Η Μαρίνα Τσιμάρα, του Δημητρίου και της Αγγελικής, γεννήθηκε στα Μαυράτα Κεφαλονιάς. Σπούδασε αγγλικά και γαλλικά και άρχισε αμέσως να διδάσκει την αγγλική γλώσσα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα να σπουδάζει σε διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς. Το 1964 πήρε υποτροφία και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη διδασκαλία των αγγλικών σαν δεύτερη γλώσσα. Το 1966 ίδρυσε το πρώτο της φροντιστήριο ξένων γλωσσών, με την επωνυμία «Τσιμάρα», στη Δάφνη Αττικής. Το 1968 άνοιξε ένα παράρτημα στην Αργυρούπολη και το 1969 ακόμα ένα στον Υμηττό. Το 1979 μετέφερε την έδρα του φροντιστηρίου της από τον Υμηττό στην Άνω Γλυφάδα σε ιδιόκτητο οίκημα, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα. Το 1994 ίδρυσε τα εργαστήρια ελεύθερων σπουδών “LONDON COMPUTER COUNCIL”. To 2004 υπέγραψε σύμβαση με την ECDL και το φροντιστήριό της έγινε πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο, ενώ το 2008 έγινε φορέας εκπαίδευσης από την Ε.Δ.Ε.Τ., για τα επιδοτούμενα προγράμματα ΓΟΝΕΙΣ GR, τα οποία βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος πολλών Συλλόγων. Είναι παντρεμένη με τον Θεόδωρο Παρασκευόπουλο και έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Νικόλαο και την Αγγελική.
Το επίθετο της οικογένειας Τσιμάρα προέρχεται από τον αρχιτέκτονα του κάστρου της Κεφαλονιάς, που καταγόταν από την Ισπανία και ονομαζόταν Σιμάρας. Όταν ολοκλήρωσε τη δημιουργία του κάστρου και ρωτήθηκε από τις αρχές τι επιθυμούσε ως αντάλλαγμα, ζήτησε να αλλάξει το όνομά του, να γίνει Έλληνας και να εγκατασταθεί για πάντα σε αυτό το νησί.
Ο παππούς της βιογραφούμενης, Νικόλαος Τσιμάρας, γεννήθηκε περίπου το 1874 στα Μαυράτα Κεφαλονιάς. Το χωριό είναι φημισμένο για το θαυματουργό του μοναστήρι της Παναγίας με τα φίδια. Ο θρύλος λέει ότι κατά τα παλιά χρόνια η Παναγία μετέτρεψε τις καλόγριες της μονής σε φίδια, για να μη βεβηλωθούν από τους πειρατές. Τα φίδια αυτά, που έχουν στη ράχη τους έναν σταυρό και είναι άκακα, εμφανίζονται κάθε χρόνο, οχτώ ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο και εξαφανίζονται την επόμενη της γιορτής.
Ο Νικόλαος Τσιμάρας έζησε εκεί ολόκληρη τη σύντομη ζωή του (πέθανε στον πόλεμο το 1896), παντρεύτηκε την Αικατερίνη και μαζί της απέκτησε έναν γιο, τον Δημήτριο. Η σύζυγός του μεγάλωσε μόνη της το παιδί και δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ. Απεβίωσε στα Μαυράτα κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Δημήτριος Τσιμάρας, γεννήθηκε στα Μαυράτα το 1897 και δε γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, που πέθανε πριν γεννηθεί. Τελείωσε το σχολαρχείο στο χωριό και, αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Θεσσαλονίκη ως υπασπιστής ανώτερου αξιωματικού, μετοίκησε στην Αθήνα. Εκεί διορίστηκε αμέσως στον Δήμο Αθηναίων ως Τμηματάρχης Β΄. Το 1927 παντρεύτηκε την Αγγελική Δρακάτου στην Κεφαλονιά. Η Αγγελική Δρακάτου ήταν κόρη της Άννας Δρακάτου.
Η Άννα Δρακάτου γεννήθηκε το 1864, χρονιά που έγινε η ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Η γιαγιά Άννα σπούδασε μαιευτική. Έγινε μαία, στη λαϊκή μαμή. Ο άντρας της ήταν οδοντίατρος και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και ένα κορίτσι, την Αγγελική. Τα δύο αγόρια έγιναν καπετάνιοι (πλοίαρχοι) και ο τρίτος μηχανικός. Η Αγγελική εκτός των ελληνικών έμαθε γαλλικά και πιάνο. Η γιαγιά Άννα ήταν άριστη μαία ‒ της δόθηκε, δε, ο τιμητικός τίτλος της Σιόρας και ήταν γνωστή ως η Σιόρα Άννα η μαμή.
Στο Αργοστόλι υπήρχε ένα θέατρο στο οποίο της είχε παραχωρηθεί ένα θεωρείο. Έναν μήνα πριν την παράσταση την ειδοποιούσαν για να ράψει την ανάλογη τουαλέτα. Εάν για κάποιο λόγο δεν παρίστατο στην παράσταση, το θεωρείο έμενε άδειο. Επίσης, όταν της ζητούσαν να ξεγεννήσει κάποια φτωχή εγκυμονούσα, δεν της έπαιρνε χρήματα και της πήγαινε έναν κόκορα από το κοτέτσι της για να φάει. Όταν όμως η εγκυμονούσα ήταν ευκατάστατη, τότε ζήταγε ακριβή αμοιβή την οποία με χαρά της έδιναν. Η Σιόρα Άννα η μαμή βάφτισε 33 παιδιά. Ήταν ονομαστή και πολύ αγαπητή. Τα καλοκαίρια που η βιογραφούμενη πήγαινε στην Κεφαλονιά, την φώναζαν «η εγγονή της Σιόρας Άννας της μαμής». Πέθανε το 1958.
Η Αγγελική, η μητέρα της βιογραφούμενης, παρέμεινε στα Μαυράτα με τη μητέρα του συζύγου της, ενώ εκείνος ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα επί 10 έτη, επισκεπτόμενος συχνά την οικογένειά του στο νησί. Μέσα σε αυτό το διάστημα το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, τον Νικόλαο (που γεννήθηκε το 1928), τον Στέφανο (1933) που ζει σήμερα στην Αμερική και τη βιογραφούμενη Μαρίνα. Το 1937 η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα. Το ζευγάρι απέκτησε εκεί ακόμα ένα παιδί που πέθανε δυστυχώς από πνευμονία σε βρεφική ηλικία.
Ο Δημήτριος Τσιμάρας είχε γνήσια λογοτεχνική φλέβα και συνέγραψε μια σειρά μελετών για τις παγκόσμιες προσωπικότητες που κατάγονται από την Κεφαλονιά, που έμειναν ανέκδοτες. Ήταν μέλος του Σταφιδικού Οργανισμού Κεφαλληνίας-Πελοποννήσου και επίτροπος και ταμίας του Ιερού Ναού του Αγίου Στυλιανού στο Γκύζη. Δεκατρείς μόλις μέρες προτού συνταξιοδοτηθεί, ο Δήμος κατάργησε από τη συγκεκριμένη θέση όλους τους αγώνες του είδους καθώς και των υπολοίπων ατόμων που κατείχαν στο παρελθόν τη θέση και έτσι δεν κατάφερε ποτέ να πάρει τη σύνταξη που δικαιωματικά του ανήκε. Απεβίωσε το 1986, τρία μόλις χρόνια μετά τον θάνατο της γυναίκας του.
Η βιογραφούμενη Μαρίνα Τσιμάρα γεννήθηκε στα Μαυράτα Κεφαλληνίας. Σε νηπιακή ηλικία ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο στην Κυψέλη και στη συνέχεια παρακολούθησε τη μαθηματική σχολή λογιστών «ΠΑΛΜΕΡ» με ταυτόχρονη εξέταση από το Υπουργείο Βιομηχανίας. Ενώ συνέχιζε να σπουδάζει εκεί, σπούδασε αγγλικά και γαλλικά και άρχισε αμέσως να διδάσκει την αγγλική γλώσσα. Το 1964 πήγε με υποτροφία και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη διδασκαλία των αγγλικών σαν δεύτερη γλώσσα.
Το 1966 ίδρυσε το πρώτο της φροντιστήριο ξένων γλωσσών με την επωνυμία «Τσιμάρα» στη Δάφνη Αττικής. Το 1968 άνοιξε ένα παράρτημα στην Αργυρούπολη και το 1969 ακόμη ένα στον Υμηττό. Το 1979 μετέφερε την έδρα του φροντιστηρίου από τον Υμηττό στην Άνω Γλυφάδα σε ιδιόκτητο οίκημα όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.
Το 1994 ίδρυσε τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών “LONDON COMPUTER COUNCIL”. Το 2004 υπέγραψε σύμβαση με την ECDL και το φροντιστήριό της έγινε πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο, ενώ το 2008 έγινε πιστοποιημένος φορέας εκπαίδευσης από την Ε.Δ.Ε.Τ. για να επιδοτούμενα προγράμματα ΓΟΝΕΙΣ.GR.
Τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «Τσιμάρα» διανύουν μια συνεχώς ανοδική και επιτυχημένη πορεία, προσφέροντας από την ίδρυσή τους δωρεάν υποτροφίες φοίτησης σε μαθητές που προτείνονται από σχολεία, ιδρύματα, συλλόγους κ.ά.
Η βιογραφούμενη είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών PALSO και μέλος του Βρετανικού Διεθνούς Συνδέσμου Καθηγητών Αγγλικής IEATEFL. Ακόμα, μέλος του Teachers of English of Speakers of Other Languages (TESOL), του μορφωτικού Συλλόγου Καθηγητών Αγγλικής και της Εθνικής Γεωγραφικής Κοινωνίας των ΗΠΑ και του προγράμματος ανταλλαγής σπουδαστών «Οι Νέοι και ο κόσμος». Έχει παρακολουθήσει δεκάδες επαγγελματικά σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Την ενδιαφέρουν πολύ οι πολιτιστικές δραστηριότητες και προσπαθεί να διατηρεί ζωντανή τη σύνδεσή της με τον τόπο της, όντας μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυρούπολης Γουρδουράκος, του Συλλόγου Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης. Είναι ακόμη μέλος στην UNESCO, μέλος στον Σύλλογο Γυναικών Αργυρούπολης και στον Λαογραφικό και Πολιτισμικό Σύλλογο Αργυρούπολης, συνδρομήτρια στους Γιατρούς χωρίς σύνορα και χορηγός στους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής της, Λαύρα, ΑΟΝΑ και ΑΟΤ.
Είναι παντρεμένη με τον Θεόδωρο Παρασκευόπουλο, που κατάγεται από το Κατάκολο Ηλείας και έχουν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά, τον Νικόλαο και την Αγγελική.
Ο Νικόλαος σπούδασε Μηχανικός έργων υποδομής στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία και την Αμερική και σήμερα είναι Web Developer.
Η Αγγελική είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Αντωνόπουλο και έχουν δύο παιδιά, τη Μαρίνα και τον Γιώργο. Είναι καθηγήτρια αγγλικής, ιταλικής και ελληνικής φιλολογίας. Σπούδασε σε Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία και Αμερική. Εκτός από αγγλικά και ιταλικά γνωρίζει γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά και πληροφορική. Η Αγγελική εδώ και 10 χρόνια είναι εξετάστρια προφορικών για την απόκτηση πιστοποιητικού γνώσης της Αγγλικής γλώσσας όλων των επιπέδων (Α1-C2) διάφορων φορέων.