Μενού Κλείσιμο

Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής

H Νέα Ποτίδαια (ή Ποτίδαια ή Νέα Ποτείδαια) είναι ένα μεγάλο χωριό, χτισμένο στην αρχή της Κασσάνδρας, του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής. Μια διώρυγα πριν το χωριό, η οποία ονομάζεται κανάλι της Ποτίδαιας, χωρίζει τη χερσόνησο από την υπόλοιπη Χαλκιδική και ενώνει τον Τορωναίο και τον Θερμαϊκό κόλπο διευκολύνοντας τη ναυσιπλοΐα. Κατά την απογραφή του 2011, η Νέα Ποτίδαια αριθμούσε 1.559 κατοίκους.

Το χωριό ιδρύθηκε το 1923 από πρόσφυγες που προέρχονταν από την Ανατολική Θράκη και την Καλόλιμνο, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Σε αυτό το σημείο βρισκόταν ο παλιός οικισμός της Ποτίδαιας που είχε καταστραφεί από τους Τούρκους το 1821 έπειτα από το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας. Η Ποτίδαια  είχε ιδρυθεί γύρω στα 600 π.Χ. από Κορίνθιους αποίκους και έπαιξε σημαντικό ρόλο στους Περσικούς πολέμους. Ήταν η μόνη πόλη της Χαλκιδικής που πήρε μέρος στη μάχη των Πλαταιών και το όνομά της γράφτηκε στον Χάλκινο τρίποδα που αφιερώθηκε από τους νικητές στους Θεούς. Η αποστασία της το 432-31 π.Χ. από την Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία αποτέλεσε μία από τις αφορμές του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες καταλήψεις από τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες και η τελική ερήμωσή της το 356 π.Χ. από το Φίλιππο Β’. Το 316-15 π.Χ. ο Κάσσανδρος ίδρυσε στην ίδια θέση μια νέα πόλη, την Κασσάνδρεια, που ανθούσε σε όλη την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Η πόλη καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των επιδρομών των Ούννων, οι οποίοι το 540 π.Χ. εισέβαλαν στη Μακεδονία και επανιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό. Τότε κτίσθηκε το οχυρωματικό τείχος του οποίου σώζονται τα ερείπια και διανοίχθηκε η διώρυγα, στη σημερινή, περίπου, θέση. Το κάστρο της, σημαντικό για την ασφάλεια ολόκληρης της χερσονήσου, δέχτηκε επισκευές από τον Ιωάννη Ζ’ Παλαιολόγο το 1407, καθώς και από του Βενετούς αργότερα. Το 1430 η πόλη υποτάχθηκε στους Τούρκους. Το 1821 οχυρώθηκαν στο κάστρο της οι επαναστατημένοι Χαλκιδικιώτες αγωνιζόμενοι σκληρά πριν γίνει το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας που η επέτειός του γιορτάζεται με μεγάλη επισημότητα κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου.

Κυριότερο αξιοθέατο του χωριού είναι η διώρυγα και το διατείχισμα της αρχαίας πόλης που βρίσκεται δίπλα της. Έχει αρκετούς ναούς με σημαντικότερο τον ναό του Αγίου Γεωργίου που είναι ο πολιούχος της. Τα τελευταία χρόνια δέχεται χιλιάδες παραθεριστές κάθε καλοκαίρι που απολαμβάνουν τις πεντακάθαρες παραλίες της.