Πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Έχει τιμηθεί με το Σταυρό του Αγίου Μάρκου από τον Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και με το Μετάλλιον Τιμής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στις 21 Νοεμβρίου 2002, με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Hertfordshire ανακηρύσσεται διδάκτωρ in Law. Ύπατη αναγνώριση για την προσφορά του στην Παιδεία και την προσέγγιση Παιδείας-αγοράς εργασίας, Ελλάδας και Αγγλίας. Στις 20 Ιανουαρίου 2003 του απονέμεται ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Παναγίου Τάφου από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο.

Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα ο Δρακούλης Φουντουκάκος ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά θέματα και τα προβλήματα του ανθρώπου. Προσφέρει στην καταπολέμηση του καρκίνου, στη διατήρηση του Ελληνισμού. Για τη συνεχή συμπαράστασή του στο σύλλογο για την καταπολέμηση του καρκίνου του απονέμεται τιμητική πλακέτα. Από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth έλαβε τιμητική διάκριση για την συνεισφορά του στη σύνδεση της Εκπαίδευσης με την αγορά Εργασίας.

Μερίμνησε για τη συγγραφή βιβλίων σχετικών με τα Επαγγέλματα Υγείας παράλληλα με τις άλλες επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Ο Δρακούλης Φουντουκάκος ζει στην Εκάλη, στην Ελλάδα, παντρεμένος με την έγκριτο δικηγόρο Νταίζη Φραγκογιάννη. Έχουν τρία παιδιά. Τον Κυριάκο, ο οποίος, αφού έλαβε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών μετεκπαιδεύτηκε στο King’s College του Λονδίνου και ύστερα στο Cambridge από όπου έλαβε L.L.M. και M.PHIL στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο αντιστοίχως. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Columbia of New York στο οποίο είναι υποψήφιος Διδάκτωρ. Εργάζεται ως νομικός στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διακρίνεται για την ευθύτητα της παιδείας, την ακεραιότητα, την ευφυία και την συνέπειά του στις επιστημονικές ενασχολήσεις του.

Η Δάφνη είναι πτυχιούχος του Hertfordshire στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, η οποία μετεκπαιδεύτηκε στο Reeding από το οποίο έλαβε το Master στο Σχεδιασμό των Εκπαιδευτηρίων. Έχει αναλάβει διευθυντικά καθήκοντα στις οικογενειακές επιχειρήσεις με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώνοντας τις παραδοσιακές δομές με νεωτερικά στοιχεία.

Η Μαρία Βικτωρία, δικηγόρος με πτυχίο από το Queen Mary του University of London, μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και Ολλανδία. Έλαβε το L.L.M. στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και εργάζεται ως Νομικός σε Πολυεθνική Εταιρεία στις Βρυξέλλες, αναγνωριζόμενη για τις ικανότητες της και τις γνώσεις της παρά το νεαρό της ηλικίας της.

Στις οικογενειακές επιχειρήσεις δραστηριοποιείται και η σύζυγος του Δρακούλη Φουντουκάκου, Νταίζη Φραγκογιάννη, καταγόμενη εκ Μάνης, κόρη του Στρατηγού και Χημικού του Πολυτεχνείου Δημητρίου Φραγκογιάννη και της Μαρίκας, πιανίστριας και καθηγήτριας της Γαλλικής, η οποία στηρίζει με τις γνώσεις και την παρουσία της, τις επιδιώξεις και τα οράματα του Δρακούλη Φουντουκάκου.

Ο Δρακούλης Φουντουκάκος πρωτοπόρος στον επιχειρηματικό τομέα που δραστηριοποιείται, πιστός στην καταγωγή και τις οικογενειακές παραδόσεις, αγωνίζεται για την εθνική ευημερία μέσα από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτει ασχολείται με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το τένις, το κολύμπι, το σκι στη θάλασσα και το βουνό, αλλά και με την αγαπημένη του ενασχόληση, που είναι το ψάρεμα.

Ευτύχισε από τον Θεό να έχει 3 εγγόνια, τον Μάριο, τον Βασίλειο και τη Νταίζη.