Μενού Κλείσιμο

Καρυά Αργολίδας

Η Καρυά, το όμορφο παραδοσιακό χωριό της Αργολίδας, είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 700 μέτρων στο όρος Αρτεμίσιο, στα σύνορα των νομών Αργολίδος, Αρκαδίας και Κορινθίας. Έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με τα σπίτια του να είναι χτισμένα με σκεπές από κεραμίδια, αγκωνάρια, ψηλά, με το κατώγι και το χαγιάτι.

Ο οικισμός της Καρυάς βρισκόταν αρχικά στo Mαλεβό αλλά μετά το ολοκαύτωμα της περιοχής από τον Ιμπραήμ, μετακινήθηκε στη θέση Αέρας (στη κορυφή του Προφήτη Ηλία) για μεγαλύτερη ασφάλεια. Έπειτα, όταν ο κίνδυνος πέρασε, κατηφόρισαν και οι άνθρωποι, για να γλιτώσουν από τα αγρίμια και το κρύο. Από την Ελληνική Επανάσταση και ύστερα στέριωσαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριό. Από την Καρυά καταγόταν το πρωτοπαλίκαρο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο καπετάν Γιαννάκος Δαγρές καθώς και άλλοι αγωνιστές. Το 1829 η Καρυά απόκτησε σχολείο αλληλοδιδακτικό.

Αξιοθέατα του χωριού είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος που προσελκύει κόσμο στις 29 Αυγούστου λόγω του πανηγυριού του και τα ερείπια των εφτά παλιών νερόμυλων που κάποτε εξυπηρετούσαν ολόκληρη την περιοχή.

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Καρυάς και το «Μπρακατσάκι», η πηγή με το τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό.

Αξιοθέατα της περιοχής είναι το Βενετσιάνικο Κάστρο Καρυάς, το προϊστορικό κάστρο στο Ξεροβούνι και το Πλατανόδασος, καθώς και ο Πρίνος του Παυσανία στον Προφήτη Ηλία.

 

 

 

 

Φωτό: https://www.argolikeseidhseis.gr/2013/12/blog-post_1041.html