Μενού Κλείσιμο

Άνω Μπουλαριοί Λακωνίας

Οι  Άνω Μπουλαριοί είναι ένας παραδοσιακός μικρός οικισμός της Μάνης με ελάχιστους κατοίκους.

Αναφορά στον οικισμό γίνεται σε υπόμνημα που έστειλαν οι Μανιάτες στον Δούκα του Νεβέρ, το έτος 1618. Η προέλευση της ονομασίας του οικισμού έχει συνδεθεί με την αρχαία Ιππόλα, η θέση της οποίας πιθανόν ταυτίζεται με τη θέση στην οποία βρίσκεται ο οικισμός των Μπουλαριών (Ιππολάριοι – Μπολάριοι – Μπουλαριοί). Εξίσου πιθανή είναι η καταγωγή του τοπωνυμίου, είτε από το σλαβικό όνομα Boljar (Μπολγιάροι) ίσως αρχοντική οικογένεια του Ταϋγέτου, είτε από τη βυζαντινή λέξη εµβολάριος που σημαίνει επαίτης.

Στο χωριό υπάρχουν πολλοί χαρακτηριστικοί Μανιάτικοι πύργοι. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο πύργος του Ανεμοδουρά, ο αρχαιότερος της Μάνης που χρονολογείται στον 17ο αιώνα και είναι φτιαγμένος από ξερολιθιά και ο πανύψηλος πύργος των Μαντουβαλαίων. Από τους Μαντουβαλαίους  κατάγονταν οι  Μακεδονομάχοι Θεόδωρος Μαντούβαλος, γνωστός με το όνομα Καπετάν Ταΰγετος και ο Νικόλαος Α. Μαντούβαλος, γνωστός με το όνομα Καπετάν Νίκος της Αγίας Μαρίνας. Στη θέση Κοντρί έχει στηθεί το Μνημείο των τριών Μανιατών Μακεδονομάχων προς τιμήν του Θεόδωρου Μαντούβαλου, του Γεώργιου Φραγκόγιαννη και του Νικόλαου Μαντούβαλου.

Στη θέση Πυργάκια υπάρχει μεγαλιθικού τύπου οικισμός και το εκκλησάκι του Σωτήρα του 18ου αιώνα με εξωτερικές τοιχογραφίες. Ενδιαφέρον έχει ο Αϊ-Στράτηγος που βρίσκεται στον δρόμο που ανηφορίζει τους Άνω Μπουλαριούς δίπλα στο κοιμητήριο. Είναι αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Μιχαήλ,  χρονολογείται στον 11ο αιώνα και έχει εξαιρετικές τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.