Ο Μιχάλης Θεσσαλονικέας είναι Γενικός Διευθυντής της FOMESA Ελλάς ΑΕΒΕ, την οποία ίδρυσε το 1989. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες για την προστασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών μετά τη συγκομιδή.
Ο Μιχάλης Θεσσαλονικέας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Ο πατέρας του, Δημήτριος, καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη. Η οικογένεια του πατέρα είχε εγκατασταθεί στον Πλαταμώνα πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και ασχολείτο με την υλοτομία, μαζί με την οικογένεια του θείου του Γιάννη.
Την παραγωγή ξυλείας που υλοτομούσαν την πωλούσαν στους φούρνους της Θεσσαλονίκης, την οποία φόρτωναν από τον Σιδηροδρομικό σταθμό στο Παπαπούλι. Ο παππούς Μιχαήλ είχε πέντε παιδιά, τον Γεώργιο, τη Σοφία, τον Παναγιώτη τον Δημήτριο και τον Βασίλειο.
Προς το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν αυτή την εργασία. Ήρθαν στον Πειραιά, μετά από παραμονή ενός χρονικού διαστήματος στην Εύβοια, όπου και ασχολήθηκαν με το εμπόριο.
Ο παππούς Μιχαήλ απεβίωσε πριν γεννηθεί ο εγγονός του. Ο παππούς και η οικογένεια του Μιχάλη είχαν έλθει στον Πειραιά -όπως προαναφέρθηκε- λόγω του πολέμου, επειδή υπήρχε μεγάλος φόβος από τη δραστηριότητα των ανταρτών, με σαμποτάζ εναντίον των Γερμανών κατακτητών. Επειδή οι αντάρτες ζητούσαν από την οικογένεια, με ποινή θανάτου, να κάνει σαμποτάζ εναντίον ενός τάγματος Γερμανών που ευρίσκοντο στον Σιδηροδρομικό σταθμό στο Παπαπούλι, εγκατέλειψαν σε μια νύκτα την εργασία και τα υπάρχοντά τους και κατέβηκαν στον Πειραιά για να γλιτώσουν από τον θάνατο. Έτσι η οικογένεια χώρισε. Οι μισοί ήρθαν στον Πειραιά και ο άλλος αδελφός του παππού, ο Γιάννης, έμεινε στην Θεσσαλονίκη.
Ο πατέρας του Μιχαήλ πήγε στον Ελληνικό στρατό για να υπηρετήσει την θητεία του το 1946, μετά το γυμνάσιο. Όταν τελείωσε, εργάστηκε ως υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος. Παντρεύτηκε περίπου το 1943 με την Ελένη Τουμανίδου, η οποία κατάγεται από τη Σαμψούντα του Πόντου, μα είχε γεννηθεί στον Πειραιά και είχε άλλα τρία αδέλφια, την Παρασκευή, τον Βασίλειο και τον Χαράλαμπο. Μετά τον γάμο, η μητέρα του είχε μια οικοτεχνία κατασκευής πλεκτών. Έμειναν στη Νίκαια κι απέκτησαν από τον γάμο τους δυο παιδιά, τον Μιχάλη και την Ελισάβετ, που γεννήθηκε το 1952. Η Ελισάβετ τελείωσε το γυμνάσιο, παντρεύτηκε με τον Παναγιώτη Ράλλη και απέκτησαν δύο παιδιά.
Ο Μιχάλης τελείωσε το γυμνάσιο στον Πειραιά και την τεχνική σχολή του Υπουργείου Παιδείας στο κρατικό εργοστάσιο αεροπλάνων στο Φάληρο και μετά πήγε στρατό στο Λιμενικό σώμα ως εθελοντής. Υπηρέτησε 30 μήνες και ήταν μέχρι τέλους που απολύθηκε στο Λιμεναρχείο Πειραιώς.
Μετά ασχολήθηκε με το εμπόριο, επειδή η οικογένεια της μητέρας του ήταν έμποροι. Εργάστηκε ως πωλητής σε εταιρεία εμπορίας υλικών για κατασκευή κατοικιών. Προηγουμένως βέβαια, είχε χρηματοδοτήσει ένα φαρμακείο, μα δεν απέδωσε κι έτσι μπήκε στην εταιρεία αυτή. Παρέμεινε εκεί περίπου δέκα χρόνια. Παράλληλα ασχολήθηκε και με άλλους τομείς προώθησης εμπορευμάτων.
Τις ελεύθερες ώρες του ασχολιόταν με μια εταιρεία ειδικών μετάλλων για βιομηχανική χρήση και παράλληλα έκανε πολλά ταξίδια, κυρίως στην Ιταλία, την Ελβετία, την Ισπανία και την Γαλλία. Μιλά αγγλικά και ισπανικά.
Σε ένα από τα ταξίδια του στην Ισπανία γνώρισε την Carmen, ισπανικής καταγωγής, η οποία είχε τελειώσει την Σχολή Καλών Τεχνών και είχε φοιτήσει επί ένα εξάμηνο σε σχολή στρατού -ένα υποχρεωτικό μέτρο στην Ισπανία.
Το 1989 δημιούργησαν την εταιρεία FOMESA HELLAS, η οποία κάνει εισαγωγές μηχανημάτων και χημικών προϊόντων, για τις μονάδες επεξεργασίας φρούτων και λαχανικών και είναι θυγατρική της ισπανικής εταιρείας FOOD MACHΙNERY ESPANOLA-FOMESA.
Εργάζονται και οι δυο στην εταιρεία, η οποία απασχολεί πέντε άτομα. Η σύζυγός του συμμετέχει στην Παγκόσμια Οργάνωση Εσπεριδοειδών Μεσογείου (CLAM) και στο Ελληνο-ισπανικό εμπορικό επιμελητήριο.