O Σταμάτης Κανέλλος γεννήθηκε στη Νέα Κίο Αργολίδας, το 1962. Είναι επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της εταιρείας με την επωνυμία «KIOS PLAST-ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», που δραστηριοποιείται στην παραγωγή πλαστικών σάκων.
Οι ρίζες του βιογραφούμενου και από τους δύο γονείς του βρίσκονται στην Μικρά Ασία. Ο πατέρας του καταγόταν από τα Καράμπουρνα, ορεινή, κτηνοτροφική περιοχή στην περιφέρεια της Σμύρνης, απέναντι από τη Χίο και η μητέρα του από την Κίο, μια παραλιακή πόλη στη θάλασσα του Μαρμαρά, απέναντι από την Κωνσταντινούπολη, με μεγάλη οικονομική και πνευματική ανάπτυξη. Το επίθετο Κανέλλος προέρχεται από το κανελί χρώμα.
Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Γεώργιος Κανέλλος και γεννήθηκε το 1900 στο Μποϊνάκι της Σμύρνης. Ήταν αγρότης και παντρεμένος με την Άννα Χατζηκυριάκου, γεννημένη το 1906. Ήταν ήδη παντρεμένος όταν στρατεύτηκε στον ελληνικό στρατό, το 1922, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Η Άννα Χατζηκυριάκου προέρχονταν, επίσης, από αγροτική οικογένεια που ζούσε στο Μποϊνάκι. Με την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους, το ζευγάρι πέρασε στη Χίο και στη συνέχεια έφτασε στη Βόχα Κορινθίας. Δυο τρία χρόνια αργότερα έμαθαν ότι έδιναν στους πρόσφυγες κλήρο έξω από το Ναύπλιο, στον οικισμό «Νέα Κίος» και αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί. Από την οικογένεια έφτασαν στη Νέα Κίο ο Γιώργος και η Άννα Κανέλλου, μαζί με τους γονείς της Άννας, Σταμάτη και Μαρία και τον αδελφό της, Κυριάκο Χατζηκυριάκο. Η περιοχή τότε ήταν ένα έλος και στους πρόσφυγες έδωσαν ένα σπίτι με δύο δωμάτια και ένα χαγιάτι. Στο ένα δωμάτιο είχαν τα ζώα και στο άλλο έμεναν οι ίδιοι. Κλήρο πήρε και ο Κυριάκος Χατζηκυριάκος. Όλοι ασχολήθηκαν με τη γεωργία και ζούσαν από την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών στα 10 στρέμματα κλήρο γης που πήραν.
Σιγά- σιγά, το έλος άρχισε να αποξηραίνεται και η Νέα Κίος άρχισε να δημιουργείται από τους νέους της κατοίκους. Χωριζόταν σε δύο συνοικίες. Ήταν οι Κιώτες και οι Καραμπουρνιώτες. Οι πρώτοι θεωρούσαν κατώτερους τους δεύτερους κι απέφευγαν να τους συναναστρέφονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι διασκέδαζαν σε ξεχωριστά καφενεία. Οι πρώτοι γνώριζαν τέχνες και ήταν έμποροι και οι δεύτεροι ήταν αγρότες.
Οι Μικρασιάτες τότε έφερναν μαζί τους από τον τόπο τους μία κουλτούρα και έναν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Έστηναν χορούς και γλέντια που ξένιζαν τον τοπικό πληθυσμό. Οι ντόπιοι έβλεπαν τα γλέντια αυτά σαν κάτι καινούργιο. Οι Μικρασιάτες χόρευαν ευρωπαϊκούς χορούς, ντυνόντουσαν με καλαισθησία και ήταν άνθρωποι βαθιά θρησκευόμενοι. Από τις αλησμόνητες πατρίδες έφεραν τα εικονίσματά τους, που τα διατηρούν μέχρι σήμερα στις εκκλησίες τους.
Ο Γεώργιος και η Άννα Κανέλλου, το γένος Χατζηκυριάκου, απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τον Αργύρη το 1926, το Σταμάτη το 1928, τον Κωνσταντίνο, πατέρα του βιογραφούμενου, το 1930 και το Σωκράτη το 1931. Όλα τα παιδιά φοίτησαν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου και από την ηλικία των 10 ετών δούλευαν στα χωράφια. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής (1941-44) πήγαιναν με τα πόδια στην Τρίπολη μεταφέροντας σιτάρι και επέστρεφαν στο χωριό με λάδι.
Ο Αργύρης Κανέλλος ασχολήθηκε με τη γεωργία και το χονδρικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Παντρεύτηκε με την Μαρία Ευσταθίου, επίσης, μικρασιατικής καταγωγής. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά, το Γιώργο, την Άννα, την Κωνσταντίνα και τη Φωτούλα.
Ο Σταμάτης Κανέλλος πέθανε σε ηλικία 28 ετών από φυματίωση και το πλήγμα από τον χαμό του ήταν μεγάλο για την οικογένεια και ιδιαίτερα για τη μητέρα του. Ο βιογραφούμενος πήρε, στη μνήμη του, το όνομά του.
Ο Σωκράτης Κανέλλος ήταν αγροτοκτηνοτρόφος. Παντρεύτηκε με την Ελένη Σπανού, με καταγωγή από την Καρυά. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, την Άννα, την Κυριακούλα και το Γιώργο.
Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Κωνσταντίνος Κανέλλος, σε ηλικία 15 ετών πήγε στην Κόρινθο, στον ξάδελφο της μητέρας του και έμαθε την τέχνη του κουρέα. Τρία χρόνια αργότερα και σε ηλικία 18 ετών άνοιξε δικό του κουρείο στην Νέα Κίο. Δούλεψε το κουρείο για 45 χρόνια.
Ο Κωνσταντίνος Κανέλλος παντρεύτηκε με την Εύχαρις (Χαρούλα) Καλαϊτζή, προσφυγοπούλα, με καταγωγή από την Κίο της Μικράς Ασίας. Η Εύχαρις Καλαϊτζή φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και από δεκατεσσάρων ετών εργαζόταν στο εργοστάσιο «ΠΕΛΑΡΓΟΣ». Όταν σε ηλικία 16 ετών της γνώρισαν τον Κωνσταντίνο Κανέλλο, η οικογένειά της στην αρχή δυσκολεύτηκε να δώσει την συγκατάθεσή της γι’ αυτό τον γάμο, εξαιτίας και της πίεσης που άσκησε ο κοινωνικός της περίγυρος, καθώς ο υποψήφιος γαμπρός δεν ήλκε την καταγωγή του από την Κίο. Τελικά, η επικράτηση της λογικής, καθώς ο υποψήφιος γαμπρός ήταν ένας άντρας που ξεχώριζε και είχε ήδη θέσει τις επαγγελματικές βάσεις του, έκαμψαν τους δισταγμούς τους και η Χαρούλα τον αρραβωνιάστηκε στα δεκαέξι της χρόνια. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του δύο παιδιά, την Χρυσάνθη (λόγω της νονάς) και τον βιογραφούμενο Σταμάτη.
Η μητέρα του βιογραφούμενου, Χαρούλα, ήταν μία γυναίκα ντροπαλή και ήπιων τόνων, με βαθύ το θρησκευτικό αίσθημα. Στήριξε το σύζυγό της στις εύκολες και δύσκολες στιγμές του και υπήρξε άριστη νοικοκυρά. Εργάστηκε μόνο για ένα διάστημα, προκειμένου να βοηθήσει την οικογένεια για τις σπουδές της κόρης της.
Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Κωνσταντίνος, είχε σμιλέψει από τη ζωή και τις δύσκολες συνθήκες της προσφυγιάς έναν σκληρό χαρακτήρα. Ήταν ευαίσθητος με την οικογένειά του. Άνθρωπος γλεντζές, χορευταράς, άντρας γεμάτος ζωή. Αγάπησε τη δουλειά του και δεν ασχολήθηκε ποτέ με την πολιτική. Έφυγε από τη ζωή ξαφνικά το 1998 σε τροχαίο ατύχημα. Ο αιφνίδιος θάνατός του ήταν ένα τρομερό χτύπημα για όλη την οικογένεια.
Από τα παιδιά του ζευγαριού, η Χρυσάνθη Κανέλλου φοίτησε στο εξατάξιο Γυμνάσιο του Άργους και στη συνέχεια σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, παντρεύτηκε με τον ελεύθερο επαγγελματία Πολυζώη Γιαλαμά και αποκτά το πρώτο από τα τρία παιδιά της, το Σπύρο, το 1980. Το 1981 το ζευγάρι αποκτά την κόρη του Αφροδίτη και το 1989 το δεύτερο γιο του, τον Κωνσταντίνο.
Ο Σπύρος Γιαλαμάς σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και έλαβε ειδικότητα Παιδιάτρου στην Σουηδία. Η Αφροδίτη Γιαλαμά είναι πτυχιούχος της Γυμναστικής Ακαδημίας και έχει αποκτήσει από τον γάμο της μία κόρη. Ο Κωνσταντίνος Γιαλαμάς είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η Χρυσάνθη Κανέλλου έχει λάβει μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και είναι μέλος της χορωδίας της Νέας Κίου. Όπως αναφέρει ο βιογραφούμενος, «στο χορό έμοιασε στον πατέρα της».
Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Κωνσταντίνος Καλαϊτζής και κατάγονταν από την Κίο της Μικράς Ασίας, όπως και η σύζυγός του Θεοδώρα, το γένος Βοναπάρτη. Ήταν κουρέας στο επάγγελμα και είχε δικό του κουρείο. Ήταν άνθρωπος με δυναμικό και ατίθασο χαρακτήρα. Αριστερός στην ιδεολογία του, συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές για τις πεποιθήσεις του, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής (1941-44). Σκοτώθηκε σε ατύχημα, όταν η κλούβα που επέβαινε για περιφρούρηση του τραίνου εξερράγη από λάθος του σκοπού. Η γυναίκα του έμεινε τότε χήρα με τρία ορφανά. Τον Δημήτρη που γεννήθηκε το 1935, την Εύχαρις, μητέρα του βιογραφούμενου, που γεννήθηκε το 1938, και τον Σταύρο, που γεννήθηκε το 1942. Τα παιδιά, όταν σκοτώθηκε ο πατέρας τους ήταν εννιά, έξι και δύο ετών. Η χήρα Θεοδώρα δούλεψε σκληρά για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Εργάστηκε στα τοπικά εργοστάσια και σε αγροτικές εργασίες.
Ο Δημήτρης Καλαϊτζής σε ηλικία 14 ετών κατετάγη στο Ναυτικό για να βοηθήσει την οικογένειά του. Μαζί του έφερε την ρετσινιά του αριστερού πατέρα του. Αποφοίτησε από το Λύκειο και υπηρέτησε στο Ναυτικό οκτώ χρόνια, στη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στη Μάλτα. Ταυτόχρονα σπούδασε Αγγλική Φιλολογία. Όταν έφυγε από το Ναυτικό, άνοιξε δικό του Φροντιστήριο Αγγλικών που διατήρησε για 25 χρόνια, αρχικά στην Αθήνα και αργότερα στη Νέα Κίο. Παντρεύτηκε με τη Ζωή και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και την Μαρία.
Ο Σταύρος Καλαϊτζής εργάζεται από 16 ετών υδραυλικός και ζει στην Αθήνα. Παντρεύτηκε με την Ειρήνη και απέκτησαν δύο παιδιά, τη Θεοδώρα και τον Κωνσταντίνο.
Ο βιογραφούμενος, Σταμάτης Κανέλλος, γεννήθηκε στη Νέα Κίο Αργολίδας στις 7 Δεκεμβρίου 1962. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και σε ηλικία 12 ετών φοίτησε σε Τεχνική Σχολή και στη συνέχεια σε σχολή εργοδηγών (1977-80) από όπου αποφοίτησε με την ειδικότητα του Ηλεκτρολόγου. Όσο σπούδαζε, εργαζόταν τα πρωινά σαν μαθητευόμενος εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος. Το 1980 έρχεται στην Αθήνα και εργάζεται σε εταιρεία με ανελκυστήρες. Στη συνέχεια υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του για 22 μήνες και το 1985 επιστρέφει στη Νέα Κίο. Τότε δημιουργεί δική του εταιρεία με ανελκυστήρες και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
Στο διάστημα αυτό αρραβωνιάζεται με την Αικατερίνη Σαρηγιάννη, δεύτερη κόρη του Αναστάσιου Σαρηγιάννη με καταγωγή επίσης από την περιοχή της Σμύρνης και της Αρχοντίας Γκολέμη, με καταγωγή από την Κρήτη.
Η σύζυγός του, μαθήτρια Επαγγελματικού Λυκείου όταν αρραβωνιάστηκε με τον βιογραφούμενο, με την υποστήριξη του συζύγου της ολοκληρώνει τις σπουδές της στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 1989 ο Σταμάτης Κανέλλος παντρεύτηκε με την Αικατερίνη Σαρηγιάννη. Μετά το γάμο τους η Καίτη εργάστηκε για ένα διάστημα σε τεχνικό γραφείο Πολιτικού Μηχανικού. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά. Τον Κωνσταντίνο, τον Αναστάσιο, τον Αλέξανδρο και τον Αλκίνοο.
Ο Κωνσταντίνος Κανέλλος γεννήθηκε το 1990. Σήμερα ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Τμήμα Μηχανολογίας του Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Αγαπά τον αθλητισμό, το μπάσκετ και τις πολεμικές τέχνες.
Ο Αναστάσιος Κανέλλος γεννήθηκε το 1994. Σήμερα είναι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Χίου.
Ο Αλέξανδρος Κανέλλος γεννήθηκε το 1999. Σήμερα είναι μαθητής του Λυκείου. Ακόμη αγωνίζεται στη μικτή ομάδα ποδοσφαίρου της Αργολίδας, και είναι μέλος της Φιλαρμονικής της Νέας Κίου.
Ο Αλκίνοος Κανέλλος γεννήθηκε το 2003. Σήμερα είναι μαθητής του Δημοτικού σχολείου. Συμμετέχει κι αυτός στη Φιλαρμονική και αγαπά τον αθλητισμό.
Όλα τα παιδιά, πάντα τα καλοκαίρια, από την ηλικία των 15 ετών βοηθούν στην οικογενειακή επιχείρηση και αφιερώνουν σ’ αυτήν χρόνο από τις διακοπές τους.
Το 1986 ο βιογραφούμενος, Σταμάτης Κανέλλος, ξεκίνησε να εργάζεται σαν εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος, συνεταιρικά, στο Ναύπλιο. Το 1992 επιχειρεί ένα επαγγελματικό άλμα και ιδρύει εταιρεία παραγωγής πλαστικών ειδών. Τόσο οι γονείς όσο και τα πεθερικά του βοήθησαν στα πρώτα βήματα της επιχείρησης.
Στη γραμμή παραγωγής εργάστηκε και η σύζυγος του βιογραφούμενου, Αικατερίνη, η οποία «γέννησε κυριολεκτικά επάνω στη μηχανή». Η ίδια είναι μία δυναμική γυναίκα που ασχολείται με τα κοινά μέσω διαφόρων συλλόγων. Είναι εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Επίσης συμμετέχει κάθε χρόνο στην προετοιμασία της γιορτής του Καρναβαλιού της Νέας Κίου, που γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με μεγάλη παρέλαση, ονομαστή σε όλη την Αργοναυπλία. Είναι κυριολεκτικά το άλλο μισό του βιογραφούμενου, καθώς πέρα από την κοινή τους ζωή, κατέχει και το 50% της εταιρείας.
Η εταιρεία «KIOS PLAST-ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.», από το 1992 που δημιουργήθηκε, πατάει γερά στα πόδια της και εξελίσσεται ραγδαία και ανοδικά έως σήμερα, που 23 εργαζόμενοι απασχολούνται σ’ αυτήν.
Ο ιδρυτής της, πιστοποιώντας την προσφυγική του καταγωγή, αξιοποίησε στο έπακρο τα χαρίσματα των Μικρασιατών και, δουλεύοντας με επιμονή, προγραμματισμό και μεθοδικότητα, κατάφερε να ξεπεράσει τις πολλές και σημαντικές δυσκολίες που η εταιρεία αντιμετώπισε στα πρώτα κυρίως χρόνια, αυτής της διαδρομής των 22 χρόνων της ζωής της.
Αντικείμενο της επιχείρησης είναι η επεξεργασία πολυαιθυλενίου HDPE για την κατασκευή πλαστικών σάκων. Στον τομέα της ποιότητας η εταιρεία θεωρείται κορυφαία, καθώς η χρήση πρώτων υλών εξαιρετικής ποιότητας (αποκλειστικά πρωτογενής ύλη), η συνεχής ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και η εκπαίδευση του προσωπικού στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, αποτελούν υψηλή προτεραιότητα. Το εργοστάσιο συνολικής έκτασης 4.500 τ.μ. βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 10.000 τ.μ.
Η συνεχής ανανέωση των προϊόντων, η άριστη ποιότητα αυτών, η έγκαιρη παράδοση, η σωστή εξυπηρέτηση και οι ανταγωνιστικές τιμές, είναι στοιχεία που δημιούργησαν την καλή φήμη της εταιρείας στην ελληνική αγορά και εξασφάλισαν την σταθερή πελατεία της.
Σήμερα, η εταιρεία «KIOS PLAST-ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» παράγει: σακούλες συσκευασίας πολλαπλών εφαρμογών, τσάντες-σακούλες εμπορικών καταστημάτων με εκτύπωση, σάκους συσκευασίας τροφίμων, φύλλα χαρτοπλάστ, πλαστικό φιλμ (μεμβράνη) για λαμινάρισμα χάρτου, τσάντες χαρτοπλάστ τυπωμένες για S/M, τσάντες χαρτοπλάστ αρίστης ποιότητας με αναγραφόμενα τεμάχια σε όλα τα νούμερα και χρώματα.
Για τον βιογραφούμενο, Σταμάτη Κανέλλο, το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του είναι τα παιδιά και η σύζυγός του, με άλλα λόγια η οικογένειά του. Σύμφωνα με το βιογραφούμενο, «αυτό που μας προχωράει μπροστά είναι η δημιουργία και ο στόχος. Αυτό που μας φέρνει αποτέλεσμα είναι ο σωστός προγραμματισμός».