Μενού Κλείσιμο

Μαυράτα Κεφαλονιάς

Τα Μαυράτα είναι ένα μικρό όμορφο χωριό της νοτιοανατολικής Κεφαλονιάς με ασπρισμένα σπίτια και ολάνθιστες αυλές. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια, την αμπελουργία, αλλά και τη ναυτιλία.

Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό ονομαζόταν Λαμπράτα, αλλά μετά από μια θανατηφόρα αρρώστια και ένα ναυάγιο που στέρησε τη ζωή σε πολλούς ναυτικούς, πολλές γυναίκες του χωριού μαυροφορέθηκαν. Έτσι, ένας ξένος επισκέπτης βλέποντας τις μαυροφορούσες αναφώνησε: «Τι Λαμπράτα, εδώ είναι Μαυράτα!» Κι έμεινε το όνομα στο χωριό.

Το 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το αγγλικό υποβρύχιο Περσέας έπεσε πάνω σε ιταλική νάρκη και βυθίστηκε ανοιχτά των Μαυράτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι εκτός από έναν Άγγλο θερμαστή. Εκείνος κατόρθωσε να βγει στην ακτή της Κεφαλονιάς και με τη βοήθεια ανταρτών διέφυγε προς την Αφρική.

Ο ναός του χωριού που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου ξεχωρίζει από μακριά με το ιδιαίτερο ψηλό καμπαναριό του που θυμίζει φάρο και καταλήγει σε τρούλο με ένα ρολόι στο κάτω μέρος του.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by fonfstop)